Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje susitelkusi Baltarusijos opozicija žada tęsti kovą prieš TVF pinigų pervedimą A.Lukašenkai

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) patvirtino 650 mlrd. JAV dolerių vertės paramos planą besivystančioms šalims. Šios lėšos turi būti nukreiptos kovai su COVID-19 pasekmėmis. Tarp paramos gavėjų yra ir Baltarusija, kuriai bus skirtas beveik milijardas dolerių. Kritikai sako, kad tai dovana Aliaksandro Lukašenkos režimui. Vilniuje susitelkę opozicijos aktyvistai sako, kad kova dar nebaigta – žadama siekti, kad režimas pinigais pasinaudoti negalėtų.
Sviatlana Cichanouskaja
Sviatlana Cichanouskaja / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniuje gyvenančios Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėja Ana Krasulina 15min teigė, kad TVF paramos skyrimas Baltarusijai dar nereiškia, kad Aliaksandras Lukašenka galės pasinaudoti šiomis lėšomis.

Ji tikino, esą šiuo metu S.Cichanouskaja su savo komanda kaip tik bando pasiekti, kad A.Lukašenkos režimas negalėtų pasinaudoti pinigais.

„Šių pinigų skyrimas reiškia tik tai, kad šaliai – Baltarusijai – skirti pinigai plačios paramos programos rėmuose. Pinigai skirti, tačiau TVF neatsižvelgia į žmogaus teisių padėtį šalyje ar kitus politinius klausimus.

Lėšos yra skirtos valstybei. Tai nereiškia, kad A.Lukašenkos režimas galės tuos pinigus gauti“, – tvirtino A.Krasulina.

Ji aiškino, esą yra svertų, kurių pagalba būtų galima uždrausti A.Lukašenkai pasinaudoti TVF parama.

„S.Cichanouskajos komanda šiuo metu dirba tam, kad ši parama atitektų Baltarusijai, tačiau režimas negalėtų ja pasinaudoti. Tam yra dvi galimybės. Pirmiausia, pasiekti, kad paramos suteikimas būtų užblokuotas.

Antra galimybė yra padaryti taip, kad A.Lukašenkos režimas negalėtų konvertuoti tos paramos į fizinius pinigus. Bandome abu variantus, nes akivaizdu, kad Lukašenka šiuos pinigus panaudotų samdinių darbui apmokėti, finansuoti tuos tardymus ir kankinimus, kuriuos šiuo metu vykdo“, – pažymėjo A.Krasulina.

S.Cichanouskajos atstovė mano, kad paramos skyrimą gali užblokuoti JAV administracija, kitų šalių vyriausybės, tarptautinės organizacijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

„TVF tik sprendžia dėl paramos skyrimo, nevertindamas politinių aplinkybių. Tačiau po to valstybių vyriausybės, tarptautinės organizacijos gali užblokuoti paramos suteikimą“, – paaiškino S.Cichanouskajos patarėja.

Pasak jos, TVF sprendimo nereikėtų vertinti kaip pagalbos A.Lukašenkai. Tačiau A.Krasulina pažymėjo, kad Baltarusijos autokratinis lyderis gali panaudoti lėšas savo reikmėms, o ne kovai su koronavirusu.

A.Krasulina taip pat pastebi, kad į TVF paramos skyrimą Baltarusijai suskubo sureaguoti ir Kremliui palanki žiniasklaida, kuri ėmė teigti, kad tokiu būdu TVF pripažino A.Lukašenką Baltarusijos prezidentu.

„Tai paprasčiausia propaganda. TVF paramos skyrimas – nėra politinis žingnis“, – 15min pareiškė A.Krasulina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius