-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarų šalių lyderiai parėmė Londoną: dėl Skripalių apnuodijimo kalta Rusijos vyriausybė

JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir Kanados lyderiai bendrame pareiškime paskelbė, kad sutinka su Jungtinės Karalystės vertinimu, esą Rusijos vyriausybė „beveik neabejotinai“ palaimino misiją Solsberyje, kurios tikslas buvo Sergejaus Skripalio apnuodijimas.
Jungtinės Karalystės policija paskelbė šūsnį dviejų įtariamųjų Skripalių apnuodjimu nuotraukų
Jungtinės Karalystės policija paskelbė šūsnį dviejų įtariamųjų Skripalių apnuodjimu nuotraukų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Londonas trečiadienį paskelbė, kad policijos surinktų įrodymų užtektų apkaltinti du pagrindinius įtariamuosius S.Skripalio ir jo dukros Julijos apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ byloje.

Britų premjerės Theresos May teigimu, abu nustatyti įtariamieji, Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas, yra Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU agentai.

Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas
Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas

Visos keturios Jungtinės Karalystės sąjungininkės ir pati Britanija paragino Rusiją pateikti išsamų cheminiu ginklu laikomos medžiagos „Novičiok“ programos aprašymą.

„Mes, Prancūzijos, Vokietijos, Jungtinių Valstijų, Kanados ir Jungtinės Karalystės lyderiai, pabrėžiame savo pasipiktinimą cheminio nervų agento, žinomo kaip „Novičiok“, panaudojimu Solsberyje kovo 4 dieną“, – rašoma bendrame Th.May, Emmanuelio Macrono, Angelos Merkel, Justino Trudeau ir Donaldo Trumpo pareiškime.

Diskusijų ir ginčų dėl Skripalių bylos ketvirtadienį laukiama Jungtinėse Tautose Niujorke.

Jungtinė Karalystė kaltinimus rusams paskelbė už akių – jų ekstradicijos iš Rusijos nesitikima.

Kremlius visus kaltinimus neigia, o ketvirtadienį pranešė nenagrinėjanti Londono paskelbtos informacijos. Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas teigė, kad Th.May kaltinimai „nepriimtini“ ir kad niekas Rusijos valdžioje nesusijęs su Skripalių apnuodijimu.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas

D.Peskovas pridūrė, kad Jungtinė Karalystė neprašė teisinės pagalbos: „Kad mes galėtume ką nors padaryti, reikia prašymo. Tai įprasta tarptautinė praktika.“

Premjerė Th.May trečiadienį Bendruomenių rūmuose pabrėžė, kad abu įtariamieji dirba GRU ir kad jų misijai Solsberio mieste turėjo pritarti aukščiausia Rusijos valdžia.

Nors Th.May tiesiogiai nepaminėjo Vladimiro Putino, apie Rusijos prezidento „galutinę atsakomybę“ kitą dieną prabilo Jungtinės Karalystės saugumo ministras Benas Wallace'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius