-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žiniasklaida: Graikijos valdžia mėgino nuslėpti su gaisrų tragedija siejamus nusikaltimus

Praėjus dvejiems metams po Graikijos didžiausios gaisrų tragedijos, šalies žiniasklaidoje savaitgalį buvo paskelbta įtarimų, kad vyriausiasis tyrėjas buvo spaudžiamas „palaidoti“ įkalčius.
2018-ųjų gaisrai Graikijoje
2018-ųjų gaisrai Graikijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Graikija Gaisras

Dienraštis „Kathimerini“ pranešė, kad priešgaisrinės apsaugos departamento tyrėjas Dimitris Liocijas galimai gavo iš tuomečio šios institucijos vadovo Vasilio Mateopulo nurodymą „palaidoti“ ir „suklastoti“ dokumentus, kad galėtų „išsigelbėti“ nuo viršininkų keršto.

Anot leidinio, D.Liocijas įrašė susitikimą su V.Mateopulu mobiliuoju telefonu ir pateikė medžiagą teisminėms institucijoms.

Ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis tokį pranešimą pavadino „šiurpinamu“.

„Dabar akivaizdu, kad buvo bandoma nuslėpti [nusikaltimą]“, – sekmadienį sakė premjeras.

Katastrofa, įvykusi 2018 metų liepos 23 dieną Matyje – netoli Atėnų esančiame pajūrio kurorto, pareikalavo 102 žmonių gyvybių.

Tuomet kairioji vyriausybė tvirtino, kad buvo sunku organizuoti evakuaciją, pučiant smarkiems vėjams, kurių greitis beveik siek 120 km per valandą.

Tačiau suvaldžius gaisrus policija ir priešgaisrinės tarnybos pateikė vienas kitam prieštaraujančius paaiškinimus dėl nelaimės.

Už policiją atsakingas ministras Nikas Toskas atsistatydino praėjus kelioms savaitėms po katastrofos, sulaukęs kaltinimų, kad policininkai nepakankamai greitai apsupo teritoriją ir nepranešė gaisrininkams apie gaisro mastą.

Atėnų prokurorai iškėlė kaltinimus dėl nusikalstamo aplaidumo 20 asmenų, įskaitant regiono gubernatorių, vietos merus ir priešgaisrinės tarnybos, uosto policijos bei civilinės saugos institucijos aukšto rango pareigūnus.

Tyrimo pradžioje už policiją atsakinga ministrė Olga Gerovasili teigė, kad „Kathimerini“ pranešimas neteisingas.

Priešgaisrinės tarnybos viršininkas V.Mateopulu taip pat atmetė publikaciją kaip „melą“ ir neigė palaikęs kokius nors ryšius su tyrėju.

„Nebuvo nei susitikimo, nei kontakto... Jis padarė savo darbą, aš padariau savo“, – savaitgalį valstybinei televizijai ERT sakė buvęs pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius