-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 03 14 /15:29

Venesueloje atkurtas elektros tiekimas, viešasis sektorius grįžta į darbą

Venesuelos viešojo sektoriaus darbuotojai ketvirtadienį buvo paraginti grįžti į darbą, vyriausybei atšaukus beveik savaitę trukusią priverstinę pertrauką, išprovokuotą beprecedenčių elektros energijos tiekimo sutrikimų, dar labiau padidinusių visuomenės nepasitenkinimą prezidentu Nicolas Maduro. Mažmenininkų asociacija pranešė, kad šalies vakaruose esančiame Marakaibo mieste buvo apiplėšta per 500 parduotuvių,
Venesueloje atkurtas elektros tiekimas
Venesueloje atkurtas elektros tiekimas / „Scanpix“ nuotr.

Ryšių ministras Jorge Rodriguezas trečiadienį per valstybinę televiziją pranešė, kad prezidentas nusprendė, jog viešasis sektorius darbą atnaujins ketvirtadienį. Tuo tarpu valstybinės mokyklos nedirbs dar vieną dieną.

Viešojo sektoriaus darbuotojai priverstinių atostogų buvo išleisti praėjusį penktadienį – kitą dieną po to, kai elektros tiekimas nutrūko 22-jose iš 23-jų šalies valstijų. Tai sutrikdė transporto eismą, sugedo šaldytuvuose laikomi maisto produktai, o daliai Karakaso gyventojų nutrūkus geriamojo vandens tiekimui teko naudoti nuotekų vandenį.

Prekybos ir paslaugų asociacija („Consecomercio“) keblioje padėtyje esančias šalies saugumo pajėgas paragino atkurti tvarką Marakaibe ir jo apylinkėse.

Asociacija paskelbė pareiškimą, kuriame išreiškė apgailestavimą dėl „nebaudžiamumo, kuris gaujoms leido pasinaudoti elektros tiekimo krize ir <…> naikinti įrangą“ Marakaibo pagrindiniame prekybos centre ir dar „500-uose kitų įstaigų“.

Nors nuo plėšikautojų labiausiai nukentėjo Marakaibo miestas, parduotuvių plėšimų buvo užregistruota ir kitose vietose, įskaitant Karakasą.

„Consecomercio“ vadovas Felipe Capozzolo (Felipė Kapozolas) paragino valdžią imtis veiksmų. Savo įraše tviteryje jis pabrėžė, jog dėl plėšimų gali sutrikti mažmenininkų atsargų kaupimas ir maisto bei pagrindinių prekių, kurių pasiūla dėl Venesuelą krečiančios ekonominės krizės vis labiau mažėja, skirstymas.

Trečiadienį Karakase ir kituose šalies regionuose elektros energijos tiekimas jau buvo atnaujintas. Tačiau dalis vakarinės Venesuelos toliau skendėjo tamsoje. Elektros nebuvo ir Marakaibo mieste, kur plėšikautojai nusiaubė daugiau nei 500 parduotuvių.

Tai didžiausia elektros energetikos sistemos avarija šios naftos turtingos šalies istorijoje, dar pagilinusi ją krečiančią ekonominę krizę.

Konsultacijų įmonės „Ecoanalitica“ duomenimis, tai šaliai atsieis 875 mln. JAV dolerių (kiek daugiau nei 774 mln. eurų).

„Daugelis svarbių naftos sektoriaus sričių yra paralyžiuotos“, – nurodė „Ecoanalitica“.

VIDEO: Skaudi realybė: iš didelės nevilties venesueliečiai maisto ieško šiukšlėse

Naftos gavyba šalyje iki pastarojo meto sudarė apie 1 mln. barelių per dieną, tačiau dėl elektros energijos tiekimo sutrikimų smarkiai sumažėjo. Kai kuriose šalies dalyse gavyba buvo visiškai sustabdyta, o naftos gręžiniai – uždaryti, nes sektorius yra tiesiogiai priklausomas nuo elektros tiekimo.

„Nėra vandens, nėra elektros, nėra vaistų, nėra grynųjų, nėra transporto. Baisu“, – naujienų agentūrai AFP sakė 40-metė Karakaso gyventoja Victoria Milano.

Blogėjanti padėtis šalyje įkvėpė ryžto opozicijos lyderiui Juanui Guaido. Sausį jis pasiskelbė laikinuoju Venesuelos prezidentu, o jį palaiko Jungtinės Valstijos ir dar pusšimtis valstybių.

„Neviltis ir tamsa yra išprovokuotos diktatūros“, – sakė J.Guaido antradienį savo šalininkams ir pridūrė, kad 20 žmonių mirė ligoninėse nutrūkus elektros energijos tiekimui.

Jis sakė, kad tikisi „labai greitai“ perimti prezidentūrą iš N.Maduro.

VIDEO: Į Venesuelą saugiai sugrįžusį Juano Guaido tūkstančiai žmonių sutiko kaip didvyrį

Savo ruožtu N.Maduro lojali generalinė prokuratūra J.Guaido atžvilgiu pradėjo tyrimą dėl „sabotažo“ ir kaltina jį prisidėjus prie elektros tinklų avarijos. Visgi opozicijos lyderis tebėra laisvas, Vašingtonui įspėjus Karakasą apie galimas „pasekmes“, jei jis bus areštuotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius