Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos ambasadorius ES: reikalingas privalomas pabėgėlių skirstymas po Bendrijos šalis

Europos Sąjunga netrukus rengiasi reformuoti Bendrijos migracijos ir prieglobsčio suteikimo politiką. Vokiečiai, ispanai, italai ir prancūzai oficialiai siūlo savotiškų nuolaidų pabėgėlių nenorinčiai Vidurio Europai, bet bent jau Vokietijos ambasadorius ES mano, kad sistema funkcionuos tik įtvirtinus privalomą pabėgėlių perkėlimą, rašo „Politico“.
Pabėgėliai per protestą Graikijos sostinėje Atėnuose
Pabėgėliai per protestą Graikijos sostinėje Atėnuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Netikiu, kad migracijos problemas bus galima išspręsti, jei galiausiai nebus kažkokio privalo žmonių perkėlimo“, – pareiškė Michaelis Claussas.

„Galbūt gali būtų pereinamasis etapas, bet man sunku įžvelgti sutarimą ir funkcionuojančią migracijos bei prieglobsčio suteikimo sistemą be privalomo perkėlimo“, – pridūrė diplomatas.

Europos Komisija pasiūlymą dėl naujos migracijos ir prieglobsčio suteikimo politikos turi pateikti iki birželio pabaigos.

Migracijos politika – viena jautriausių temų ES politiniame gyvenime nuo pat 2015-ųjų krizės. Tada jos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris bandė įtvirtinti privalomą prieglobsčio prašytojų perkėlimą – tokios pasienio šalys kaip Graikija ir Italija skundėsi nepakeliančios naštos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėliai iš Sirijos prie Kipro pakrantės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėliai iš Sirijos prie Kipro pakrantės

Bet tada aršiai pasipriešino Vidurio Europos šalys, vadovaujamos Vengrijos. Tiek Budapeštas, tiek Praha, tiek Varšuva iki šiol atsisako priimti pabėgėlius.

Jau šių metų balandį Vokietija kartu su Prancūzija, Italija ir Ispanija pabandė pateikti kompromisą. Šalys pasiūlė nustatyti oficialų mechanizmą prieglobsčio prašytojų paskirstymui po ES šalis nares, bet taip pat leisti valstybėms pasirinkti „kitas solidarumą rodančias priemones“.

M.Claussas: man asmeniškai sunku suprasti, kaip galima sakyti, kad mes neimsime – niekada niekada – migrantų ar pabėgėlių, kad mes tiesiog sumokėsime šiek tiek pinigų.

Toks pasiūlymas vertinamas kaip alyvos šakelė Vidurio Europos šalims – nei jų politikai, nei, kaip rodo apklausos, piliečiai nenori priimti pabėgėlių, atvykstančių į Graikiją ar Italiją iš karo siaubiamų kraštų.

Vis dėlto, kaip jau minėta, M.Claussas skeptiškas – esą tokios išimtys negali būti tvaraus sprendimo dalis.

„Klausimas toks: ar solidarumas gali būti skirtingų formų? Vienos šalys perkelia pabėgėlius, o kitos nusprendžia sumokėti? Man asmeniškai sunku suprasti, kaip galima sakyti, kad mes neimsime – niekada niekada – migrantų ar pabėgėlių, kad mes tiesiog sumokėsime šiek tiek pinigų.

Situacija tokia, kad daug pabėgėlių telkiasi Maltoje, Kipre, Graikijoje, o solidarumo – mažai“, – tvirtino Vokietijos ambasadorius ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius