Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„WikiLeaks“ informatorė Chelsea Manning paleista iš kalėjimo Virdžinijoje

Buvusi JAV kariuomenės žvalgybos analitikė Chelsea Manning, perdavusi vyriausybių paslaptis viešinančiam tinklalapiui „WikiLeaks“ tūkstančius konfidencialių dokumentų, ketvirtadienį buvo paleista iš Virdžinijos valstijos šiaurėje esančio kalėjimo po arešto, skirto jai atsisakius liudyti didžiajai žiuri.
Chelsea Manning
Chelsea Manning / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ch.Manning praleido 62 dienas Aleksandrijos sulaikymo centre konstatavus parodytą nepagarbą didžiajai žiuri, kai kovo pradžioje atsisakė liudyti federalinei didžiajai žiuri, tiriančiai „WikiLeaks“ bylą.

Teisėjas Claude'as Hiltonas tąsyk nurodė sulaikyti Ch.Manning, siekiant ją ne nubausti, o priversti liudyti už uždarų durų nagrinėjamoje byloje.

Tačiau jos advokatai baiminasi, kad Ch.Manning laisvėje bus neilgai.

„Deja, dar prieš ją paleidžiant Chelsea buvo įteiktas kitas šaukimas. Tai reiškia, kad jos laukiama pasirodant prieš didžiąją žiuri ketvirtadienį, gegužės 16-ąją“, – sakoma Ch.Manning remiančios grupės „Sparrow Project“ pranešime, kuriame cituojama aktyvistės teisininkų komanda.

„Taigi, tikėtina, kad ji vėl bus sulaikyta už nepagarbą teisimui“ ir grąžint į Aleksandrijos kalėjimą – galbūt jau gegužės 16-ąją, nurodė teisininkai.

„Chelsea ir toliau nesutiks atsakinėti į klausimus“, – pabrėžė „Sparrow Project“.

Anksčiau Ch.Manning – lytį pakeitusi moteris - septynerius metus praleido kalėjime už didžiulio kiekio įslaptintos medžiagos, atskleidusios JAV kariuomenės netinkamus veiksmus per Irako karą ir su daugeliu šalių susijusių diplomatinių paslapčių, nutekinimą „WikiLeaks“.

Ji buvo nuteista kalėti 35 metus, bet ankstesnis prezidentas Barackas Obama savo kadencijos paskutiniosiomis dienomis 2017 metais sutrumpino jai skirtą bausmę.

Į laisvę Ch.Manning, anksčiau žinoma kaip Bradley Manningas, išėjo 2017-ųjų gegužę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chelsea Manning
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chelsea Manning

Anksčiau šią savaitę Ch.Manning teisininkai teismui pateikė dokumentus, kuriuose argumentuojama, kad jų klientė neturėtų būti laikoma areštuota, nes ji įrodė, kad laikysis savo principų ir neduos jokių parodymų, kad ir kiek laiko būtų laikoma už grotų.

Federaliniai įstatymai leidžia parodymus atsisakančius duoti liudytojus laikyti arešte už nepagarbą tik tais atvejais, kai yra vilties, jog kalinimas privers juos pakeisti savo nusistatymą.

Jeigu teisėjas pripažintų, kad Ch.Manning kalinimas būtų baudžiamoji, o ne drausminė priemonė, ji negalėtų būti laikoma už grotų.

„Šiuo metu, atsižvelgiant į jos jau sudėtas aukas, tvirtus principus, stiprią ir augančią jos palaikymo bendruomenę ir negarbę, kurią užtrauktų jos kapituliacija, nesuvokiama, kaip Chelsea Manning galėtų kada nors pakeisti savo nuostatą dėl atsisakymo bendradarbiauti su didžiąją žiuri“, – rašo jos advokatai.

Pirmadienį Ch.Manning pateikė teismui aštuonių puslapių pareiškimą, kuriame išdėstė savo poziciją. Ji rašė, kad „bendradarbiauti su šia didžiąja žiuri paprasčiausiai neįmanoma.

Tai daryti reikštų atsisakyti visų savo principų, pasiekimų, aukų; tai ištrintų dešimtmečius kurtą mano reputaciją. Akivaizdu, jog tai neįmanoma.“

Ch.Manning taip pat nurodė, kad kalėjime patiria neproporcingas kančias, susijusias su jos sveikatos būkle, pašlijusią dėl netinkamos gydytojų priežiūros po jai atliktos lyties keitimo operacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius