Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

V.Zelenskis: karas sustiprino Europos vienybę, dabar žemynas „saugo save“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį savo metiniame pranešime Ukrainos parlamentui sakė, kad karas, kurį Rusija pradėjo prieš jo šalį, sustiprino Europos vienybę ir kad „niekas Vakaruose nebijo ir niekada nebijos Rusijos“.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Būtent Ukraina suvienijo Europos Sąjungą. Pasirodo, tai įmanoma, – iš parlamento tribūnos sakė V.Zelenskis. – Ir dabar Europa saugo save. Europa įveikia krizes. Ir tai vyksta nepaisant milžiniškų išteklių, kuriuos Rusija meta mūsų žemynui sugriauti.“

„Pirmą kartą istorijoje kai kurios Europos šalys persvarstė idėją likti neutraliomis ir priešinasi agresijai kartu su mumis, kartu su Ukraina, – pridūrė jis. – Mes padėjome Europai ir didžiajai pasaulio daliai pajusti, kad dabar būti neutraliam yra, atsiprašau, bet amoralu.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

V.Zelenskis tęsė, kad šalys nebesidomi, „ar Rusija jas išgirs“, o labiau domisi, „ko dar tikėtis iš Ukrainos, ką dar Ukraina gali duoti Europai, ką dar mes galime duoti pasauliui“.

V.Zelenskis taip pat padėkojo Ukrainos kariškiams, pavadindamas juos „didvyriais“, ir sakė, kad galingi ginklai, kuriuos gavo Ukraina, sustiprino jos pranašumą.

„Ir leiskite priminti – prieš metus atrodė neįmanoma, kad mūsų valstybė turės „Patriot“ oro gynybos sistemas. Bet dabar mes tikrai turime tokią sutartį, – sakė jis. – Tai ypatingas pasitikėjimo ženklas Ukrainai. Tai tikra sąjunga su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis. Mes tai pasiekėme.“

Savo kalboje V.Zelenskis taip pat pagerbė ukrainiečių kapitoną Pavlo Černiavskį, HIMARS baterijos vadą, kuris paprašė V.Zelenskio įteikti apdovanojimą JAV prezidentui Joe Bidenui per V.Zelenskio kelionę į Vašingtoną.

„Man buvo garbė atlikti šią ypatingą misiją. Tačiau ji turi ir antrąją dalį, – sakė V.Zelenskis. – Prezidentas J.Bidenas mainais įteikė komandinę monetą – ypatingą Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento simbolį. Kapitonas! Pavlo! Privalau dabar jums įteikti šią Komandinę monetą, – pasakė V.Zelenskis.

V.Zelenskis taip pat padėkojo J.Bidenui, abiem Kongreso partijoms „ir kiekvienai amerikiečių šeimai už istorinę paramą Ukrainai, mūsų piliečių paramą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius