-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žurnalo fotosesijai pozavę Zelenskiai – rusų propagandos taikinyje: lygino su Hitleriu

Ukrainos prezidentas ir jo žmona žurnale „Vogue“ tapo vienu iš labiausiai aptariamų skaitmeninių viršelių. Nuotraukos sulaukė ne tik pozityvių reakcijų, bet ir kritikos bei abejonių, ar toks elgesys karo metu tinkamas. Fotosesijos nepraleido pro akis ir rusų propagandininkai, kurie puolė tvirtinti, kad panašiai fotosesijai kadaise neva pozavo Adolfas Hitleris su savo meiluže Eva Braun. Tačiau ši pora niekada nepuošė „Vogue“ viršelio.
Volodymyras Zelenskis su žmona Olena / Soc. tinklų nuotr.
Volodymyras Zelenskis su žmona Olena / Soc. tinklų nuotr.

Kiek daugiau nei prieš savaitę „Vogue“ pasirodė atviras pirmosios Ukrainos poros interviu ir fotosesija, o žurnalo viršelį papuošė įtaigus Olenos Zelenskos portretas.

Nuotraukos sukėlė nemažai diskusijų viešojoje erdvėje – imta svarstyti ar vykstant karui šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis turėtų fotografuotis glamūriniams žurnalams.

Panašu, kad labiausiai šios nuotraukos suerzino rusų propagandininkus: fotomontažas, kuriame pirmoji pora neva pozuoja prie pinigais nukrauto stalo, žaibiškai apskriejo socialinius tinklus.

Jau netrukus po to prokremliškoje Rusijos televizijos kanalo laidoje imta tvirtinti, kad neva panašiai fotosesijai žurnalui „Vogue“ pozavo ir A.Hitleris su ilgamete meiluže E.Braun.

Tačiau tai nėra tiesa – A.Hitleris meilužę uoliai slėpė nuo visuomenės akių, o „Vogue“ viršelio su tokia nuotrauka nebuvo.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

Gandą paskleidė rusų politikas

Rusijos politinės partijos „Rodina“ pirmininko Aleksejaus Žuravlevo elgesys nestebina – šis politikas ne kartą garsėjo melagienomis, išpuoliais ir keistoka retorika.

Televizijos laidos metu jis prakalbo, kad Zelenskių šeimos fotosesija žurnalui „Vogue“ lyginama su A.Hitlerio fotosesija tam pačiam žurnalui 1939 metais.

Prokremliška naujienų agentūra „Ria novosti“ dviem dienomis anksčiau ėmė platinti informaciją, neva Zelenskius su Hitleriu ir jo meiluže pirmieji ėmė lyginti amerikiečiai, neva supykę dėl to, kad Ukraina ima dosnias aukas iš JAV, o šalies vadovas tuo metu fotografuojasi glamūriniams leidiniams.

Tačiau komentatorių vardų ir iš kur paimtos citatos, „Ria novosti“ neatskleidė.

Bundesarchiv nuotr./A.Hitleris su Eva Braun šalia Berghofo rezidencijos.
Bundesarchiv nuotr./A.Hitleris su Eva Braun šalia Berghofo rezidencijos.

E.Braun su A.Hitleriu susipažino 1929 metais Miunchene – buvo jo asmeninio fotografo H.Hoffmanno asistentė.

Prieš savo šeimos valią 1932 metais tapo A.Hitlerio meiluže.

Nuo 1936 m. gyveno su juo Berchtesgadene (Bavarija), viešai kartu beveik nesirodydavo. Abu nusižudė. Teigiama, kad prieš mirtį spėjo susituokti.

Analizuojant socialinius tinklus matoma, kad daugiausia montažas, kuriame užfiksuotas A.Hitleris, stovintis galimai šalia E.Braun, daugiausia platinamas rusiškoje informacinėje erdvėje, nors neaplenkė ir Ispanijos, Italijos.

„1939 metais „Vogue“ mylėjo fašistinį Hitlerį, o 2022 metais „Vogue“ myli žydą, apsikabinantį Zelenskio fašistus. Žmonija nuo tragedijos eina link kruvinų farsų. Nuo kruvinų tironų iki kruvinų klounų. Tačiau Hitleris, Vogue ir Zelenskis yra šlykštūs“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė vienas komentatorius.

Melagingam fotomontažui buvo panaudota nuotrauka, iš kurios stebuklingai „dingo“ A.Hitlerio asmeninio daktaro žmona.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius