Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vis daugiau rusų prašo prieglobsčio kitose valstybėse

Vladimiras Putinas aiškina, kad krymiečiai esą nori prisijungti prie Rusijos, tačiau tūkstančiai rusų patys bėga iš jo valdomos šalies. Šią savaitę paskelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje rašoma, kad 2013 metais rusų, prašančių prieglobsčio kitose valstybėse, padaugėjo beveik dvigubai. 2012 metais prieglobsčio svetur prašė 22 tūkst. rusų, praėjusiais metais – beveik 40 tūkst.
V.Putino inauguracijos išvakarėse - kruvinas opozicijos mitingas
V.Putino inauguracijos išvakarėse - kruvinas opozicijos mitingas / „Scanpix“ nuotr.

Jungtinių Tautų Vyriausiojo pabėgėlių komisaro (JTVPK) pateiktoje ataskaitoje informuojama, kad 2013-aisiais metais daugiau žmonių iš Rusijos (39,8 tūkst.) prašėsi prieglobsčio svetur nei iš Afganistano (28,7 tūkst.) ar Irako (38,2 tūkst.). Daugiau prašančiųjų buvo tik iš karo draskomos Sirijos – 56,4 tūkst.

JTVPK ataskaitoje nenagrinėjama, dėl kokių priežasčių kreipiamasi dėl prieglobsčio, tačiau „Foreign Policy“ pažymi, kad daug įtakos tam turėjo prieš homoseksualus nukreiptas įstatymas Rusijoje. Argumentuodami, kad savoje šalyje yra persekiojami dėl seksualinės orientacijos, rusai daugiausiai prieglobsčio ieškojo JAV ir Kanadoje.

Tačiau daugiausia rusų prašymų sulaukė Vokietija. Daugiausia – bėglių iš Čečėnijos. Ekspertai dėl prieglobsčio besikreipiančių čečėnų skaičiaus augimą sieja su nauju Vokietijos įstatymu, kuris gavusiems prieglobstį garantuoja tokias pat teises į socialinę paramą kaip ir vokiečiams.

Ataskaitoje pažymima, kad 2013 metais prieglobsčio svetur iš viso prašė 612,7 tūkst. – daugiausiai nuo 2001 metų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius