Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Vašingtone prasidėjo S.Lavrovo ir M.Pompeo susitikimas

Vašingtone antradienį prasidėjo JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo  susitikimas, Jungtinėse Valstijose plėtojantis prezidento Donaldo Trumpo apkaltos dramai.
Sergejus Lavrovas Vašingtone
Sergejus Lavrovas Vašingtone / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Ne ilgiau nei minutę trukusi protokolinė susitikimo dalis praėjo derybų dalyviams neištarus nė žodžio. Abiejų šalių diplomatijos vadovai ir jų delegacijų nariai jau buvo susėdę prie derybų stalo, kai į salę įėjo žurnalistai.

JAV žiniasklaidos atstovų prašymas atsakyti į keletą klausimų apie būsimą susitikimą liko be atsako.

Manoma, kad po derybų S.Lavrovas ir M.Pompeo pasikalbės su žurnalistais.

Vėliau Rusijos URM vadovą priims D.Trumpas.

Jųdviejų susitikimas bus atidžiai stebimas, Vašingtone tvyrant įtampai dėl demokratų dominuojamuose Atstovų Rūmuose besivystančio apkaltos D.Trumpui proceso.

Keliomis valandomis anksčiau demokratai paskelbė suformuluotus oficialius kaltinimus D.Trumpui dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo Kongreso darbui.

Per S.Lavrovo ir M.Pompeo derybas daugiausia dėmesio turėtų būti skiriama padėčiai karo draskomose Sirijoje ir Ukrainoje. Susitikimas Vašingtone vyksta kitą dieną po pirmadienį Paryžiuje įvykusių Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir ukrainiečių lyderio Volodymyro Zelenskio pirmųjų tiesioginių derybų dėl konflikto Rytų Ukrainoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Normandijos ketverto“ susitikimas Paryžiuje
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Normandijos ketverto“ susitikimas Paryžiuje

Iranas ir Šiaurės Korėja taip pat kelia susirūpinimą tiek Vašingtonui, tiek Maskvai.

M.Pompeo ir S.Lavrovas rugsėjį buvo susitikę Niujorke vykusios Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

Tačiau Rusijos diplomatijos vadovas nesilankė JAV sostinėje nuo 2017 metų gegužės, kai buvo susitikęs su D.Trumpu Ovaliajame kabinete. Teigiama, kad per tą susitikimą JAV vadovas paviešino įslaptintos informacijos.

Nuotraukose iš to susitikimo matyti kartu besijuokiantys S.Lavrovas, D.Trumpas ir vėliau atleistas Rusijos ambasadorius Vašingtone Sergejus Kisliakas.

„Scanpix“/AP nuotr./S.Lavrovas, D.Trumpas ir S.Kisliakas
„Scanpix“/AP nuotr./S.Lavrovas, D.Trumpas ir S.Kisliakas

Amerikiečių žvalgybos tarnybos priėjo išvadą, kad Maskva kišosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus, mėgindama paveikti juos D.Trumpo naudai, tačiau Jungtinių Valstijų specialusis prokuroras Robertas Muelleris nerado pakankamai įrodymų, kad D.Trumpo rinkimų štabas buvo susimokęs su Rusijos vyriausybe dedant tokias pastangas.

R.Muellerio ataskaitoje nebuvo nustatyta, kad D.Trumpas padarė kokį nors nusikaltimą, tačiau jis nebuvo ir visiškai išteisintas.

„Jei atlikę nuodugnų tyrimą būtume buvę tikri, kad prezidentas akivaizdžiai netrukdė vykdyti teisingumą, būtume tai pareiškę“, – rašoma dokumente.

„Tačiau, remiantis faktais ir galiojančiais teisiniais standartais, negalime laikytis tokios nuomonės“, – priduriama jame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius