Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vašingtonas: prieigą prie JAV laikomų Afganistano atsargų Talibanas turi „užsitarnauti“

Jungtinės Valstijos penktadienį atmetė Talibano raginimą suteikti prieigą prie Afganistano atsargų, įšaldytą po šio islamistų judėjimo įvykdyto valdžios užgrobimo, teigdamos, kad naujoji vyriausybė Kabule pirma turi „užsitarnauti“ legitimumą.
Talibanas
Talibanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Amerikiečių specialusis atstovas Afganistanui Thomas Westas tviteryje paskelbė, kad Vašingtonas jau seniai davė aiškiai suprasti, kad jei Talibanas valdžią perims karine jėga, o ne derybomis su ankstesne, JAV remta vyriausybe, šaliai bus nutraukta gyvybiškai svarbi nehumanitarinė pagalba.

„Taip ir įvyko“, – pabrėžė Th.Westas.

„Legitimumas ir parama turi būti užsitarnauti veiksmais, kovojant su terorizmu, formuojant įtraukią vyriausybę ir gerbiant mažumų, moterų ir mergaičių teises, įskaitant lygias galimybes įgyti išsilavinimą ir darbą“, – pridūrė diplomatas.

Trečiadienį Talibanas atviru laišku paragino JAV Kongresą atblokuoti prieigą prie turto, įšaldytą rugpjūtį Afganistane pasikeitus valdžiai.

Vašingtonas yra įšaldęs prieigą prie beveik 9,5 mlrd. dolerių vertės Afganistano centriniam bankui priklausančio turto, o nuo pagalbos labai priklausanti šalies ekonomika yra faktiškai žlugusi: valstybės tarnautojai jau kelis mėnesius negauna atlyginimų, o iždas nepajėgus apmokėti importo.

Talibano paskirtas užsienio reikalų ministras Amiras Khanas Muttaqi tame laiške nurodė, kad didžiausias Afganistano iššūkis yra finansinis nesaugumas. Jis taip pat įspėjo, kad ekonominė suirutė šalyje galėtų sukelti problemų ir užsienyje.

Pasak Th.Westo, Afganistane dar prieš Talibanui perimant valdžią buvo susiklosčiusi sunki ekonominė ir humanitarinė padėtis dėl ilgamečio karo, sausros ir COVID-19 pandemijos.

„JAV ir toliau rems Afganistano žmones humanitarine pagalba“, – pažadėjo specialusis atstovas ir pažymėjo, jog šiemet šiam tikslui jau skirta 474 mln. dolerių (419 mln. eurų).

Vašingtonas taip pat „deda visas pastangas, kad padėtų JT ir humanitarinės pagalbos teikėjams padidinti pagalbos mastą, kad būtų patenkinti šios žiemos poreikiai“, nurodė Th.Westas.

„Toliau tęsime aiškią ir nuoširdžią diplomatiją su Talibanu“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius