-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 18

Pergalės dieną Varšuvoje ukrainiečius užsipuolė lenkais apsimetę rusakalbiai provokatoriai

Pabėgėlius priimančių šalių informacinėse erdvėse pastaruoju metu itin padaugėjo bandymų apjuodinti Ukrainos karo pabėgėlius. Daugiausiai ukrainiečių priglaudusioje Lenkijoje rusų švenčiamą Pergalės dieną nusirito protestų banga. Tačiau propagandinė Kremliaus žiniasklaida tvirtina, neva lenkai jau pavargo nuo pabėgėlių, nes šie esą „nedirba ir gyvena iš pašalpų“. Tai nėra tiesa.
Vilniaus Antakalnio kapinės gegužės 9 dieną
Gegužės 9 dieną / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rusišką propagandą aktyviai platinančiame „Youtube“ platformos kanale „Padniestrės ir pasaulio naujienos“ (rus. „Новости Приднестровья и в мире“) gegužės 13 dieną pasirodė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas Pergalės dieną prie paminklo sovietų kariams Varšuvoje vykęs ukrainiečių protestas.

Ukrainos vėliavomis pasipuošę aktyvistai rankose laikė rusų karių – įtariamųjų Bučos skerdynių dalyvių – nuotraukas.

„Scanpix“ nuotr./Gegužės 9-tosios protestai Lenkijoje
„Scanpix“ nuotr./Gegužės 9-tosios protestai Lenkijoje

Įraše girdima, kaip du tarpusavyje rusiškai kalbantys vaikinai šaukia protestuotojams, kad šie turėtų eiti dirbti, užuot „dykaduoniavę“.

Vaizdo įrašo aprašas skelbia: „Namo, į darbą, Bandera! – Lenkai atvyko į rusofobišką pabėgėlių iš Ukrainos susibūrimą, skanduodami „lauk iš Lenkijos“, „eikite į darbą“, ginkite savo šalį ir nesėdėkite mums ant sprandų. Banderos, lauk iš šalies“.

Nors siekiama sudaryti įspūdį, kad į ukrainiečių protestus lenkai veržėsi masiškai, tačiau tai tebuvo pavieniai incidentai, sukelti saujelės veikėjų, apsiginklavusių telefonų kameromis.

Kaip 15min informavo šaltiniai Lenkijoje, tą dieną prie paminklo iš tiesų vyko keli incidentai, tačiau platinamas „Youtube“ ir socialiniuose tinkluose susidūrimas buvo toks menkas, kad jo nepastebėjo vietos žiniasklaida.

Taip pat, pasak šaltinių, ukrainiečius provokavę ir filmavę vaikinai itin prastai kalba lenkiškai – girdimas stiprus rusiškas akcentas.

Protestų banga

Tą dieną vykusių protestų metu į pasaulio naujienų antraštes pateko kitas įvykis.

Rusijos ambasadorius Lenkijoje Sergejus Andrejevas buvo apipiltas raudonais dažais, kai dėjo gėlių vainiką sovietų karių kapinėse-mauzoliejuje gegužės 9-ąją. Kiek anksčiau ten pat ant vieno iš postamentų kažkas užrašė „Nužudyti Putiną“, praneša tvn24.pl.

Gegužės 9-ąją Rusija švenčia Pergalės dieną, nors visa Europa Antrojo pasaulinio karo pabaigos metines pažymi diena anksčiau.

Tądien prie kapinių esančio obelisko susirinko minia tų, kurie priminė, kad ši diena toli gražu nėra šventiška – jie protestavo prieš Rusijos invaziją į Ukrainą.

Protestuotojai atėjo su Ukrainos ir Lenkijos vėliavomis, Rusijos diplomatus ir jų palydą pasitiko šūksniais „fašistai“, „žudikai“, „Putin ch...“ ir t. t.

Su susirinkusiais bendravę žurnalistai sako išgirdę, kad tie raudoni dažai, kuriais buvo apipiltas diplomatas, simbolizuoja ne ką kita, o ukrainiečių kraują, kurį jie lieja Ukrainoje dėl rusų kaltės.

Po incidento ambasadorių apsupo policijos pareigūnai, kurie palydėjo jį iki automobilio ir padėjo išvažiuoti, nes protestuotojai mėgino apsupti ir mašiną.

Dėl incidento pasisakė ir Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova, kuri pabrėžė, kad rusai negali leistis įbauginami, o šioje situacijoje esą savo tikrąjį veidą parodė „neonacizmo fanai“.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau savo ruožtu pasmerkė šį incidentą ir pasakė, kad toks įvykis neturėjo įvykti.

Ta pati diena

Tai, kad gegužės 13 dieną išplatintas vaizdo įrašas buvo filmuotas būtent gegužės 9 dieną, nurodo keli akcentai.

Visų pirma, vaizdo įraše ant obelisko šalia protestuotojų stovi keli vyrukai, dėvintys kiaulių kaukes ir karines uniformas.

Taip buvo siekiama pašiepti rusų karių elgesį Ukrainoje.

Nuotraukų agentūros „Scanpix“ vaizdų paieškoje aiškiai matyti, kad gegužės 9 dieną protestuotojai laiko tuos pačius plakatus kaip gegužės 13 dieną publikuotame vaizdo įraše.

„Scanpix“ nuotr./Gegužės 9-tosios protestai Lenkijoje
„Scanpix“ nuotr./Gegužės 9-tosios protestai Lenkijoje

Palaiko ukrainiečius

Nuo vasario 24 dieną prasidėjusios Rusijos invazijos Lenkijoje prieglobstį rado apie 2,55 mln. žmonių, bėgančių nuo karo Ukrainoje.

Lenkija ir Ukraina turi daugiau kaip 500 km ilgio sieną.

Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūros (UNHCR) duomenimis, šiuo metu šalį paliko apie 6,2 mln. ukrainiečių.

Daugiausiai jų – per 3,3 mln. – priglaudė Lenkija.

Apie 90 proc. pabėgusiųjų yra moterys ir vaikai.

18-60 metų amžiaus ukrainiečių vyrai gali būti šaukiami į kariuomenę ir jiems neleidžiama išvykti.

Lietuvos statistikos departamentas skelbia, kad nuo karo pradžios į Lietuvą atvyko per 52 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos, iš jų per 5,5 tūkst. vaikų iki 6 metų ir 15,6 tūkst. nepilnamečių nuo 6 iki 17 metų.

Didžioji dauguma pilnamečių – moterys.

Iki konflikto Ukrainos vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje – neįskaitant Rusijos aneksuoto Krymo ir prorusiškų separatistinių regionų rytuose – gyveno 37 mln. žmonių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius