Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

V.Orbanas vėl nustebino savo pareiškimais apie Ukrainą, bet jo šalis slapta elgiasi priešingai?

Nutekinti Pentagono dokumentai patvirtino tai, ką Jungtinių Amerikos Valstijų sąjungininkės Europoje iki tol tik įtarė – Amerika šnipinėja visus. Tarp atskleistos informacijos netrūksta įžvalgų apie Europą, iš dalies paneigiančių vienos Europos Sąjungos valstybės oficialiąją politiką ir viešą retoriką.
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas / „AFP“/„Scanpix“

Tarp nutekintų dokumentų keletą kartų minima didžiausios rėksnės bei Europos atsiskyrėlės statusą pelniusi Vengrija, kuri nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios dažnai palaikė šalies agresorės pusę, priešinosi bendrai Europos Sąjungos politikai konflikto atžvilgiu, grasino blokuosianti paramos paketus ir ragino Ukrainą atsitraukti.

Kontroversiškai vertinamas šalies ministras pirminkas Viktoras Orbanas tokius veiksmus teisino vidaus interesų paisymo politika.

Šalies premjeras anksčiau žiniasklaidai ne kartą teigė, jog „Rusijos ir Ukrainos karo fone esame Vengrijos pusėje. Atsakymas į klausimą, ar esame gerojoje, ar blogojoje istorijos pusėje, yra toks: mes esame Vengrijos istorijos pusėje“.

Su nutekintais dokumentais dirbantys leidinio „Politico“ žurnalistai atkreipė dėmesį į „visiškai slaptą“ kovo 2 d. atnaujintą CŽV dokumentą, kuriame rašoma, jog V.Orbanas vasario pabaigoje per politinės strategijos posėdį JAV pavadino „vienu iš trijų didžiausių savo partijos priešininkų“.

Dokumento pastabose pažymėta, kad tokios pastabos yra „antiamerikietiškos retorikos eskalavimas“ iš Vengrijos premjero pusės.

Tačiau, panašu, kad Vengrija nusistačiusi ne tik prieš JAV: jos atstovų retorika Ukrainos atžvilgiu jau keletą mėnesių yra absoliučiai nesuvokiama sąjungininkėms.

Penktadienį V.Orbanas, komentuodamas staigų kainų kilimą Vengrijoje ir Europoje, vėl prabilo apie Ukrainą. Jo nuomone, Briuselis neturėtų tikėtis „proveržio teikiant pagalbą karo infliacijai pažaboti“, pranešė vengrų leidinys 24.hu.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ir Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ir Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas

Ministro pirmininko įsitikinimu, Ukraina nepajėgi finansuoti savo poreikių, o karas esą tęsiamas tik partnerių sąskaita.

„Ukraina finansine prasme yra neegzistuojanti šalis. Ji negali pati savęs finansuoti. Kyla klausimas, ar mes išgelbėsime Ukrainą, ar ne. Kai tik pasakysime „ne“, karas baigsis“, – pareiškė Vengrijos premjeras.

V.Orbanas pridūrė, kad Europa Ukrainoje moka pensijas ir atlyginimus pedagogams ir gydytojams, „kurių nėra Europos ekonomikoje“.

„Tai negali tęstis be galo“, – sakė jis.

Politologė Dovilė Šukytė anksčiau portalui 15min komentavo Vengrijos poziciją Ukrainos atžvilgiu ir teigė, kad problema yra ta, jog V.Orbanas nevertina Ukrainos kaip suverenios valstybės.

„Zuma press“/„Scanpix“/Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas
„Zuma press“/„Scanpix“/Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas

„Labai palanku viską nuvertinti ir sumenkinti, mistifikuoti ir pasikliauti konspiracijos teorijomis. V.Orbanas Ukrainą mato ne kaip suverenią valstybę, bet žvelgia į ją per geopolitinius centrus, galvodamas, jog viskuo manipuliuojama ir karą turi išspręsti JAV, vesdamos derybas tarp Vašingtono ir Maskvos bei ignoruodamos patį Kyjivą. Šis mąstymas primena V.Putino pasaulėvoką, pagrįstą senųjų įsitikinimų laikymusi“.

Kita medalio pusė

V.Orbano retoriką visuomet su džiaugsmu sutinka Kremlius ir tai vertina kaip savo pastangų sukiršinti ir suskaldyti Vakarus rezultatą.

Tačiau nutekinti JAV dokumentai taip pat rodo, kad Vengrija, turinti nedidelę sieną su Ukraina, galimai slapta leidžia sąjungininkams naudotis savo oro erdve ginklams į mūšio lauką gabenti, nepaisant viešų pareiškimų, kad niekada nesutiks su tokiu prašymu.

Viename iš nutekintų dokumentų išsamiai aprašomas planas, pagal kurį Ukrainos pilotai turėtų skraidinti dovanotus sraigtasparnius iš Kroatijos į Ukrainą „per Vengrijos oro erdvę“.

Jei tai tiesa, ši informacija ne tik parodytų, kad Vengrija leidžia per savo oro erdvę gabenti karinę įrangą, bet ir prieštarautų spaudos pranešimams, kuriuose teigiama, kad sraigtasparniai bus perduodami žeme arba skrydžiais į Lenkiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius