Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Vokietijos turtuoliai bijo kairiųjų valdžios: skuba permesti milijardus į Šveicariją

Visiškai tikėtina, kad po sekmadienio rinkimų Vokietijoje naują koaliciją formuos kairiosios partijos – socialdemokratai ir žalieji. Toks potencialus posūkis į kairę gąsdina šalies milijonierius – bankininkai ir teisininkai pripažįsta, kad daug jų skuba perkelti turtus į Šveicariją, rašo „Reuters“.
Daug labiausiai pasiturinčių vokiečių skuba perkelti turtus į Šveicariją
Daug labiausiai pasiturinčių vokiečių skuba perkelti turtus į Šveicariją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Analitikų teigimu, jei socdemai ir žalieji, kuriems galbūt talkintų ir kraštutinė partija „Kairė“ (tai, tiesa, nėra labai realu), sudarytų koaliciją, tikėtina, kad Vokietijoje vėl būtų įvestas turto mokestis ir sugriežtintas paveldėjimo mokestis.

„Ypač turtingiems žmonėms ši tema yra deganti, – „Reuters“ pripažino vienas ir Vokietijoje, ir Šveicarijoje mokesčių klausimais konsultuojantis teisininkas. – Stambių verslininkų šeimos labai susirūpinusios.“

Ši tendencija rodo, kiek daug turtingų europiečių vis dar vertina Šveicariją kaip saugų uostą sukaupto turto laikymui, nors Bernas pastaraisiais metais bando nusipurtyti tokio mokesčių rojaus įvaizdžio.

Nė viena kita valstybė neturi tiek aktyvų ofšorinėse sąskaitose, o įplaukos 2020 metais tik padidėjo. Geopolitinių įtampų ir baimių dėl COVID-19 pandemijos padarinių akivaizdoje Šveicarijos politinis stabilumas daug kam patrauklus.

Vien per pirmąjį 2021 metų ketvirtį Vokietijos namų ūkiai ir kompanijos į Šveicarijos bankus įnešė beveik 5 mlrd. JAV dolerių.

Daug turtingų žmonių, ypač verslininkų, baiminasi, kad Vokietijos laukia posūkis į kairę – ir net nesvarbu, kaip baigsis rinkimai.

Bendra suma – 37,5 mlrd. dolerių, o į ją dar neįeina akcijos, obligacijos ir finansiniai produktai. Be to, „Reuters“ šaltiniai sako, kad pinigų srautai rinkimų kampanijai įsibėgėjus tik suintensyvėjo.

„Per pastaruosius tris mėnesius aš tikrai sulaukiau daugiau nei vidutiniškai užsakymų, susijusių su naujais pinigais“, – tvirtino vienas konsultantas, dirbantis dideliame Šveicarijos banke, kurio klientai – daugiausia vokiečiai.

„Daug turtingų žmonių, ypač verslininkų, baiminasi, kad Vokietijos laukia posūkis į kairę – ir net nesvarbu, kaip baigsis rinkimai“, – pridūrė banko „LGT Switzerland“ Europos padalinio vadovas Florianas Dürselenas.

Dar vienas aukštas pareigas einantis šveicaras bankininkas pažymėjo: „Pažįstu nemažai vokiečių verslininkų, kurie nori įkelti koją Šveicarijoje apsidrausdami nuo Vokietijos paraudonavimo.“

Naujausios apklausos ketvirtadienį parodė, kad daugiausia – 25 proc. – rinkėjų Vokietijoje palaiko Socialdemokratų partiją. 21 proc. – Angelos Merkel Krikščionių demokratų sąjungą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Annalena Baerbock ir Olafas Scholzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Annalena Baerbock ir Olafas Scholzas

Socdemai žada grąžinti turto mokestį ir padidinti paveldėjimo mokestį, panašius planus dėsto ir potencialūs jų koalicijos partneriai žalieji.

Abi partijos norėtų padidinti ir pajamų mokestį daugiausia uždirbantiems gyventojams, bet turto mokestis – ypač užsienyje laikomų aktyvų apmokestinimas – reikštų kur kas didesnes įplaukas į biudžetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius