Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

V.Zelenskio dešinioji ranka: „Mes iki paskutinės akimirkos netikėjome, kad bus karas“

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas, vienas artimiausių Ukrainos vadovo bendražygių, ilgametis jo bičiulis, sąžiningai prisipažino, kad nei prezidentas, nei kiti vadovai iki paskutinės akimirkos netikėjo, kad Rusija iš tiesų ryšis pradėti karą. Tačiau tai nereiškia, kad šalis karui nesiruošė. Pasak A.Jermako, iš partnerių būta daug informacijos apie būsimą karą, tad, nors ir netikėta, jog tai įvyks, kariniams veiksmams buvo intensyviai ruošiamasi.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ankstų vasario 2-osios rytą, kai visa Ukraina dar miegojo, Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas buvo vienas iš tų, kurie buvo informuoti apie karo pradžią, kai Rusijos paleistos „Kalibr“ raketos dar nebuvo sprogusios Ukrainos miestuose.

VIDEO: V.Zelenskis vėl kreipėsi į tautą: esu čia, ginsime savo valstybę

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas A.Jermakas interviu leidiniui „Ukrainska pravda“ prisiminė, kad po pirmųjų žinių apie Rusijos bombardavimą jis susipakavo daiktus ir išvyko į darbą – valstybės vadovas Volodymyras Zelenskis jau buvo Bankovoje gatvėje, kur yra prezidentūra.

Ukrainos prezidento administracijos nuotr./Andrijus Jermakas (kairėje) ir Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidento administracijos nuotr./Andrijus Jermakas (kairėje) ir Volodymyras Zelenskis

Netikėjo iki paskutinės akimirkos

„Į namus naktį į vasario 24-ąją grįžau apie 2 val. nakties. Buvo supratimas, kokia yra situacija nes tuo metu buvo jau daug informacijos. Bet maždaug po pusantros valandos iš žvalgybos ir kariškių jau gavau informaciją apie karo veiksmų pradžią.

Žinote, mes iki paskutinės akimirkos netikėjome, kad tai įvyks, būsiu sąžiningas. Žinoma, kad mūsų partneriai pateikė daug informacijos. Tačiau vis tiek tuo netikėjome.

Taigi greitai susiruošiau ir apie 5 val. ryto jau buvau Prezidento kabinete.

Gavau informacijos, kad pasienyje prasidėjo mūšiai ir bombardavimas. Taigi iš karto, beveik nuo pirmųjų minučių, buvau tarnyboje. Kai atvykau į Bankovąją, prezidentas jau ten buvo.

Žinote, mes iki paskutinės akimirkos netikėjome, kad tai įvyks, būsiu sąžiningas. Žinoma, kad mūsų partneriai pateikė daug informacijos. Tačiau vis tiek tuo netikėjome.

Žinoma, mes ruošėmės. Dabar matome rezultatą – sėkmingai kovojame jau trečią savaitę. Tai įrodo, kad visus šiuos mėnesius ruošėmės. Tačiau mes netikėjome tuo, kas įvyko“, – prisiminė jis.

VIDEO: V.Zelenskis: „Aš lieku Kyjive. Aš nesislapstau. Ir aš nieko nebijau“

Pasak A.Jermako, V.Zelenskio komanda tinkamai reagavo į karo pradžią – jie buvo susitelkę, susikaupę, niekas nepuolė į paniką, visi suprato, ką daryti.

Tačiau, pasak jo, tokiam karui, kurį iki šiol Ukrainos žmonės matė tik filmuose, emociškai pasiruošti neįmanoma, labai sunku kasdien matyti ir žinoti apie mirštančius žmones. Pask A.Jermako, ir priprasti prie to neįmanoma.

„Reakcija, kaip ir bet kurio normalaus žmogaus, yra neapykanta ir noras, kad jie visi už tai sumokėtų“, – sakė prezidento bendražygis, kuris dabar su juo praleidžia kasdien kone po 24 valandas kartu.

Pamiega kelias valandas, jei įmanoma

A.Jermakas atskleidė, kaip dabar atrodo prezidento, jo ir kitų komandos narių diena:

„Dienotvarkė tokia: 3-4 valandos, jei įmanoma, miego skirtingu paros metu, o visa kita – darbas. Tai nuolatiniai skambučiai, susitikimai, kontaktai su mūsų partneriais, su kariuomene, su žvalgyba ir pan. Nuo vasario 24 d. kiekviena diena skiriasi nuo ankstesnės. Sunku kažką detaliai suplanuoti. Tačiau yra aiški valdžios vertikalė, kuri veikia, ir tai labai svarbu valdant šalį“.

A.Jermakas sakė jau daug metų pažįstantis V.Zelenskį, bet niekada negalvojo, kad jis turi tiek drąsos:

„Visas šias dienas nemačiau jo nesusikaupusio, kad nesuprastų, ką turėtų daryti, ir kad to nedarytų. Tai iššūkis, pats svarbiausias ir žiauriausias mūsų gyvenime, kurį patyrėme visi. Tačiau daugelis žmonių, kurie šiandien yra su mumis, kurie yra komandoje, absoliučiai parodė save iš geriausios pusės“.

VIDEO: V.Zelenskis karą palygino su pavasariu: „Koks karas, toks ir pavasaris“

„Dabar didžiausias atradimas arba tiesiog patvirtinimas, kad tikrai gyvename nepaprastų žmonių šalyje. Aš dėl to esu laimingas. Pirmiausia mūsų kariai, bet ir paprasti žmonės.

„Tautos tarno“ partijos nuotr./Volodymyras Zelenskis pasirašo stojimo į ES prašymą
„Tautos tarno“ partijos nuotr./Volodymyras Zelenskis pasirašo stojimo į ES prašymą

Turiu daug pažįstamų, kurie buvo pripratę prie visiškai komfortiško gyvenimo. Bet dabar jie visi yra čia, pasirengę toliau kovoti, nepaisant visų iššūkių, sunkumų. Šiandien nežinau, kokia bus mūsų pergalės kaina. Nežinau, kiek laiko turėsime kovoti. Bet mūsų tauta tikrai laimės. Nes esame stipresni visais atžvilgiais: ir dvasia, ir drąsa, ir sumanumu. Absoliučiai viskuo“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius