Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 30 /16:10

Maskvai gresia didelis pralaimėjimas: ukrainiečiai apsupo Lymaną ginančius rusus, šie bandys prasiveržti

JAV karo studijų institutas (ISW), apibendrindamas rugsėjo 29 d. įvykius fronte, cituoja daugybę Rusijos „karo tinklaraštininkų“ (kurie remia invaziją ir gauna informaciją iš šaltinių mūšio lauke) pranešimų, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos beveik baigė apsupti Lymano miestą Donecko srityje. Ukrainos karo korespondentai praneša, kad rusų kariai bando karštligiškai trauktis ir išsiveržti iš apsupimo.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prognozuoja žlugimą

Pasak instituto ekspertų, kurie remiasi populiarių Rusijos telegram kanalų duomenimis, Ukrainos kariai pralaužė gynybą ir sugebėjo užblokuoti kelią, kuris buvo paskutinis Lymano srityje veikiančios Rusijos kariuomenės grupuotės aprūpinimo kelias.

Korespondentai padėtį regione apibūdina kaip „itin sudėtingą“. Teigiama, kad į apsupimą gali būti patekę 5,5 tūkst. rusų karių.

Kitas tinklaraštininkas teigia, kad Ukrainos pajėgos puola Lymaną iš trijų pusių. Šis šaltinis taip pat rašo, kad kelias iš šio miesto į Svatovės miestą yra užblokuotas.

Tuo tarpu Vašingtono Užsienio politikos instituto vyresnysis bendradarbis Robas Lee apie padėtį Limane rašo, kad „kišenė“ „tikriausiai gali žlugti šį vakarą arba rytoj, o tai mestų šešėlį ant pranešimo apie aneksiją“. (R.Lee turi omenyje penktadienį planuojamą pasirašyti sutartį dėl keturių iš dalies okupuotų Ukrainos regionų – Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios – „prijungimo“ prie Rusijos).

Lymano puolimo žemėlapis
Lymano puolimo žemėlapis

Pasak R.Lee, „Rusija Donbase susiduria su gyvosios trūkumu ir rezervų stoka“. „Jei ji praras pajėgas Lymano kišenėje, tai gali lemti tolesnį Ukrainos veržimąsi gilyn į Donbasą“, – mano karinis ekspertas.

Ukrainos kariuomenė: rusų grupuotė Lymane baigiama apsupti

Rusijos grupuotės apsupimas prie Lymano Donecko srityje „yra baigiamojoje stadijoje“. Tai pareiškė Rytų pajėgų grupės atstovas Serhijus Čerevatis. Į apsupimą pateko apie 5,5 tūkst. rusų karių.

„Toliau tęsiamos priemonės, kuriomis siekiama užbaigti Rusijos kariuomenės apsupimą Lymano kryptyje, o Ukrainos pajėgos kontroliuoja beveik visus logistikos kelius“, – sakė jis.

Ukrainos gynėjai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti Lymano apylinkėse bėgantys rusų okupantai, ir tokį „atsitraukimą“ pavadino „taktiniu persigrupavimu“.

Rusijos atstovai tikina, kad prie Lymano vyksta sunkūs mūšiai, o besiginančiai grupuotei padėti siunčiami rezervai.

Rusai bando išsiveržti iš apsupimo

Žinomas Ukrainos karo korespondentas, portalo censor.net vyriausiasis redaktorius Jurijus Butusovas savo paskyroje „Facebook“ rašo, kad Rusijos kariai jau bėga iš Lymano krypties dėl Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atakų. Anot jo, rusų pajėgos buvo išmuštos iš kelių pagrindinių taškų.

Pasak J.Butusovo, dabar kyla klausimas, ar rusų daliniai iš Lymano ir jo apylinkių sugebės atsitraukti net palikę sunkiuosius ginklus. Jo teigimu, priešas neturi šansų išlaikyti miesto, išvadavimas įvyks artimiausiu metu. „Dabar jie bandys gelbėti savo pajėgiausius vienetus, kurie laikėsi gynyboje“, – rašo jis.

Pasak J.Butusovo, besitraukiantis priešas skubiai bando sukurti naują gynybos liniją palei R-66 kelią nuo Svatovės iki Kremminos miestų.

Vėliau J.Butusovas pranešė, kad Rusijos kariuomenės daliniai, surinko visus automobilius, kuriuos rado, ir rengiasi prasiveržti iš apsupto miesto

„Priešas ruošiasi prasiveržti iš miesto, jie nesiruošia gintis apsuptyje“, – rašė jis.

Pasak jo, pasidavus Drobyševui šiaurėje ir Jampilei į pietus nuo Lymano, rusai neturi jokių galimybių išsilaikyti Lymano rajone.

„Yra vienas išvažiavimo kelias – netoli Torskojės kaimo. Šį maršrutą kontroliuoja Ukrainos pajėgos, tačiau pati Torskojė dar neišlaisvinta“, – teigė žurnalistas. Anot jo, rusai bandys prasiveržti iki tamsos, nes bijo, kad Ukrainos pajėgos užblokuos ir šį kelią.

Anot jo, jei bandymo prasiveržti metu pavyktų visiškai sunaikinti Lymano grupuotę, rusai neturės pakankamai pajėgų organizuoti Kremminos ir Svatovės miestų gynybą.

D.Pušilinas pripažįsta: Ukrainos pajėgos apsupo Lymaną, atsiėmė Jampilę

Ukrainos kariškiai puslankiu apsupo Donecko srities Lymano miestą, pripažino apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos vadovas Denisas Pušilinas.

Pasak jo, kelią iš Svatovės ir toliau kontroliuoja sąjungininkų pajėgos, tačiau jis kartais apšaudomas. Jampilės ir Drobyševo gyvenvietės „nėra visiškai kontroliuojamos sąjungininkų pajėgų“, – pridūrė D.Pušilinas.

Ukrainos šaltiniai irgi pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos įžengė į Jampilę. Tai patvirtino ir Ukrainos pajėgų paskelbtas video.

Kokie rusų daliniai buvo Lymane?

BBC Rusijos tarnyba skelbia, jog atvirų šaltinių duomenimis, Lymano regione buvo nemažai gerai parengtų ir ginkluotų rusų dalinių. Pirmiausia tai 20-osios gvardijos jungtinių pajėgų armijos daliniai, 752-asis gvardijos motorizuotasis šaulių pulkas. Šis pulkas pirmojo Čečėnijos karo pradžioje šturmavo Grozno miestą, o 1995 m. Naujųjų metų išvakarėse buvo apsuptas ir neteko daugiau nei pusės karių.

Ten taip pat veikia Baltijos laivyno jūrų pėstininkų daliniai – Rusijos žiniasklaida pranešė, kad jie vykdė artilerijos smūgius prieš Ukrainos dalinius, dislokuotus netoli Lymano.

Be reguliariųjų Rusijos dalinių, Lymano kryptį gina Rusijos legiono (dar vadinamo BARS-13) būrys, suformuotas vadovaujant Rusijos Donbaso savanorių sąjungai, ir apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos gyventojų daliniai.

Rusijos generalinis štabas tyli

Rusijos gynybos ministerija savo oficialiose ataskaitose ir toliau ignoruoja nesėkmes ir grėsmingą padėtį Lymano kryptimi ir pranešinėja apie ukrainiečių nuostolius bei nepavykusį puolimą.

„Dėl nepavykusio Ukrainos karių grupės puolimo Krasnolimano kryptimi Ukrainos kariuomenės 66-osios ir 93-iosios mechanizuotųjų brigadų nuostoliai siekė daugiau kaip 70 žmonių, sunaikinti keturi tankai, šešios pėstininkų kovos mašinos ir trys šarvuočiai“, – taip rugsėjo 28 d. sakė Gynybos ministerijos atstovas generolas Igoris Konašenkovas.

BBC Rusijos tarnyba teigia, kad Rusija neparuošė savo auditorijos tikėtinam pralaimėjimui prie Lymano. Ekspertai teigia, kad informacijos nutylėjimas gali lemti dar vieną fronto žlugimą ir tolesnę Rusijos karių demoralizaciją.

Kokią grėsmę Rusijai kelia Lymano netektis?

Rusų kariuomenė Lymaną užėmė gegužės pabaigoje. Tai nedidelis, bet strategiškai svarbus miestas abiem pusėms. Lymano užėmimas suteikė Rusijos pajėgoms galimybę žengti iš šiaurės į Donecko srities gilumą, link Slovjansko ir Kramatorsko. Be to, kontroliuodami miestą, jie galėjo blokuoti greitkelį tarp Slovjansko ir Siversko.

Užėmus Lymaną Ukrainos kariuomenei atsiveria operatyvinė erdvė – galima judėti atvira vietove link Svatovės arba galima pasukti į rytus ir pasiekti Kremminą, o iš šiaurės vakarų pasiekti Sjevjerodonecką. Svarbu ir tai, kad Ukrainos daliniams pavyko užimti Bilohorivką ir pasiekti Sjevjerodonecko-Lysyčansko aglomeracijos prieigas iš vakarų.

Padėtį Luhansko kryptimi Rusijos kariuomenei apsunkina tai, kad kai kuriose vietovėse jai labai trūksta rezervų, o kitose ji dar nespėjo pastatyti naujų gynybinių linijų po to, kai sparčiai atsitraukė nuo Kupjansko ir Iziumo.

Be to, rusų dalinių prie Lymano, jei jiems nepavyks išsiveržti iš apsupties, likimas nėra pavydėtinas – jie neišvengiamai pateks į nelaisvę arba bus nukauti.

Kodėl rusų pajėgos nepasitraukė iš Lymano?

BBC Rusijos tarnyba kelia tris versijas, kodėl Rusijos pajėgos neatsitraukė nuo Lymano laiku.

1 versija: Rusijos karinė klaida

Gali būti, kad rusų karo vadai manė, jog pasimokė iš ankstesnių klaidų: gynybą statė pagal visas karo mokslo taisykles ir manė, kad pozicijas pavyks išlaikyti net tada, kai Ukrainos pajėgos pradės veržti savo žnyples.

Tačiau galbūt jie vis dar nepakankamai įvertino priešo kovinę parengtį ir pervertino savo karių pajėgumus. Dabar jau per vėlu trauktis.

2 versija: Kremliaus spaudimas

Nepavykus užimti Kyjivo, Charkivo, Odesos ir kitų didžiųjų Ukrainos miestų, Rusijos vadovybė suformulavo neatidėliotiną strateginę užduotį – perimti visos Luhansko ir Donecko sričių teritorijos kontrolę.

Rusijos kariuomenės vadams ši užduotis reiškė maždaug tą patį, ką ir Stalino įsakymas „nė žingsnio atgal“.

Tada prasidėjo masinis puolimas Donbase, kurio metu Rusijos kariuomenė taikė „deginimo“ taktiką, artilerija iki pamatų griaudama priešo įtvirtinimuss. Tuo pat metu ilgalaikių įtvirtintų pozicijų įrengimas okupuotose teritorijose neatitiko Kremliaus tikslo – kokia prasmė kasti gilius apkasus ir statyti gelžbetoninius įtvirtinimus, jei rytoj vis tiek bus įsakyta judėti pirmyn.

Kol Rusijos kariuomenė turėjo iniciatyvą, užimtų gyvenviečių išlaikymo problema jai nebuvo tokia aktuali, kaip tada, kai ji buvo priversta gintis. Tačiau dabar situacija pasikeitė – Rusijos kariai turi gintis įtvirtintuose rajonuose, kurių daugelį jie patys sunaikino.

O trauktis negalima. Jei greitą pasitraukimą iš Charkivo srities dar buvo galima paaiškinti būtinybe „pergrupuoti karius“, tai Donecko, o ilgainiui ir Luhansko sričių teritorijų palikimas atrodo kaip tiesioginis vyriausiojo vado įsakymo nevykdymas, galintis užtraukti jo rūstybę ir pareikalauti bent jau vadinamųjų personalinių sprendimų.

Juo labiau kad penktadienį, rugsėjo 30 d., Vladimiras Putinas paskelbs apie užgrobtų (ir dar neužgrobtų) Ukrainos teritorijų prijungimą prie Rusijos.

3 versija. Priverstinė auka

Padėtis prie Lymano dabar primena padėtį Mariupolyje Rusijos invazijos į Ukrainą pradžioje. Tuo metu Ukrainos kariuomenės vadovybė priėmė sąmoningą sprendimą palikti didelę grupuotę mieste, nepaisant to, kad ji neišvengiamai buvo apsupta, kad galėtų atitraukti dalį besiveržiančių rusų pajėgų ir turėtų laiko sukaupti rezervus bei paruošti gynybines linijas ilgame fronto ruože.

Rusijos kariuomenė, atsitraukusi iš Charkivo srities, yra panašioje padėtyje – nauja gynybos linija dar neparengta, rezervai, kurių galima tikėtis dėl paskelbtos mobilizacijos, dar nesuformuoti, o priešas kupinas jėgų ir ryžto veržtis į priekį.

Tikriausiai apskaičiuota, kad Ukrainos kariuomenė bus priversta sulėtinti žygį, kai už jos bus grupuotė, kuri nepasidavė, ir sugaiš laiko ją neutralizuodama. O tada galbūt situacija pasikeis ir atsiras galimybė atblokuoti prie Lymano apsuptus karius.

Prokremliški tinklaraštininkai tikisi, kad į frontą atvykus tūkstančiams mobilizuotų rezervistų padėtis bent jau stabilizuosis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius