Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarų branduolinių valstybių ambasadoriai nedalyvaus Nobelio taikos premijos įteikimo ceremonijoje

Laužydami seną tradiciją beveik visų branduolinių valstybių ambasadoriai nedalyvaus šių metų Nobelio taikos premijos ceremonijoje, ketvirtadienį pranešė Nobelio institutas.
Nobelio taikos premijos įteikimo ceremonija
Nobelio taikos premijos įteikimo ceremonija/Asociatyvinė nuotr. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusija ir Izraelis bus vienintelės valstybės, kurių ambasadorius bus galima išvysti šiame renginyje.

„Jie akivaizdžiai gavo instrukcijas išreikšti savo abejonę ICAN (Tarptautine kampanija už branduolinių ginklų uždraudimą) ir pasauline sutartimi“ dėl masinio naikinimo ginklų uždraudimo, naujienų agentūrai AFP pareiškė Nobelio instituto direktorius Olavas Njolstadas.

Nobelio taikos premija spalio 6 dieną buvo paskirta ICAN – nevyriausybinių organizacijų asociacijai, siekusiai istorinės branduolinį ginklą draudžiančios sutarties pasirašymo.

Nors liepos mėnesį šį susitarimą pasirašė 122 valstybės, jis lieka gana simboliniu, nes jo nepatvirtino nė viena iš pasaulio branduolinių valstybių.

Nobelio taikos premija ICAN bus oficialiai įteikta gruodžio 10 dieną per iškilmingą ceremoniją Osle.

Praėjusią savaitę Norvegijos sostinėje vykusiame susitikime Jungtinės Valstijos, Prancūzija ir Britanija pranešė Nobelio institutui, kad joms ceremonijoje atstovaus antri pagal rangą misijų diplomatai.

„Apskritai, didžiosios valstybės, bent jau Vakarų, siunčia savo ambasadorius“, – sakė O.Njolstadas.

„Iš principo mes norėtume, kad visos Osle esančios ambasados atsiųstų savo aukščiausio rango atstovus, bet turime suprasti, kad kartais dėl politinių priežasčių įvairios šalys gali susilaikyti nuo dalyvavimo arba nuspręsti siųsti žemesnio rango atstovus“, – kalbėjo jis.

JAV ambasada: „Ši sutartis nepadarys pasaulio taikesniu, neprisidės nė prie vieno branduolinio ginklo sunaikinimo ir nepadidins nė vienos valstybės saugumo.“

JAV ambasada, pabrėždama, kad ši sutartis buvo pasirašyta „padidėjusio branduolinio ginklo platinimo pavojaus metu“, patvirtino, kad šaliai atstovaus žemesnio rango diplomatas.

„Ši sutartis nepadarys pasaulio taikesniu, neprisidės nė prie vieno branduolinio ginklo sunaikinimo ir nepadidins nė vienos valstybės saugumo“, – sakoma pareiškime naujienų agentūrai AFP.

Nors Šiaurės Korėja pareiškime nėra tiesiogiai minima, jame sakoma, kad „ši sutartis nepaiso dabartinių iššūkių saugumui, dėl kurių branduolinis atgrasymas yra būtinas“, ir primenama, kad Vašingtonas remia 1968 metų pasaulinę branduolinio ginklo neplatinimo sutartį.

Pasak Nobelio instituto, taikos premijos įteikimo ceremonijos dieną Indijos ir Pakistano ambasadoriai bus išvykę, o Kinija nedalyvauja šiose ceremonijose nuo 2010 metų, kai šia premija buvo pagerbtas kinų disidentas.

Šiaurės Korėja neturi ambasados Osle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius