Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos rinkimuose – kandidatai „klonai“: bendrapavardžiai bando vogti balsus

Rinkimuose į Ukrainos Aukščiausiąją Radą politikai pasitelkia gudrią taktiką – „klonus“: dėl postų varžosi mažai žinomi asmenys, kurių pavardės sutampa su įtakingų politikų pavardėmis, rašo „Laisvosios Europos radijas“.
Plakatas, ant kurio - Sviatoslavas Vakarčiukas
Plakatas, ant kurio - Sviatoslavas Vakarčiukas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kandidatų su identiškais ar beveik identiškais vardais dalyvavimas rinkimuose Ukrainoje buvo pastebimas jau kelerius metus. Tačiau didesnis dėmesys į tokius „klonus“ atkreiptas prieš kovą vykusius prezidento rinkimus, kai tokių kandidatų atsirado bent trys.

Prieš prezidento rinkimus buvusi premjerė, partijos „Tėvynė“ (ukr. „Batkivščina“) lyderė Julija Volodymyrovna Tymošenko skundėsi, kad ant biuletenio šalia jos atsirado mažai žinomo Jurijaus Volodymyrovičiaus Tymošenko pavardė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Tymošenko ir Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Tymošenko ir Volodymyras Zelenskis

Buvusi premjerė tikino, kad Jurijus Tymošenko į sąrašą buvo įtrauktas politinio oponento ir jau buvusio prezidento Petro Porošenkos pastangomis. Jo kampanija tokius kaltinimus neigė.

Galiausiai mažai žinomas kandidatas Jurijus Tymošenko BBC pripažino, kad ne jis pats sumokėjo 90 tūkst. dolerių registracijos mokestį, tačiau neatskleidė, kas tai padarė už jį.

Buvusi premjerė J.Tymošenko liko trečia – nusileido P.Porošenkai ir Volodymyrui Zelenskiui, kuris galiausiai nugalėjo. Jei ji būtų gavusi visus Jurijaus Tymošenko balsus, politikė vis tiek nebūtų aplenkusi P.Porošenkos. Tačiau ji ir toliau tikina, kad „klonas“ pakenkė jos kampanijai.

„Laisvosios Europos radijas“ rašo, kad, pasak politikos ekspertų, tokie kandidatai kaip Jurijus Tymošenko yra „klonai“. Esą jie į biuletenius įtraukiami piktybiškai – siekiant suklaidinti žmones ir priversti balsuoti už ne savo kandidatą.

Todėl liepos 21 dieną vyksiančiuose rinkimuose į Aukščiausiąją Radą balsuojantys ukrainiečiai turės ne tik priimti sudėtingus politinius sprendimus, bet ir būti akyli: kandidatų „klonų“ bus dar daugiau.

„Scanpix“ nuotr./Ukrainos parlamento rinkimų balsavimo biuleteniai
„Scanpix“ nuotr./Ukrainos parlamento rinkimų balsavimo biuleteniai

„Klonų“ puolimas

Ukrainos parlamentas renkamas pasitelkiant mišrią rinkimų sistemą. Pusė iš 450-ies įstatymų leidėjų išrenkami per partijų, kurioms reikia peržengti 5 proc. balsų slenkstį, sąrašus. Kita pusė renkama vienmandatėse apygardose. Būtent jose ir atsiranda kandidatai „klonai“.

Tiesa, Ukrainos parlamentas liepos 11 dieną priėmė įstatymą, pagal kurį kita Aukščiausioji Rada bus renkama tik naudojant proporcinę sistemą. Vis dėlto, sekmadienio rinkimų naujas įstatymas dar nepaveiks.

„Laisvosios Europos radijas“ išanalizavo daugiau nei dviejų dešimčių apygardų biuletenius. Juose – dešimtys kandidatų, kurių pavardės panašios į jau esamus parlamentarus ar kandidatus, siejamus su populiariomis partijomis.

Kai kuriais atvejais „klonuojami“ ne kiti kandidatai, bet garbingus postus turintys politikai, įskaitant dabartinį prezidentą V.Zelenskį.

Geriausias pavyzdys – 25-oji apygarda, kuriai atstovauti siekia Andrijus Valerijovyčius Bohdanas. Biuletenyje atrodo, kad jis susijęs su prezidentu V.Zelenskiu ir jo partija „Tautos tarnas“ (ukr. „Sluga narodu“) – galbūt net tas pats A.Bohdanas, kurį naujasis prezidentas paskyrė administracijos vadovu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Volodymyras Zelenskis kritikuojamas dėl savo administracijos vadovo paskyrimo

Vis dėlto, V.Zelenskio patikėtinis yra Andrijus Josypovyčius Bohdanas, kuris nesiekia parlamentaro posto. Be to, šioje apygardoje „Tautos tarnas“ turi kitą oficialų kandidatą – Maksymą Arkadijovyčių Bužanskį.

Štai 92-ojoje apygardoje Uzyne yra keturi kandidatai pavarde Guzdenka, kurių vardai – Viktoras arba Vitalijus. Dviejų iš jų tėvavardis sutampa – Ivanovyčius.

Kryvyj Riho apygardoje nr. 33 yra dvi kandidatės vardu Olha Volodymyrivna Babenka. Viena – iš J.Tymošenkos partijos „Tėvynė“, kita – save išsikėlusi kandidatė. Biuletenyje taip pat du Mykolos Jurijovičiai: vieno pavardė – Kolesnikas, kito – Kolesnykas.

Na, o Svatovėje, apygardoje nr. 113, yra du save išsikėlę ir su prezidentu bei jo partija niekaip nesusiję Zelenskiai.

Tokių pavyzdžių „Laisvosios Europos radijas“ rado daugiau.

VIDEO: Volodymyras Zelenskis tęsia šou – iš susitikimo išvarė pareigūną: „Lauk, bandite!“

V.Zelenskis jau atkreipė dėmesį į kandidatus „klonus“. Po Europos Sąjungos ir Ukrainos viršūnių susitikimo liepos 8 dieną jis patarė rinkėjams balsavimo metu būti atidiems ir atkreipti dėmesį į „klonus“. Pasak prezidento, jie skirti pavogti balsus iš „Tautos tarno“ kandidatų.

„Yra daug partijos „Tautos tarnas“ kandidatų kopijų, jų yra daugumoje apskričių“, – sakė V.Zelenskis.

Jo teigimu, partija „Tautos tarnas“ kreipėsi į Centrinę rinkimų komisiją ir teismus, kad „klonai“ būtų panaikinti. Tačiau nėra jokio įstatymo draudžiančio jiems dalyvauti rinkimuose.

„Nėra jokios išeities“, – sakė V.Zelenskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius