Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 02 /15:12

Vokietija rezoliucija pripažino armėnų žudynes genocidu, Turkija atšaukė ambasadorių

Vokietijos parlamentarai balsavimu pritarė rezoliucijai, kuria Osmanų imperijos pajėgų vykdytis armėnų žudynės pripažįstamos genocidu. Turkija siunta – Ankara jau atšaukė ambasadorių iš Berlyno, skelbia BBC.
Balsavimas Bundestage
Balsavimas Bundestage / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Valdančiosios Vokietijos kairiųjų ir dešiniųjų koalicijos bei opozicijai priklausančių žaliųjų parengta rezoliucija pavadinta „Armėnų ir kitų krikščionių mažumų genocido 1915 ir 1916 metais atminimas ir paminėjimas“, o ginčijamas žodis genocidas (Völkermord) figūruoja visame dokumento tekste.

Rezoliucijai buvo pritarta masiškai. Prieš ją balsavo tik vienas Bundestago deputatas, o dar viena susilaikė. Kanclerės Angelos Merkel balsuojant parlamente nebuvo.

Armėnai tvirtina, kad iki 1,5 mln. jų tautiečių buvo išžudyti 1915–1917 metais, byrant Osmanų imperijai, ir siekia, kad šios žudynės tarptautiniu mastu būtų pripažintos genocidu.

Turkija ginčija tokią interpretaciją, sakydama, kad aukų skaičius yra išpūstas ir kad dauguma žuvusiųjų buvo pilietinio karo aukos. Pasak Ankaros, apie 300–500 tūkst. armėnų ir maždaug tiek pat turkų žuvo per pilietinius neramumus, kai armėnai sukilo prieš savo valdytojus osmanus.

Armėnų genocidą yra pripažinusios daugiau kaip 20 valstybių, tarp jų – Prancūzija ir Rusija.

Neseniai paskirtas Turkijos premjeras Binali Yildirimas anksčiau teigė, kad „ši rezoliucija prilygs tikram draugystės išbandymui“.

Dėl rezoliucijos buvo balsuojama išties keistu metu, mat Turkija su ES kaip tik tariasi dėl migrantų krizės suvaldymo.

Tačiau B.Yildirimas teigė, kad Turkija dėl to balsavimo neatšauks susitarimo su Europos Sąjunga, turinčio pažaboti migrantų antplūdį. Vis dėlto ketvirtadienį Ankara atšaukė savo ambasadorių iš Berlyno ir išsikvietė Vokietijos diplomatinį pasiuntinį, kuriam įteikė protesto notą.

„Scanpix“/AP nuotr./Armėnai 1915 m.
„Scanpix“/AP nuotr./Armėnai 1915 m.

Turkija ketvirtadienį rezoliuciją pavadino „neveiksminga ir niekine“.

„Vokietijos parlamento iškraipytų ir pagrindo neturinčių tvirtinimų pripažinimas genocidu yra istorinė klaida“, – vicepremjeras ir vyriausybės atstovas Numanas Kurtulmusas paskelbė savo paskyroje tinkle „Twitter“.

Savo ruožtu Armėnija ketvirtadienį pasveikino Vokietijos parlamento priimtą rezoliuciją.

Armėnijos užsienio reikalų ministras Edvardas Nalbadianas šį pripažinimą pavadino „vertingu Vokietijos indėliu ne tik pripažįstant ir pasmerkiant armėnų genocidą tarptautiniu mastu, bet taip pat indėliu į visuotinę kovą už genocido ir nusikaltimų žmogiškumui prevenciją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius