Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 13

Po STT reidų „Regitra“ skelbia apie pokyčius ir vairuotojams, ir egzaminuotojams

Po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pranešimo apie vykstantį ikiteisminį tyrimą dėl korupcijos „Regitroje“, įmonės vadovas Vaidas Dominauskas patvirtino, jog Vilniaus padalinyje vyko kratos, buvo sulaikyti du įmonės darbuotojai. Prieš metus „Regitros“ vairą perėmęs V.Dominauskas įsitikinęs, kad kyšininkavimą įmanoma suvaldyti švietimu, viešumu bei papildomos kontrolės priemonėmis.

STT antradienį pranešė, kad dėl prekybos poveikiu įtariami 12 asmenų – „Regitros“ Vilniaus filialo vairavimo egzaminuotojai, tarpininkai ir suinteresuoti asmenys. Buvo padaryta apie 40 kratų įtariamųjų gyvenamosiose ir darbo vietose, „Regitra“ Vilniaus filiale, rasta didelės sumos grynųjų pinigų. Dalis įtariamųjų buvo sulaikyti.

STT skelbia, kad rezonansinis tyrimas atliekamas 15min atlikto tyrimo pagrindu.

15min tyrimą galite perskaityti čia: Kyšių instruktoriai: slaptos kameros demaskuoja prekybą vairuotojo pažymėjimais.

Apie teisėsaugos tyrimą, egzaminų kontrolę bei korupcijos apraiškas 15min žurnalistai pasikalbėjo su „Regitros“ vadovu Vaidu Dominausku.

Kokiais konkrečiais veiksmais bus stiprinama vidinė „Regitros“ kontrolė, kad išgyvendintumėte korupcijos apraiškas?

Esame jau ir anksčiau keletą kartų informavę visuomenę, kad mes peržiūrime visus procesus, tai yra nuo vaizdo stebėjimo automobiliuose, vaizdo įrašų peržiūros kaip kontrolės priemonės. Taip pat yra labai svarbus darbuotojų švietimas, o kalbant apie veiksmus – bet kuris klientų piktnaudžiavimo ar bandymo papirkti atvejis yra identifikuojamas ir pranešamas STT pareigūnams.

Pavyzdys – praėjusį šeštadienį turėjome įvykį Tauragėje ir mūsų darbuotojas informavo apie neteisėtą kliento veiką, bandymą papirkti ir toliau jau STT pareigūnai atlieka savo tyrimą, kad nustatytų visus atliktus veiksmus.

Ar darbuotojai bus skatinami, kaip bus motyvuojami pranešti? Nes esame išsiaiškinę, kad dažnu atveju žmonės sako nenorintys „terliotis“ ar veltis į nemalonias situacijas, nes tai gali reikšti ir apklausas teisėsaugos, galbūt teisminius procesus ateityje ir t. t. Kaip veiks ta pranešimų sistema?

– Žiūrint į visą darbuotojų grandį, čia nėra skatinimo veiksmų. Čia yra mūsų kultūra ir mūsų pareiga, nes mes dirbame ir esame pasirinkę šios krypties darbą. Ir mes sakome, kad tai yra mūsų kultūros dalis – identifikuoti, netoleruoti ir visada pranešti. Turime ir anoniminį kanalą, tai yra pranesk@regitra.lt, kur tiek darbuotojai, tiek visuomenė gali pranešti apie bet kokias korupcinės veikos apraiškas.

Minėjote įdiegtus kažkokius pokyčius dėl vaizdo stebėjimo. Gal galite patikslinti – gal būsime kažką praleidę, bet kiek žinau, vaizdo stebėjimo sistemos buvo įdiegtos jau gerokai anksčiau, bet, kaip mūsų tyrimas parodė, jos nelabai suveikdavo – yra būdų jas apeiti. Ar įdiegėte kažkokius pokyčius, kurie apsunkina tuos apėjimo būdus?

– Pateiksiu keletą atsakymų. Vienas – kalbant apie teorijos egzaminų klases, mes atnaujinome šių klasių visą modelį, kad bet kokie piktnaudžiavimo atvejai būtų eliminuoti. Teorijos klasėse yra filmuojama kiekviena kandidato vieta, yra įrengti veidrodžiai, yra įrašas, kurį galima lygiai taip pat peržiūrėti, šis modelis yra pasitelktas iš olandų, jie šiuo metu turi geriausią Europoje modelį. Šiais metais turėjome planą atnaujinti 11 egzaminavimo centrų, kaip tik šiuo metu vyksta atnaujinimas dviejuose likusiuose.

Kalbant apie praktikos egzaminus – šalia egzaminų vaizdo įrašų, kaip visada, aplinka tampa gudresnė, mes taip pat turime būti gudresni, todėl jau iš karto po tyrimo yra peržiūrėti procesai, kaip užkardyti bet kokias piktnaudžiavo apraiškas ir dabar, ir ateityje.

Regitros nuotr./Atnaujintas „Regitros“ Vilniaus filialas
Regitros nuotr./Atnaujintas „Regitros“ Vilniaus filialas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vaidas Dominauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vaidas Dominauskas

Kas tai yra?

– Pavyzdys – esame įgyvendinę atsitiktinio parinkimo modelį. Tai yra, kai kandidatas ateina laikyti egzamino, atsitiktine tvarka parenkamas egzaminuotojas. Šioje vietoje peržiūrėtas ir sugriežtintas tas procesas, kad neliktų jokių galimų neatsitiktinio parinkimo priemonių.

O jūs patys radote tą atsakymą, kaip visa tai veikė – tarsi ir buvo toji elektroninė egzaminuotojo parinkimo sistema, bet ji buvo apeinama kažkokiom gudravimo schemom, kuomet buvo svarbus registravimo laikas, kada ateini į egzaminą. Ar išsiaiškinote patys sau, kur čia buvo kokia silpnoji vieta?

– Žiūrint į sistemines priemones, manau, kad čia yra greičiausiai pasiekiami rezultatai ir mes juos esame pasiekę ir įgyvendinę. Bet labiausiai svarbus momentas – tai kiekvieno „Regitroje“ dirbančio darbuotojo atsakomybė ir pareigos. Mes labai daug investuojame į švietimą. Ką turiu omenyje – bet kokios piktnaudžiavimo apraiškos yra viešinamos. Esame pasirinkę viešumo kryptį, nes manome, kad nepakantumas tiek visuomenėje, tiek mūsų komandoje, tiek glaudus bendradarbiavimas visų sričių – tik tokiu atveju mes pasieksime geriausius rezultatus.

Tai esame pasirinkę gal net ilgiausią kelią, sakyčiau, bet jis yra tvariausias – švietimas ir papildoma kontrolė.

Teisingai suprantu, kad esate nusitaikę į žmonių sąmonę – pakeisti darbo kultūrą ir kitka?

– Mes esame pasirinkę pirminę grandį – visuomenę. Kelti sąmoningumą, kad „Regitroje“ bet kokios priemonės, susijusios su bandymu daryti įtaką rezultatui, yra netoleruojamos. Mes šviečiame, kad pasekmės yra ne tik darbuotojui, bet ir tam asmeniui, kuris bando daryti įtaką.

Mūsų patirtis, žmonių liudijimai rodo, jog susitaikymas su korupcija, kaip visiškai normaliu reiškiniu, buvo gan plačiai paplitęs „Regitroje“. Ar įmanoma, kad tik šviečiant šie įpročiai išnyks? Vidinė kontrolė paliekama pačių darbuotojų rankose...

– Norėčiau nesutikti, kad tokios apraiškos yra įprastas procesas. Sakyčiau, kad ne. Kalbant apie kontrolę, darbuotoją kontroliuoja ne tik vadovas. Mes turim šią atsakomybę, šį vaidmenį visiškai nepriklausomiems darbuotojams, kurie taip pat atlieka egzaminų peržiūros kontrolę. Įžvelgdami galimas apraiškas, priėmėme sprendimą ir šiais metais esame atsisveikinę su vienu darbuotoju. Patvirtiname, kad netoleruojame ir netoleruosime bet kokių korupcinių veiksmų.

Egzaminavimo dalyje dirba arti šimto žmonių. Reputacija tiek įmonės, tiek šios bendruomenės yra labai svarbus reiškinys. Todėl dar kartą patvirtinu, kad mūsų pozicija, įmonės darbuotojų, akcininkų ir valdybos narių yra principinė – mes netoleruojame ir netoleruosime jokių korupcinių apraiškų. Maksimaliai darysime visus veiksmus, kad eliminuotume bet kokį faktorių.

Esame pasirinkę viešumą, atvejus mes viešiname, visuomenė gali matyti ir mūsų „Facebook“ profilyje. Pavyzdžiui, apie kiekvieną teorijos egzamino metu sugautą piktnaudžiautoją.

VIDEO: STT purto „Regitrą“: 15min žurnalistai praskleidžia tyrimo užkulisius

Bandysite demaskuoti ne tik savo darbuotojus, bet ir tuos, kurie bando papirkti?

– Taip. Bendradarbiavimas su teisėsaugos institucijomis – STT, policija – yra labai svarbi kryptis. Jeigu yra piktnaudžiavimo atvejis, gali būti identifikuota grandis asmenų, todėl institucijų bendradarbiavimas yra labai svarbus. Pavyzdžiui, bandęs egzaminą laikyti už kitą asmenį, dabar tas asmuo teismo yra nubaustas 5 tūkst. eurų bauda. Siekis pasinaudoti mūsų įmonės vardu socialiniuose tinkluose yra dažnas reiškinys. Turime pavyzdį, kuomet pilietė sukčiams sumokėjo 18 tūkst. eurų. Glaudus bendradarbiavimas tarp institucijų yra labai svarbus. Aš tikiu, kad tokių reiškinių, kalbant apie mūsų įmonę, ateityje neliks.

Jūs dirbate „Regitros“ vadovu beveik metus, kokį vaizdą atradote pradėjęs čia dirbti, kalbant apie antikorupcinę aplinką?

– Į komandą prisijungęs aš pamačiau daug savo srities profesionalų, atsakingų žmonių. Todėl labai svarbu mums susitelkti ir bendradarbiauti, kad nekiltų klausimų apie reputaciją. Reputacija yra visų mūsų egzaminuotojų bendruomenės ir visos įmonės. Jeigu tarp mūsų nesąžiningai dirba dar keletas asmenų, bus užduotis padaryti, kad jų mūsų komandoje neliktų.

Ar jūs asmeniškai esate sulaukęs informacijos apie galimą korupciją?

– Mes turime anoniminių pranešimų kanalą. Mes visus atvejus aptariame. Pasitvirtinus atvejui, aptariame galimas tendencijas, kontrolės priemones, aptariame su antikorupcijos pareigūnu ir imamės visų būtinų veiksmų.

VIDEO: Korupcijos tyrimo supurtytos „Regitros“ vadovas viliasi, jog švietimu ir papildoma kontrole išgyvendins kyšininkavimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius