-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos apginklavimas suerzino Kremlių: „JAV peržengė ribą“

Maskva šeštadienį pasmerkė Vašingtono sprendimą aprūpinti Kijevą „sustiprintais ginamaisiais pajėgumais“ ir pareiškė, kad šis žingsnis gali pastūmėti į „naują kraujo liejimą“ karo krečiamoje Rytų Ukrainoje.
Sergejus Riabkovas
Sergejus Riabkovas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojo Sergejaus Riabkovo griežto tono pareiškime Jungtinės Valstijos kaltinamos „peržengusios ribą“ ir kurstančios konfliktą Rytų Ukrainoje.

„Tam tikra prasme JAV peržengė ribą, paskelbusios apie ketinimus perduoti Ukrainai letalinės ginkluotės. Dabar – jau nebe pagal komercines sutartis, ką amerikiečių bendrovės jau seniai patylomis daro, o vyriausybine linija“, – pareiškė S. Riabkovas.

„Pradžiai“ prabilo apie (prieštankinių) raketų kompleksus „Javelin“. Klausimas – kas toliau? Bet kokiu atveju, amerikiečių ginklai gali lemti naujas aukas mūsų kaimynystėje esančioje šalyje, ir mes negalima likti tam abejingi“, – perspėjo jis.

„Prieš keletą metų atlikusios aktyvų vaidmenį organizuojant valstybės perversmą Kijevą, švelniai puoselėjusios Maidano valdžią, kai ši draudė rusų kalbą ir bombardavo nepanorusius stoti po Banderos vėliavomis, dabar JAV aiškiai stumia ją į naują kraujo liejimą. Kijevo revanšistai ir šiaip kasdien apšaudo Donbasą, neketindami vesti taikių derybų ir svajodami jėga susidoroti su nepaklusniais gyventojais. Ir JAV nutarė duoti jiems ginklų šiam reikalui“, – pridūrė S. Riabkovas.

„Deja, ragintis Amerikos politikus susiprotėti dabar yra bergždžias reikalas, Rusofobija daugeliui jų taip aptemdžiusi akis, kad jie džiugiai ploja baudėjams iš Ukrainos nacionalistų batalionų“, – teigė Rusijos diplomatas.

„Aišku, istorija neišvengiamai viską išdėlios į savas vietas. Vis dėlto kaip dabartinėmis sąlygomis galima kalbėti apie kokį nors „taikinantį“ JAV vaidmenį siekiant sureguliuoti konfliktą Ukrainoje? Vašingtonas stengiasi save vaizduoti „tarpininku“. (Tačiau) jis – joks tarpininkas, jis – karo kurstymo bendrininkas“, – piktinosi S. Riabkovas.

Kitas užsienio reikalų ministro pavaduotojas Grigorijus Karasinas sakė, kad JAV pastangos pakirs pastangas užtikrinti Ukrainos konflikto politinį sprendinį.

„Aišku, kad šis sprendimas (tiekti letalinę ginkluotę) kertasi su pastangomis įgyvendinti 2015 metų Minsko susitarimus“, – G. Karasinas sakė valstybinei naujienų agentūrai TASS.

Pasak jo, Vašingtonas pasirinko palaikyti Kijevo „karo partiją“.

„Tai nepriimtina“, – pareiškė G. Karasinas.

Jis pakartojo, kad Rusija tebesilaiko požiūrio, jog Ukrainos valdžia turėtų vesti derybas su Kremliaus remiamais separatistais ir plėtoti „sąžiningą ir tiesioginį dialogą“.

„Jokio kito būdo išspręsti Ukrainos vidaus konfliktą nėra“, – pabrėžė pareigūnas.

JAV Valstybės departamentas penktadienį paskelbė, kad Vašingtonas „nusprendė tiekti Ukrainai sustiprintus gynybinius pajėgumus“ ir kad tai yra „dalis pastangų padėti Ukrainai sukurti savo ilgalaikius gynybinius pajėgumus, ginti savo suverenumą ir teritorinį vientisumą bei pasipriešinti tolesnei agresijai“.

Dar prieš paskelbiant šį pareiškimą televizija „ABC News“ citavo šaltinius Valstybės departamente, sakiusius, kad Jungtinės Valstijos planuoja pasiųsti Ukrainai prieštankinių raketų, tarp jų galbūt modernių kompleksų „Javelin“.

„ABC News“ pranešime sakoma, kad bendra šio paketo vertė – 47 mln. dolerių (39,7 mln. eurų) ir kad Ukrainai ketinama perduoti 210 prieštankinių raketų ir 35 jų leidimo įrenginius.

Ukraina ir jos sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną siunčiant kitapus sienos karius ir ginklus. Tokiu būdu Kremlius esą kursto konfliktą, siekdamas nubausti Kijevą už sprendimą atsigręžti į Europą.

Nuo 2014 metų balandžio, kai Ukrainos rytuose įsiplieskė konfliktas su prorusiškais separatistais, šalyje žuvo per 10 tūkst. žmonių, dar beveik 24 tūkst. buvo sužeisti.

Šią savaitę paskelbtoje vienoje Jungtinių Tautų ataskaitoje sakoma, kad Rytų Ukrainoje maždaug 220 vaikų tiesioginį pavojų kelia minos ir kitokie sprogmenys.

Maskva neigia prisidedanti prie šio konflikto ir tvirtina, kad karas yra Ukrainos vidaus reikalas. Pasak Kremliaus, Kijevas turėtų pradėti tiesiogines taikos derybas su separatistais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius