Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas pernai bankete Kremliuje pozavo su samdinių grupės „Wagner“ smogikais

Privačių samdinių grupė „Wagner“ jau ne pirmus metus aktyviai veikia Sirijoje, nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir toliau vadina karines operacijas šioje šalyje „ribotomis“. Negana to, „Fontanka“ dabar paskelbė nuotrauką, kurioje užfiksuotas V.Putinas ir „Wagner“ vadovai. Vienas jų teistas už pagrobimą ir apiplėšimą.
V.Putinas Kremliuje su „Wagner“ atstovais
V.Putinas Kremliuje su „Wagner“ atstovais / „Twitter“ nuotr.

Nuotrauka buvo padaryta 2016 metų gruodį per priėmimą Kremliuje. Joje greta V.Putino pozuoja keturi „Wagner“ atstovai, kuriems buvo įteikti valstybiniai apdovanojimai.

Tarp jų – vienas samdinių grupės vadovų Aleksandras Kuznecovas, kuris anksčiau yra teistas ir kalintas už pagrobimą bei apiplėšimą. Taip pat – „Wagner“ lyderis Dmitrijus Uktinas.

A.Kuznecovas, žinomas šaukiniu „Ratiboras“, 2008 metais buvo suimtas, o po dvejų metų nuteistas ir įkalintas. 2013-aisiais jis išėjo į laisvę, o po metų jau užėmė aukštas pareigas grupėje „Wagner“.

Dar vienas „Wagner“ atstovas nuotraukoje – Andrejus Bogatovas, kuris šiuo metu vadovauja „Wagner“ 4-ajai žvalgybinei kuopai.

Pernai jis buvo sunkiai sužeistas per mūšį su „Islamo valstybės“ džihadistais prie Palmyros Sirijoje. Perkeltas atgal į Rusiją, A.Bogatovas ligoninėje neteko kojos, kuri buvo amputuota.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atkovotas Palmyros miestas Sirijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atkovotas Palmyros miestas Sirijoje

Paskutinysis vyras – Andrejus Troševas, kuris dirba kaip „Wagner“ „vykdantysis direktorius“. Šių metų birželį Sankt Peterburge jis apsinuodijo alkoholiu, o medikai tarp jo daiktų rado ginklų sąrašų, Sirijos žemėlapių, milijonus rublių ir tūkstančius JAV dolerių grynaisiais.

Ministerija nutraukė bendradarbiavimą

„Wager“ su Sirija siejama neatsitiktinai. Rusija šalyje daug reguliariosios kariuomenės narių nėra dislokavusi, tačiau ten veikia šimtai būtent šios privačių samdinių armijos atstovų.

Fontanka.ru nuotr./„Wagner“ samdinys Sirijoje
Fontanka.ru nuotr./„Wagner“ samdinys Sirijoje

Portalas RBC šiemet kovą skelbė, kad „Wagner“ pajėgų samdymas misijoms Sirijoje Rusijai kainavo jau apie 158 mln. eurų.

„Fontanka“ skelbia gavusi vidinius „Wagner“ dokumentus, iš kurių esą aiškėja, kad pernai Sirijoje žuvo 32 šios grupės samdiniai, o per pirmąjį 2017-ųjų pusmetį – dar apie 50-60.

Dabar „Fontanka“ skelbia gavusi vidinius „Wagner“ dokumentus, iš kurių esą aiškėja, kad pernai Sirijoje žuvo 32 šios grupės samdiniai, o per pirmąjį 2017-ųjų pusmetį – dar apie 50-60.

Be to, anot šio Sankt Peterburge veikiančio nepriklausomo portalo, Rusijos gynybos ministerija ir „Wagner“ vadovybė šiais metais nustojo koordinuoti kovines operacijas Sirijoje. Be kita ko, tai reiškia, kad Rusijos pajėgų sraigtasparniai nebeskraidina sužeistų samdinių į saugias zonas.

Skelbiama, kad bent jau oficialiai „Wagner“ samdiniais nuo 2017 metų rūpinasi Sirijos prezidento Basharo al Assado režimas – šiai grupei tiekiami ginklai, finansuojamos jos misijos.

„Scanpix“/AP nuotr./Basharas Assadas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Basharas Assadas ir Vladimiras Putinas

Bet kadangi pinigų Damaske tikrai nėra daug, naujai į Siriją atvykstantiems „Wagner“ samdiniams siūlomi Šiaurės Korėjoje pagaminti automatiniai šautuvai ir kulkosvaidžiai, sukonstruoti dar praėjusio amžiaus penktajame dešimtmetyje.

Visą „Fontanka“ tyrimą apie „Wagner“ operacijas Sirijoje galite skaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius