-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 11 21 /2022 11 22

Ukraina rengiasi be elektros išgyventi šaltą žiemą, kuri gali būti baisiausia gyvenime

Artėjant žiemai dėl Rusijos raketų smūgių padarytos žalos energetikos infrastruktūrai 40 proc. vartotojų Ukrainoje neturi elektros energijos. Tai – milijonai žmonių. Mažiausiai pusantro milijono žmonių elektros energijos neturi sostinėje Kyjive. Miesto meras Vitalijus Klyčko currenttime.tv sakė, kad Ukrainos sostinė ruošiasi visiškam elektros energijos tiekimo nutraukimui. Kaip tai atrodys?
Kyjivo meras Vitalijus Klyčko
Kyjivo meras Vitalijus Klyčko / Nuotr. iš V.Klyčko „Facebook“ profilio

Beveik du milijonai Kyjive – be elektros

Pasak V.Klyčko, dabar Kyjive gyvena 3,3 mln. žmonių, o nuo pusantro iki dviejų milijonų iš jų neturi elektros. Kyjivo meras sako, kad valdžia yra pasirengusi situacijai, jei elektros energijos tiekimas iš viso nutrūktų: tuomet mokyklose ir vaikų darželiuose bus įrengtos specialios stotelės, kuriose bus galima šildytis, įkrauti įrangą, pavalgyti ir atsigerti ko nors karšto.

V.Klyčko currenttime.tv sakė, kad Kyjivo energetikos infrastruktūra itin smarkiai nukentėjo per ankstesnius raketų smūgius. Jis tokius Rusijos veiksmus vadina genocidu.

„Tai genocidas prieš žiemą, kai temperatūra, būna, nukrenta iki -20ºC, kartais iki -30ºC. Tuo metu, kai dėl karinių veiksmų žmonės turi ribotas finansines galimybes, atjungti jiems elektrą, vandenį, šilumą – to negalima vadinti niekaip kitaip, kaip tik genocidu“, – sakė Kyjivo meras.

„Scanpix“/AP nuotr./Tamsoje paskendusi Ukrainos sostinė
„Scanpix“/AP nuotr./Tamsoje paskendusi Ukrainos sostinė

„Suprantu, kad pagrindinis Putino tikslas, pagrindinis Rusijos tikslas yra teritorija, kad mes, ukrainiečiai, išnyktume arba, geriausiu atveju, susikrautume lagaminus ir išvyktume kur nors į Europą. Jie to laukia, jie tam pritartų. Tačiau noriu nuliūdinti rusus dėl to, kad tokių nuotaikų nėra: jei jie tikisi panikos, depresijos, nėra nei depresijos, nei panikos. Yra pyktis dėl to, kas vyksta“, – sakė V.Klyčko.

Kaip rengiasi išgyventi be elektros?

Kyjivo meras teigia, kad negali pasakyti datos, kada Kyjivas gali likti visiškai be elektros energijos. Anot jo, šiuo metu Ukrainos energetikos sektoriuje susiklostė labai sudėtinga padėtis: elektros energijos trūksta 40–50 proc., kai kuriuose regionuose – 60 proc. Anot jo, šiuo metu mažiausiai pusė iš 3 mln. gyventojų Kyjive neturi elektros energijos – nuo pusantro iki dviejų milijonų Kyjivo žmonių.

Tačiau V.Klyčko pabrėžė, kad stengiamasi, jog elektros energija per dieną, nors ir su pertrūkiais, pasiektų visus: „Tam tikriems miesto rajonams elektros energija įjungiama tam tikrais laiko tarpais. Po valandos juos atjungiame ir prijungiame kitus, kad gyventojai galėtų įkrauti savo maitinimo baterijas, pažiūrėti naujienas.“

Tačiau Kyjivo meras pripažino, jog svarstoma ir visiško elektros energijos išjungimo galimybė, „nes visa sistema veikia sudėtingomis, įtemptomis sąlygomis“.

Pasak jo, padėtį gelbsti tai, kad prijungta nemažai generatorių, kurie užtikrina vandens tiekimą, ligoninių, šilumos punktų, svarbiausių infrastruktūros objektų darbą.

Jeigu visiškai nutrūktų elektros energijos tiekimas, pasak V.Klyčko, tam pasirengta, sukurtas algoritmas, kad visiems būtų aišku, ką daryti. Anot jo, elektra varomas transportas tikriausiai sustotų, tačiau po miestą važinėtų degalais varomi autobusai.

„Scanpix“/AP nuotr./Tamsoje paskendusi Ukrainos sostinė
„Scanpix“/AP nuotr./Tamsoje paskendusi Ukrainos sostinė

Vaikų darželiuose ir mokyklose būtų įrengti šildymo punktai, kuriuose žmonės galės įkrauti telefonus, sušilti, gauti būtiną medicininę pagalbą, šilto maisto ir gėrimų bei prisijungti prie interneto. Dabar Kyjive rengiama tūkstantis tokių punktų.

Kyjivo mero teigimu, kiekviena miesto ligoninė turi autonominį elektros energijos tiekimą ir energijos generatorius bei teiks būtiniausią pagalbą tiems, kuriems jos prireiks. Tačiau, pasak mero, dėl to sumažės medicinos paslaugų spektras.

Nubloškė į akmens amžių

Ukrainos sostinėje Kyjive, kur dažnai dingsta elektra, vienas daugiaaukštis daugiabutis su vaizdu į miestą – kaip ir daugelis kitų – atrodo tarsi atsidūręs mirties spąstuose. Nėra šviesos, vandens ir galimybės pasigaminti maisto. Neveikia liftas, kuriuo būtų galima pabėgti iš 21-ojo aukšto, jei smogtų Rusijos raketa. Net vėl atsiradusi elektra niekada nedega ilgai.

Ruošiamės blogiausiai žiemai savo gyvenime.

„Rusijos smūgiai bloškia Ukrainą į akmens amžių“, – agentūrai AP sako Anastasija Pyroženko.

Per pastarąsias 24 valandas jos 26 aukštų daugiabutyje elektra buvo atsiradusi tik pusvalandžiui. A.Pyroženko sako, kad „karinės gyvenimo sąlygos“ ją ir jos vyrą privertė palikti savo butą.

„Mūsų pastatas aukščiausias rajone ir yra puikus taikinys rusų raketoms, todėl palikome savo butą ir persikraustėme pas tėvus... Ruošiamės blogiausiai žiemai savo gyvenime“, – sakė 25 metų moteris.

Didžiuliai pažeidimai

Ukrainos valstybinė elektros tinklų operatorė „Ukrenerho“ įspėjo, kad elektros tiekimo sutrikimai gali trukti nuo kelių valandų iki kelių dienų, ir pridūrė, kad „šią žiemą mums reikia atsparumo ir drąsos“.

„Ukrenerho“ išplatintame pranešime teigia, kad „neveikia tūkstančiai kilometrų svarbiausių aukštos įtampos linijų“ ir kad tai paveikė visą šalį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaisras Charkivo šiluminėje elektrinėje po Rusijos raketų atakos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaisras Charkivo šiluminėje elektrinėje po Rusijos raketų atakos

Valstybinė operatorė taip pat paskelbė transformatorinės, kurią sunaikino Rusijos raketa, nuotrauką. Dėl šio raketos smūgio be elektros liko apie 400 tūkst. gyventojų.

Išplatintame pranešime teigiama, kad „dabar elektros sistemoje yra dešimtys tokių transformatorinių" ir kad „įrangos neįmanoma greitai pakeisti“.

Šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis po praėjusios savaitės Rusijos raketų smūgių sakė, kad daugiau nei 10 mln. ukrainiečių liko be elektros. Sekmadienį jis pranešė, kad kai kur padėtis pagerėjo.

„Tinklų ir techninio aprūpinimo pajėgumų atkūrimas, elektros perdavimo linijų išminavimas, remontas – viskas vyksta visą parą“, – savo vakaro kreipimesi sakė V. Zelenskis.

Prezidentas sakė, kad sekmadienį vakare elektros tiekimas turėjo būti nutrauktas 15 šalies regionų ir Ukrainos sostinėje. „Ukrenerho“ paskelbė, kad pirmadienį elektros energijos tiekimo sustabdymų bus visuose Ukrainos regionuose.

Smarkus atšalimas ir iškritęs pirmasis sniegas gerokai apsunkino padėtį Kyjive. Šaltis verčia žmones įjungti šildytuvus, o tai tik dar labiau padidina tinklo apkrovą ir ilgina elektros tiekimo sutrikimus.

Žmonės turi kentėti ir laukti

Odontologas Viktoras Turakevičius sakė, kad šiuo metu yra priverstas „neribotam laikui“ atidėti savo pacientų vizitus, nes be elektros jo klinika Kyjivo centre negali veikti net dienos metu, o generatorius į kliniką bus atgabentas tik po kelių savaičių.

„Negalime priimti pacientų net su ūmiu dantų skausmu, žmonės turi kentėti ir ilgai laukti, o šviesa atsiranda tik kelioms valandoms per dieną“, – sakė jis ir pridūrė, kad „generatorių kainos smarkiai išaugo, bet net ir turint pinigų, juos nelengva gauti“.

Dauguma ligoninių Kyjive jau gavo generatorių ir nepatiria energijos tiekimo sutrikimų. Didžiausia ir seniausia Oleksandrivkos ligoninė, esanti Ukrainos sostinės centre, pranešė, kad neatšaukia operacijų, nes iš Prancūzijos gavo elektros generatorių. Jie taip pat tiekiami švietimo įstaigoms bei socialinėms tarnyboms.

„Tokie objektai yra mūsų prioritetas ir dauguma jų turi autonominius energijos šaltinius“, – penktadienį teigė „Ukrenerho“ vadovas Volodymyras Kudryckis.

Vaikai nebegali mokytis

Tačiau daugelyje Kyjivo mokyklų mokymosi procesas smarkiai sutriko, kai dėl elektros tiekimo sutrikimų nutrūksta ir interneto ryšys. Dėl šios priežasties nuotolinis mokymasis tapo beveik neįmanomas.

Aštuonerių Jaroslavas nustojo lankyti savo mokyklą Kyjive po to, kai per raketų ataką buvo išdaužti visi jo ugdymo įstaigos langai ir apgadinta priedanga.

Dauguma vaikų mokėsi nuotoliniu būdu, tačiau dabar to daryti nebeįmanoma.

„Dauguma vaikų mokėsi nuotoliniu būdu, tačiau dabar to daryti nebeįmanoma“, – interviu telefonu sakė Jaroslavo motina Olena, paprašiusi neskelbti jos pavardės.

„Stengiamės apsaugoti vaikus nuo karo baisumų, tačiau šaltis ir elektros energijos trūkumas tam labai trukdo“, – pridūrė ji.

Ginklas prieš civilius gyventojus

Analitikai teigia, kad Maskvos raketų atakos prieš Ukrainos energetiką neturi jokios įtakos šalies kariuomenės sėkmingam judėjimui pietuose ir bendrai padėčiai karo lauke.

„Rusai negali laimėti karo lauke ir todėl jie šaltį ir tamsą naudoja kaip ginklą prieš civilius gyventojus, bandydami pasėti paniką, depresiją, demoralizuoti ukrainiečius“, – naujienų agentūrai AP sakė Kyjivo analitinio centro „Penta Center“ analitikas Volodymyras Fesenka.

„[Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas patiria karinius pralaimėjimus ir jam labai reikia karinės pauzės, todėl jis taip beatodairiškai verčia Zelenskį pradėti derybas“, – teigė V.Fesenka.

Analitikas mano, kad Kremlius bando daryti spaudimą ir Vakarams, dėl jų paramos Ukrainai, nes Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos bus priverstos didinti pagalbos paketus Ukrainai.

Putinas stengiasi, kad paramos Ukrainai kaina būtų per didelė – tai susiję ir su pinigais, ir su galimu nauju pabėgėlių srautu į Europą iš šąlančios šalies.

„Putinas stengiasi, kad paramos Ukrainai kaina būtų per didelė – tai susiję ir su pinigais, ir su galimu nauju pabėgėlių srautu į Europą iš šąlančios šalies“, – sakė „Penta Center“ analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius