-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos sprendimas uždaryti sienas kelia bangas Europoje

Per savaitgalį pabėgėlių antplūdžio neatlaikiusi Vokietija laikinai traukiasi iš Šengeno erdvės, o šio sprendimo bangos jau ritasi per likusią Europos Sąjungos dalį.
Vokietijos pasienyje su Austrija vėl vykdoma keliautojų kontrolė
Vokietijos pasienyje su Austrija vėl vykdoma keliautojų kontrolė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors Vokietija akcentuoja pasienio kontrolę labiausiai sustiprinusi ties siena su Austrija, kaimyninėje Lenkijoje šis sprendimas taip pat jau juntamas. Kai skelbia portalas Gazeta.pl, šalies vidaus reikalų ministerija apeliuoja, kad į Vokietiją vykstantys lenkai su savimi būtinai turėtų asmens dokumentus, o premjerė Ewa Kopacz pirmadienį rengia neeilinį vyriausybės pasitarimą šiuo klausimu.

„Primename, jog ES piliečiai, tarp jų – ir Lenkijos gyventojai, gali kirsti [Vokietijos] sieną su asmens dokumentu, o kiti keliaujantieji – trečiųjų šalių piliečiai – privalo turėti galiojantį pasą ir kitus dokumentus, patvirtinančius teisę legaliai būti ir keliauti Šengeno erdvės valstybėse“, – teigė Lenkijos vidaus reikalų ministerijos atstovė Małgorzata Woźniak.

Pabėgėliams užsivėrusi Vokietijos siena jų srautus gali kreipti į kitas ES valstybes. Kaip ir Lietuva, Lenkija kol kas nesiima sienų uždarymo. Tačiau M.Woźniak teigia, jog padėtis pasienyje atidžiai stebima, o Lenkija imsis reikalingų priemonių.

Atnaujintas traukinių eismas

Savaitgalį Vokietiją užplūdę migrantai privertė Berlyną pakeisti poziciją dėl pabėgėlių priėmimo. Vokietija laikinai stabdo savo narystę Šengeno erdvėje, ypač sustiprinta pasienio su Austrija kontrolė, sustabdytas traukinių eismas tarp dviejų valstybių.

Kaip praneša „Deutche Welle“, pirmadienio rytą traukinių eismas buvo atnaujintas. Keleiviai geležinkeliais iš Austrijos į Vokietiją nebuvo gabenami 12 valandų. Pranešama, jog dalis reisų vėlavo – kol kas oficialiai nepatvirtintais duomenimis, geležinkelio trasoje Zalcburgas-Miunchenas pabėgėliai mėgino blokuoti geležinkelio trasą, protestuodami prieš Vokietijos sienų uždarymą.

Pirmadienį pabėgėlių krizės spręsti renkasi ES vidaus reikalų ministrai. Lietuvos VRM vadovas Saulius Skvernelis 15min.lt sekmadienį teigė, jog sienų uždaryti neketinama, tačiau padėčiai paaštrėjus šalis galėtų imtis tokių priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius