-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 21

Rusai skelbia „atradę“ tris ukrainiečių dronus: įrenginiai skirti žemės ūkiui

Rusijos pajėgos skelbia apie Ukrainos Chersono srityje aptiktus tris bepiločius orlaivius, skirtus biologinių medžiagų išpurškimui. Rusijos armijos Radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos vadas Igoris Kirilovas Rusijos naujienų agentūrai TASS tvirtino, neva šias skraidykles ukrainiečiai planuoja išnaudoti biologinio ginklo sklaidai. Tačiau rusų „atrastus“ įrenginius ukrainiečiai pirko dar iki karo pradžios – jie skirti žemės ūkio darbams.
Agrodronas
Agrodronas / „Agrodronas“ nuotr.

„Susirūpinimą kelia tai, kad kovo 9 d. Rusijos armijos žvalgybos padaliniai Chersono regiono teritorijoje aptiko tris nepilotuojamus orlaivius su 30 litrų talpos konteineriais ir preparatų purškimo įranga“, – agentūrai TASS kalbėjo I.Kirilovas.

Ekrano nuotr. /TASS spaudos konferencija apie Ukrainoje aptiktus dronus
Ekrano nuotr. /TASS spaudos konferencija apie Ukrainoje aptiktus dronus

Smogiamieji bepiločiai

Spaudos konferencijoje pateikti „įrodymai“ ganėtinai keisti.

Tarp demonstruojamų dokumentų – užklausa dėl bepiločio orlaivio „Bayraktar TB2“ įsigijimo.

Tai vidutinio nuotolio daugkartinio panaudojimo dronas, valdomas nuotoliniu būdu arba autonomiškai.

Ukraina savo pirmuosius bepiločius orlaivius „Bayraktar TB2“ įsigijo 2019 metais, tuo metu dronai buvo naudojami žvalgybiniams skrydžiams.

2021 metų spalio 26 dieną, Ukraina karo zonoje pirmą kartą panaudojo bepilotį „Bayraktar TB2“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Bepilotis lėktuvas „TB2 Bayraktar“
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Bepilotis lėktuvas „TB2 Bayraktar“

Smogiamasis bepilotis buvo dislokuotas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado generolo leitenanto Valerijaus Zalužno įsakymu, siekiant sunaikinti Rusijos okupacinių pajėgų haubicų D-30 bateriją, apšaudančią Ukrainos pozicijas.

Ukrainos kariškiai panaudojo smogiamąjį bepilotį „Bayraktar TB2“ tik po to, kai visos kitos diplomatinės priemonės apšaudymui sustabdyti pasirodė neveiksmingos.

Kitą kartą šiais orlaiviais pasinaudota jau prasidėjus Rusijos invazijai – vasario 27 dieną.

Ukraina pastaraisiais metais iš NATO šalies Turkijos įsigijo mažiausiai 20 šių bepiločių orlaivių, o taip pat „Bayraktar“ gamybos licenciją.

Tačiau tai, kad Ukraina įsigijo iš Turkojos „Bayraktar“ bepiločius, nebuvo slapta informacija – kaip skelbia naujienų agentūra „Reuters“, aukšto rango Turkijos pareigūnas balandžio viduryje atskleidė, kad rusai itin nepatenkinti tuo, kad ukrainiečiai perka dronus iš turkų.

Tačiau Turkijos pusė rusams pareiškė, kad negali sustabdyti sandorių, vykdomų tarp Ukrainos ir privačios Turkijos kompanijos, tad „Bayraktar“ ir toliau bus tiekiami ukrainiečiams.

Agrodronus „priplakė“ prie smogiamųjų

TASS spaudos konferencijoje I.Kirilovas, kalbėdamas apie Chersono srityje aptiktus bepiločius, ekrane demonstravo tariamai tą įrodančius dokumentus.

Ekrano nuotr. /TASS spaudos konferencija apie Ukrainoje aptiktus dronus
Ekrano nuotr. /TASS spaudos konferencija apie Ukrainoje aptiktus dronus

Tačiau skaidrėse, be „Bayraktar“ kovinių bepiločių, nurodyti ir kiti dronai – DIJI AGRAS T30.

Tai – žemės ūkyje naudojami dronai, kitaip dar vadinami agrodronais.

Jie nėra skirti kovinėms reikmėms ir tam nėra pritaikyti.

DIJI AGRAS T30 gamintojo specifikacijoje nurodoma, kad „naudodamas DJI skaitmeninius žemės ūkio sprendimus, T30 padeda sumažinti trąšų naudojimą ir padidinti derlių, pritaikant veiksmingą, duomenų analize pagrįstą praktiką“.

Šios skraidyklės gali kartografuoti, sėti, tręšti, purkšti, stebėti pasėlių ir derliaus būklę, identifikuoti augalų ligas, atpažinti ir naikinti piktžoles, erkes ir kitus kraujasiurbius vabzdžius, atlikti teritorijų dezinfekciją.

Įtarimus, kad šie agrodronai galėtų būti užsakyti karinėms reikmėms, paneigia ir Rusijos atstovo spaudos konferencijoje pateikta informacija.

TASS išplatintame pranešime cituojamas I.Kirilovas tvirtino, kad Ukraina šiuos bepiločius įsigijo dar šių metų sausį, taigi – dar iki Rusijos invazijos.

Agrodronai šaliai buvo išties reikalingi – Ukraina yra penkta pagal dydį kviečių eksportuotoja pasaulyje.

Ekrano nuotr. /TASS spaudos konferencija apie Ukrainoje aptiktus dronus
Ekrano nuotr. /TASS spaudos konferencija apie Ukrainoje aptiktus dronus

Laikosi tarptautinių susitarimų

Ukrainoje ratifikuota 1972 metų Konvencija dėl bakteriologinių ir toksinių ginklų kūrimo, gamybos ir saugojimo uždraudimo bei jų sunaikinimo.

Dokumente nurodyta, kad „Konvencijos Šalys pasiryžusios imtis veiksmų, kad užtikrintų efektyvią pažangą visuotinio ir visiško nusiginklavimo link, įskaitant visų masinio naikinimo ginklų tipų uždraudimą ir sunaikinimą, ir įsitikinusios, kad cheminio ir bakteriologinio (biologinio) ginklo kūrimo, gamybos ir kaupimo uždraudimas bei sunaikinimas, taikant efektyvias priemones, padės pasiekti visuotinį ir visišką nusiginklavimą, esant griežtai ir efektyviai tarptautinei kontrolei“, taip pat, kad „pasiryžusios visos žmonijos labui visiškai pašalinti galimybę panaudoti bakteriologines (biologines) medžiagas ir toksinus kaip ginklus“.

2005 metais buvo pasirašytas susitarimas tarp JAV Gynybos departamento ir Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos dėl bendradarbiavimo biologinių ginklų prevencijos srityje.

Sutartis apėmė prevenciją technologijų, patogenų ir žinių, kurios gali būti panaudotos, kuriant biologinį ginklą.

Prezidentas paneigė

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kovo viduryje kreipėsi į tautą ir Rusijos valdžią bei atsakė į propagandos bandymus apjuodinti Ukrainą.

„Šiandien Rusijos propagandininkai pastebimai atsigavo ir labai stengėsi, tikriausiai norėdami nuslėpti savo kariuomenės nusikaltimus Ukrainoje, nusikaltimus, vykdomus Mariupolyje, Donbase, Charkive, dešimtyje kitų miestų.

Jie bando prisidengti kaltindami mus ir tam naujai panaudodami senas klastotes. Jie kaltina mus (vėl mus!) neva kuriant bakteriologinius ginklus, neva ruošiant cheminę ataką. Tai man kelia didelį nerimą, nes ne kartą jau įsitikinome: jei norite sužinoti Rusijos planus, pažiūrėkite, kuo Rusija kaltina kitus.

Paklausykite, tokių kaltinimų sklaida Rusijos žiniasklaidoje savaime rodo, kad jie tą sugeba. Rusijos kariuomenė, Rusijos specialiosios tarnybos rodo, kad to nori. Tokių dalykų jie jau padarė kitose šalyse.

Lygiai taip pat kaip jau buvo anksčiau: patys paskelbė, patys organizavo, patys skundėsi. Ir jie padarys tai dar kartą. Vėl ir vėl. Jei nebus sustabdyti“, – į kaltinimus atsakė V.Zelenskis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Mes – adekvatūs žmonės. Aš – adekvačios šalies, adekvačios tautos prezidentas. Ir dviejų vaikų tėvas. Ir jokio cheminio ar kitokio masinio naikinimo ginklo mano šalyje niekas nekuria. Ir visas pasaulis tai žino.

Jūs tą žinote. Ir jei jūs panaudosite bent kažką panašaus prieš mus – gausite griežčiausią sankcijų atsaką“, – pridūrė V.Zelenskis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius