Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Volodymyro Zelenskio šešėlis: ar greta nuolat matomas vyras yra jo antrininkas?

Prokremliškai nusiteikę veikėjai, neseniai aiškinę, esą Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis yra pabėgęs iš Kyjivo, o savo pranešimus iš gatvių iš tiesų filmuoja studijoje, sugalvojo naują legendą. Šį kartą skleidžiama melagiena, esą prezidentas turi antrininką, kuris pasirodė per JAV lyderio Joe Bideno vizitą. Tai – fantazija, mat už nugaros pasirodęs vyras, nepaisant panašumo, yra tik asmens sargybinis.
Socialinių tinklų vartotojai patys dekonstravo melagieną – paskelbė, kad tariamas antrininkas yra prezidento apsaugininkas
Socialinių tinklų vartotojai patys dekonstravo melagieną – paskelbė, kad tariamas antrininkas yra prezidento apsaugininkas / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Išgalvojo ir du antrininkus

Įrašai apie tariamą V.Zelenskio antrininką, socialiniuose tinkluose ėmė plisti po trumpo JAV vadovo vizito vasario pabaigoje.

„Lenkų žiniasklaida, nušviesdama J.Bideno vizitą į Kyjivą, atsitiktinai nufilmavo V.Zelenskio antrininką“, – po kelių dienų „Twitter“ pakomentavo vienas internautas.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Volodymyro Zelenskio apsaugininką socialinių tinklų vartotojai pavertė jo antrininku
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Volodymyro Zelenskio apsaugininką socialinių tinklų vartotojai pavertė jo antrininku

Jo įrašą pasigavo nemažai šio socialinio tinklo vartotojų – dalijosi vokiečiai, italai, taip pat – tinklalapis „Natural News“. Pastarajame teigiama, esą „Ukrainos prezidentas klounas“ turi į save panašų apsaugininką antrininką, kuris kartais pasirodo viešumoje, apsimesdamas V.Zelenskiu.

Kremliaus propagandą atitinkančiame tekste priminta, kad sausį Ukrainos vadovas suabejojo, ar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tebėra gyvas ir ar ekrane rodosi tikrai jis.

Panašūs įrašai ne tik „Twitter“, bet ir kitur internete plito įvairiomis kalbomis: anglų (čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia), vokiečių, rusų, ispanų, rumunų, lenkų, bosnių (čia, čia, čia, čia, čia, čia), turkų.

Aktyviai šia žinia buvo dalijamasi trumpų vaizdo įrašų platformoje „TikTok“ (čia, čia, čia, čia, čia, čia).

„Taigi buvome teisūs! Lenkijos TV atsitiktinai parodė ne vieną V.Zelenskio antrininką, bet du tuo pačiu metu. V.Zelenskio „tikrasis“ klonas buvo Lenkijoje. Jis – ne Kyjive“, – aiškino dar vienas „Twitter“ vartotojas.

Prieštaringos reputacijos JAV radijo laidų vedėjas, kraštutinių dešiniųjų pažiūrų sąmokslo teorijų ir melagienų apie COVID-19 skleidėjas Stew Petersas, irgi pasidalijęs prezidento ir tariamo jo antrininko atvaizdu, iš pradžių nebuvo toks kategoriškas.

„Į ką aš čia žiūriu?“ – savo paskyroje „Twitter“ aptakiai paklausė jis. Tačiau iš to, kad nuotraukoje apibrauktas už V.Zelenskio einančio vyro veidas, galima suprasti, jog kalbama apie antrininką.

Šį įrašą socialinio tinklo vartotojai perskaitė jau daugiau nei 4,2 mln. kartų, daugiau nei 30 tūkst. paspaudė „patinka“.

Taip pat skaitykite: Fantazija išseko: propaganda vėl „evakavo“ Volodymyrą Zelenskį į bunkerį

Po fotografija S.Petersas pridėjo ir kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti V.Zelenskis ir vizito į Kyjivą atvykęs J.Bidenas. Jiems išėjus iš už kampo ir pradėjus lipti laiptais, už Ukrainos prezidento buvęs vyras stabteli ir nebejuda.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Volodymyro Zelenskio apsaugininką socialinių tinklų vartotojai pavertė jo antrininku
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Volodymyro Zelenskio apsaugininką socialinių tinklų vartotojai pavertė jo antrininku

Šis iš toliau tikrai atrodo panašus į V.Zelenskį, dar ir apsirengęs panašaus stiliaus drabužiais.

Be to, įėjęs į kadrą sustoja tarytum supratęs, kad pasirodė netinkamu metu. Todėl socialinių tinklų vartotojai suskubo padaryti išvadą, esą neplanuotai pasirodė Ukrainos lyderio antrininkas.

Prie vaizdo įrašo S.Petersas pakomentavo: „Atrodo, kad Matricoje yra gedimas“.

„Wikipedia“ irgi mini

Tokia interpretacija yra klaidinga. Kadras su Ukrainos ir JAV vadovais yra tikras – filmuota per pastarojo netikėtą vizitą Kyjive vasario 20-ąją.

VIDEO: Joe Bideno vizitas Kyjive

Jį ilgesniame vaizdo įraše paskelbė Lenkijos portalas „Fakt”, kurio raudoną ženklą galima matyti daugumoje platinamų „antrininko“ nuotraukų.

Originalaus įrašo – geresnės kokybės nei platinamų socialiniuose tinkluose – autorystė priklauso Ukrainos visuomeninei televizijai UATV. Jį galima rasti ir V.Zelenskio oficialioje paskyroje „Facebook“.

Tariamas prezidento antrininkas UATV įraše pasirodo ties 0:49 laiko žyma.

Šią melagieną demaskavo patys socialinių tinklų vartotojai.

BBC žurnalistas Shayanas Sardarizadeh po vienu iš S.Peterso įrašų atkreipė dėmesį, kad greta Ukrainos vadovo matomas jo apsaugininkas Maksymas Donecis (ukrainietiškai jo vardas rašomas Максим Донець).

Įvedus jo pavardę į „Google“ paieškos laukelį, pasiūlomas ne vienas straipsnis, kuriame nurodyta, kad toks žmogus išties dirba V.Zelenskio apsaugininku.

Interneto enciklopedijos „Wikipedia“ ukrainietiškoje versijoje net sukurtas jam skirtas puslapis. Tiesa, kol kas tuščias, bet šiokios tokios informacijos apie M.Donecį galima rasti įvairiose žiniasklaidos priemonėse.

Apie vyrą daugiau pradėta rašyti 2019 m. , kai jis buvo paskirtas prezidento apsaugos viršininku. Iškart buvo atkreiptas dėmesys, kad anksčiau M.Donecis rūpinosi oligarcho Ihorio Kolomoiskio, esą susijusio su naujuoju prezidentu, saugumu. V.Zelenskis savo ruožtu paaiškino, vyras tėra vienos iš trijų įmonių, užsiimančių valdžios atstovų saugumu, darbuotojas.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Volodymyro Zelenskio apsaugininką socialinių tinklų vartotojai pavertė jo antrininku
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Volodymyro Zelenskio apsaugininką socialinių tinklų vartotojai pavertė jo antrininku

Nuo tada apsaugininkas nuolat matomas nuotraukose ir vaizdo įrašuose greta valstybės vadovo (tokių kadrų galima rasti ir prezidento oficialiame tinklalapyje – čia, čia, taip pat čia, čia, čia, čia). V.Zelenskis dar nė nebuvo laimėjęs rinkimų, kai būsimasis jo apsauginininkas jau stovėdavo greta.

„M.Donecis retai matomas greta prezidento viduje, bet kai tik V.Zelenskis išeina į lauką, ypač į pavojingesnę vietą, apsaugos vadas pats seka jį bent kelių žingsnių atstumu“, – pernai lapkritį rašė Suomijos vakarinis laikraštis „Ilta-Sanomat“.

„TikTok“ ir „Instagram“ žvaigždė

Viešai prieinamų duomenų apie M.Donecį – maža. Tinklalapyje chas.news rašoma, kad jam – 44-eri. Vyras gimė Kryvyj Rihe (kaip ir V.Zelenskis). Baigė ekonomikos studijas. Portalo censor.net teigimu, apsaugininkas jau karo metu turėjo ginti disertaciją teisės srityje.

Žiniasklaidos teigimu, 2018-aisiais jis teigė neturįs nuosavų namų, gyvenąs karinio padalinio bendrabutyje. Jis vairavo 2011 m. pagamintą „Honda CRV“ ir turėjo susitaupęs 10 tūkst. JAV dolerių.

M.Donecis neturi paskyrų socialiniuose tinkluose ir nekalba apie asmeninį gyvenimą. Opozicinis baltarusių portalas „Naša Niva” rašė apie jo šeimą – žmoną Natalją ir sūnų Matvejų, bet šią informaciją patikrinti sunku.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Volodymyro Zelenskio apsaugininką socialinių tinklų vartotojai pavertė jo antrininku
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Volodymyro Zelenskio apsaugininką socialinių tinklų vartotojai pavertė jo antrininku

Tačiau akivaizdu, kad apsaugininkas itin populiarus „TikTok“ – platformoje sukurta jam skirta paskyra turi jau 290 tūkst. sekėjų, joje skelbiami įrašai šimtus tūkstančių ar net milijonus kartų. Viename įraše net siūloma paklausyti vyro balso.

Panaši paskyra sukurta ir socialiniame tinkle „Instagram“. M.Doneciu esą itin žavisi moterys.

Prezidentą ir apsaugininką iš toliau galima supainioti – jie turi panašias šukuosenas ir barzdas, drabužiai – tokio paties stiliaus. Bet nuotraukose stambesniu planu matyti, kad vyrai gerokai skiriasi (tai ypač akivaizdu iš nuotraukų, kuriomis buvo iliustruotas minėtas suomiškas straipsnis). Visų pirma M.Donecis yra aukštesnis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius