Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 19 /23:06

Programišiai sukūrė ministerijos svetainės „kloną“: gali pridaryti daug žalos

Antradienio vakarą socialiniuose tinkluose imta dalytis nuorodą į klastotę, kuri itin panaši į Ekonomikos ir inovacijų ministerijos svetainę. Ministerijos atstovai 15min patvirtino, kad svetainė netikra, šiuo metu siekiama ją pašalinti iš interneto erdvės. Vartotojai įspėjami neapsigauti ir nebandyti siųstis PDF tipo failo, kuris patalpintas svetainėje kartu su pranešimą spaudai imituojančia žinute.
Programišius
Programišius / 123rf.com nuotr.

„Ministerija pateikė Premjerei Ingridai Šimonytei siūlymus dėl valstybės valdomų įmonių optimizavimo“, – paskelbta išplatintoje melagingoje žinutėje, kuri atrodo lyg pranešimas spaudai.

Manipuliacijoje skelbiama, neva I.Šimonytę ministerija informavo apie „būtinybę imtis priemonių mažinti darbo vietas valstybės valdomose įmonėse“.

„Facebook“ nuotr./Ekonomikos ir inovacijų ministerijos svetainę primenanti klastotė
„Facebook“ nuotr./Ekonomikos ir inovacijų ministerijos svetainę primenanti klastotė

Taip pat pateiktas įmonių sąrašas, kur tariamai planuojami didelio masto atleidimai, mažinami atlyginimai, stabdoma modernizacija ir tariamai įvedama keturių valandų darbo savaitė.

Dėl kritinės ekonominės padėties šalyje EIM siūlo: sumažinti valstybės valdomų įmonių darbuotojų skaičių: AB „Ignitis grupė“ – 25 proc., UAB „EPSO-G“ – 22 proc., AB „Klaipėdos nafta“ – 38 proc., VĮ Ignalinos atominė elektrinė – 17 proc., AB „ Lietuvos geležinkeliai“ – 24 proc.,VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija – 18 proc., VĮ Lietuvos oro uostai – 12 proc., UAB „Toksika“ – 5 proc.;

Siekiant sumažinti gamybos sąnaudas šiose įmonėse, būtina peržiūrėti darbuotojų darbo užmokestį, sustabdyti gamybos modernizavimą, mažinti elektros energijos suvartojimą;

siekiant sumažinti įmonių finansinę naštą mokant darbo užmokestį, šiose įmonėse įvesti keturių dienų darbo savaitę“, – skelbiama melagienoje.

Suklastotoje svetainėje taip pat platinamas PDF tipo failas, kuriame neva detaliau atskleidžiami ministerijos „planai“.

Kibernetinio saugumo specialistai ragina vartotojus nebandyti siųstis tokio tipo ar panašių failų – jie nesaugūs ir gali pridaryti daug žalos.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos svetainę primenanti klastotė
Ekonomikos ir inovacijų ministerijos svetainę primenanti klastotė

Atkreipiamas dėmesys, kad padirbtos svetainės interneto adresas nežymiai skiriasi nuo originalaus ministerijos svetainės adreso – taip siekiama suklaidinti.

Socialinių tinklų paieškos įrankio „Crowdtangle“ duomenimis, šią melagieną socialiniuose tinkluose imta skleisti apie 17 valandą.

Suklastotu adresu buvo aktyviai dalijamasi grupėse, kuriose anksčiau platinta dezinformacija apie COVID-19, įvairios sąmokslo teorijos.

Šia žinute buvo pasidalijęs ir per 18 tūkst. sekėjų socialiniame tinkle „Facebook“ turintis dėl prekybos poveikiu teistas buvęs vidaus reikalų ministras Gintaras Jonas Furmanavičius.

Tiesa, komentatoriams pastebėjus, kad nuoroda netikra, žinutė buvo ištrinta.

Sieks pašalinti klastotę

Ekonomikos ir inovacijų ministrės patarėja Inga Simanonytė 15min patvirtino, kad ministerija šios žinutės neplatino.

„Ministerija informaciją apie įtartiną puslapį, kuriame pateikta melaginga naujiena, gavo 19 valandą.

Apie tai buvo pranešta atsakingoms institucijoms. Dabar siekiama šį puslapį uždaryti kaip skleidžiantį melagienas“, – teigė I.Simanonytė.

Pažįstamas braižas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojo dr. Nerijaus Maliukevičiaus teigimu, buvo galima tikėtis, kad dėl šiuo metu vykstančio karo kylančia įtampa bus pasinaudota informacijos chaosui kurti.

„Schema tokia pati – arba įsilaužiama į svetainę, arba sukuriamas jos „klonas“ ir tuomet jame paskleidžiama melaginga žinutė, ja bandoma sukelti ažiotažą. Šis stilius labai primena „Ghostwriter“ operacijų stilių“, – vertino specialistas.

N.Maliukevičius priminė, kad tokios svetainių klastotės gali pridaryti nemažai bėdos – prie kelis metus socialiniame tinkle „Twitter“ buvo sukurta paskyra, imituojanti Ignalinos atominės elektrinės (IAE) oficialią komunikaciją.

Iš pradžių ten buvo platinami pranešimai spaudai, o surinkus pakankamą kiekį sekėjų išplatinta melagiena apie tariamą branduolinį sprogimą elektrinėje.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nerijus Maliukevičius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nerijus Maliukevičius

Daugiau apsaugos

Kibernetinio saugumo ekspertas Marius Pareščius įspėjo, kad naršymas nesaugiose svetainėse ir ypač įvairių failų atsisiuntimas iš jų gali baigtis liūdnai – kompiuterį visai nesunkiai galima užkrėsti virusu, o pastarasis gali padaryti milžiniškų nuostolių.

„Dar labai svarbu atsižvelgti į tai, iš kokio kompiuterio atidaromas tas failas – jei tai vyksta iš darbinio įrenginio, kuris prijungtas prie tinklo, per vieną kompiuterį galima užkrėsti visą sistemą“, – teigė kibernetinio saugumo specialistas.

Pasak M.Pareščiaus, valstybės įstaigų interneto svetainių adresai turėtų būti labiau apsaugoti.

„Keista, kad nėra atkreipiamas dėmesys, jog nuorodoje yra santrumpa LRV (Lietuvos Respublikos Vyriausybė past.) ir leidžiama registruoti tokius domenus pašaliniams asmenims.

Tai didžiulė „skylė“ domenų su .lt galūne registre.

Tokie puslapiai turėtų būti įtraukti į vadinamą „stop sąrašą“, kad pašaliniai asmenys negalėtų kurti antrininkų“, – vertino M.Pareščius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Pareščius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Pareščius

Atakavo ir anksčiau

2020 metų gruodžio pabaigoje Užsienio reikalų (URM), Krašto apsaugos (KAM) ministerijos, Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) bei Šiaulių miesto savivaldybė pranešė apie jų vardu platintas skirtingo turinio melagingas naujienas.

URM tai įvardijo kaip „kompleksinę kibernetinę-informacinę ataką“ prieš šalies institucijas.

Tuomet URM ir VSAT svetainėse paskelbta melaginga žinutė apie neva Lietuvos-Lenkijos pasienyje sulaikytą Lenkijos ambasados Lietuvoje diplomatą, gabenusį narkotikus, ginklus ir pinigus, ir įteiktą notą Lenkijos ambasadai.

KAM interneto puslapyje išplatinta melagingas pranešimas su nurodymais atvykti į regioninius karo prievolės ir komplektavimo skyrius.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius