TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukrainos pareigūnas: okupuotame Mariupolyje dėl galimo choleros protrūkio paskelbtas karantinas

Sugriautame ir rusų okupuotame Ukrainos Mariupolio uostamiestyje nuolatinių bombardavimų siaubą keičia tylesnės, bet irgi mirtinos grėsmės – bakterijomis persisunkęs vanduo ir choleros protrūkiai. Buvusi miesto vadovybė skelbia pavojų ir teigia, kad Mariupolyje jau paskelbtas karantinas, rašo „The Washington Post“.
Mariupolyje trūksta vandens, kyla infekcinių ligų pavojus
Mariupolyje trūksta vandens, kyla infekcinių ligų pavojus / „Scanpix“/AP nuotr.

Iš Mariupolio išvykęs posto netekusio Vadymo Boičenkos patarėjas Piotras Andriuščenka sako, kad yrantys kūnai ir šiukšlių kalnai teršia geriamojo vandens šaltinius. O dėl to gyventojus gali užpulti cholera, dizenterija ir kitos ligos.

Anot P.Andriuščenkos, Rusijos pareigūnai, dabar kontroliuojantys Mariupolį, neseniai čia paskelbė karantiną. Informacija nėra patvirtinta, bet pareigūnas teigė, kad humanitarinė padėtis mieste tik blogėja.

„Beveik kiekviename Mariupolio kieme vis dar rengiamos improvizuotos laidotuvės. Žmonių kūnai taip pat pūva po šimtų daugiaaukščių griuvėsiais. Taip tikrąja šio žodžio prasme nuodijamas oras“, – tvirtino P.Andriuščenka.

Visuomenės sveikatos ekspertai jau ne kartą įspėjo, kad dėl tebesitęsiančio karo ir šylančio oro Ukrainoje gali kilti infekcinių ligų protrūkiai, kurie būtų pavojingi ir kariams, ir civiliams. Grėsmė tada jau būtų dviguba – reikėtų gintis ir nuo invazijos, ir nuo ligų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolis

Anot pareigūnų, didžiausia rizika kyla okupuotuose regionuose, kur dėl mūšių sanitarinės sistemos yra beveik visiškai sugriautos.

Cholera, kuri plinta per užterštą maistą ir vandenį, yra ūmi žarnyno infekcija, kuri gali būti mirtina, jei laiku nesikreipiama pagalbos.

Mariupolio miesto taryba įspėja, kad gali mirti tūkstančiai civilių, jei protrūkiai nebus suvaldyti. O miestas jau ir taip beveik visiškai sunaikintas – čia nėra nei maisto, nei veikiančios kanalizacijos. Neveikia ir medicinos įstaigos.

Cholera, kuri plinta per užterštą maistą ir vandenį, yra ūmi žarnyno infekcija, kuri gali būti mirtina, jei laiku nesikreipiama pagalbos.

Kad gautų švaraus vandens, Mariupolio gyventojai kasdien po kelias valandas stovi eilėse. O vandens atgabenama daugiausia kas antrą dieną.

Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos visuomenės sveikatos padalinio vadovas Ihoris Kuzinas pirmadienį pranešė, kad pareigūnai Kyjive jau birželio 1 dieną pradėjo potencialių choleros protrūkių visoje šalyje stebėjimą. Pasak I.Kuzino, padėtis Mariupolyje ypač bloga.

„Negalime būti 100 proc. tikri, kad bus ligų protrūkių. Bet visos sąlygos jiems egzistuoja“, – įspėjo specialistas.

Atkovotose teritorijose jau pluša tyrėjai. Jie tiria vandenį ir dirvožemį, siekdami neleisti įsibėgėti protrūkiams. Kyjivo ir kaimyniniame Žytomyro regionuose inspekcijos jau baigtos, netrukus patikrinimai bus galutinai atlikti ir Černihive bei Sumuose.

Piotro Andriuščenko nuotr./Mariupolio griuvėsiai
Piotro Andriuščenko nuotr./Mariupolio griuvėsiai

Rusija irgi numačiusi galimybę, kad gali kilti choleros protrūkis, skelbia Ukrainos karinė žvalgyba. Ji gegužės pradžioje skelbė, kad Maskva regionuose, kurie ribojasi su Ukraina, ėmėsi specialiųjų priemonių ir nurodė vietos pareigūnams paruošti laboratorijas bei ligonines „antiepideminiam darbui“.

Sukrutusi ir Pasaulio sveikatos organizacija, gegužę atsiuntusi vakcinų nuo choleros į Dniepro miestą Centrinėje Ukrainoje. Taip irgi ruošiamasi galimiems protrūkiams.

„Mariupolyje, tiesą sakant, gatvėse telkšo pelkės. Nuotekų vanduo ir geriamasis vanduo susimaišo. Tai didžiulė grėsmė ir potencialas kilti daugybei infekcijų, įskaitant cholerą“, – sakė PSO atstovė Dorit Nitzan, nors ir pripažino, kad organizacijos specialistai susiduria su sunkumais, norėdami patekti į Mariupolį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius