-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 30

Rusijos propaganda invaziją bando pateisinti išgalvotu biologiniu ginklu

Rusijos propaganda nenustoja skleisti dezinformacijos apie tariamas biologinio ginklo laboratorijas Ukrainoje. Dabar tvirtinama, kad apie pavojingų ginklų kūrybą dar 2015 metais kalbėjo Ukrainos žurnalistas Aleksandras Rodžersas. Šiuo metu Rusijoje gyvenantis tinklaraštininkas nuolat platina melagienas apie Ukrainą.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Po 2014 metais įvykusios Krymo aneksijos A.Rodžersas savo biografijoje nurodo, kad pasitraukė į Donbasą, o iš ten persikėlė gyventi į Rusiją.

Tinklaraštyje, kuriame skelbia savo mintis, gausu rusiškos propagandos klišių – pareiškimų apie tai, kad Ukraina neva „dangsto nacistus“ ir „žudo taikius gyventojus Donbase“.

Kontroversišką informaciją ir Kremliaus propagandą skleidžiančiame portale ukraina.ru paskutinis jo tekstas publikuotas dar 2015 metų kovo pabaigoje.

„Facebook“ nuotr./Rusijos propagandos platinama melagiena
„Facebook“ nuotr./Rusijos propagandos platinama melagiena

Nuotrauka, kuri panaudota iliustruoti neva Ukrainoje esančias JAV biologines laboratorijas, iš tiesų padaryta Rusijoje – Altajaus krašte dar 2012 metais juodligės protrūkio metu.

Ta pati veterinaro nuotrauka buvo panaudota iliustruojant juodligės protrūkį Novosibirsko srityje (Rusija) 2016 metais.

Fotografijos apraše nurodoma, kad joje užfiksuotas karantino posto darbuotojas, kuris dezinfekuoja automobilių ratus kelyje į Družbos ir Maruškos kaimus Altajaus krašte.

Informacija be šaltinių

Rašydamas tekstą apie neva Ukrainoje esančias ir biologinį ginklą gaminančias laboratorijas A.Rodžersas nenurodo jokių šaltinių.

Jo teigimu, informaciją perdavė „geri pažįstami“.

Tinklaraštininko taikiniu tapo ir Ukrainoje ilgą laiką veikusi farmacijos bendrovė „Baxter“. Jos aprašyme nurodoma, kad bendrovė užsiima įvairių medicinos prietaisų ir reagentų gamyba ir pardavimu.

Nenurodoma, kad ši farmacijos kompanija priklausytų JAV Valstybės departamentui, būtų laikoma įslaptintu ar strateginės reikšmės objektu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Chersonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Chersonas

Melagienų lavina

Bandydami pateisinti Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, dezinformacijos skleidėjai ėmė tvirtinti, kad šis karas – „nėra prieš Ukrainą, o prieš JAV dislokuotus biologinius ginklus, kuriais bus siekiama išnaikinti rusus“.

Esą šiose laboratorijose buvo gaminami mirtini biologiniai ginklai, įskaitant ir COVID-19 virusą.

Ankstų vasario 24 dienos rytą, kuomet Rusija užpuolė Ukrainą, socialiniame tinkle „Twitter“ ėmė žaibiškai populiarėti grotažymė #USBiolabs (liet. JAV biolaboratorijos).

Rusijoje dezinformacija apie tai, kad JAV neva kuria slaptą biologinį ginklą, buvo kartojama dar nuo 2017 metų.

Tuomet Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad kai kurie užsieniečiai „tikslingai ir profesionaliai“ renka rusų biologinę medžiagą.

Prieš tai Kremliaus ruporu vadinamas televizijos kanalas „Russia today“ JAV viešųjų pirkimų svetainėje aptiko keistą konkursą: JAV oro pajėgos ieškojo rusų RNR mėginių tiekėjų.

123RF.com nuotr./DNR
123RF.com nuotr./DNR

Vienas RT kalbintų ekspertų teigė, kad amerikiečiai bando sukurti biologinį ginklą – virusą, kuris galėtų būti nutaikytas į „rusišką geną“ ir sunaikintų tik rusus.

Maskvos valstybinio universiteto Bioinžinerijos ir bioinformatikos fakulteto profesorius, biologijos mokslų daktaras Michailas Gelfandas atsakė V.Putinui ir paaiškino rusams, kam amerikiečiams jų RNR mėginiai.

„Kažkas rimtai apgavo V.Putiną. Amerikiečiai renka ne visų šalies etninių grupių duomenis, o tik rusų.

Sprendžiant iš turimos informacijos, kalbame apie genetinių sąnarių ligų veiksnių tyrimą. Nežinau, kam jiems reikalingi būtent rusai, galbūt todėl, kad jie nori atskirti polinkį sukeliančias mutacijas nuo grynai istorinio pėdsako“, – spėjo mokslininkas.

Senas gandas

2018 metais Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad Gruzijos teritorijoje esančioje Lugaro laboratorijoje galėjo vykti cheminių ginklų bandymai su žmonėmis. Tai neva sukėlė 73 civilių gruzinų mirtį. Apie tai informavo Rusijos radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos viršininkas Igoris Kirilovas.

Iki to laiko Lugaro laboratorija ne kartą buvo atsidūrusi Rusijos propagandos taikinyje.

Šios laboratorijos tikslas – skatinti infekcinių ligų aptikimą, epidemiologinę priežiūrą ir tyrimus Jungtinių Valstijų, Sakartvelo, Kaukazo regiono ir pasaulinės bendruomenės labui.

Ji plečia žinias apie Sakartvelo ir regiono infekcinių ligų bazę, skatina tarptautinę mokslinę diplomatiją.

2021 metų balandį Rusijos saugumo tarybos vadovas Nikolajus Patruševas pareiškė, kad JAV galimai gamina biologinius ginklus ties Rusijos ir Kinijos siena.

Anuomet jis tvirtino, kad JAV sanitarinės laboratorijos ypač gerai apsaugotos, todėl labiau primena biologinių ginklų gamyklas.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

Prezidentas paneigė

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kovo viduryje kreipėsi į tautą ir Rusijos valdžią bei atsakė į propagandos bandymus apjuodinti Ukrainą.

„Šiandien Rusijos propagandininkai pastebimai atsigavo ir labai stengėsi, tikriausiai norėdami nuslėpti savo kariuomenės nusikaltimus Ukrainoje, nusikaltimus, vykdomus Mariupolyje, Donbase, Charkive, dešimtyje kitų miestų.

Jie bando prisidengti kaltindami mus ir tam naujai panaudodami senas klastotes. Jie kaltina mus (vėl mus!) neva kuriant bakteriologinius ginklus, neva ruošiant cheminę ataką. Tai man kelia didelį nerimą, nes ne kartą jau įsitikinome: jei norite sužinoti Rusijos planus, pažiūrėkite, kuo Rusija kaltina kitus.

Paklausykite, tokių kaltinimų sklaida Rusijos žiniasklaidoje savaime rodo, kad jie tą sugeba. Rusijos kariuomenė, Rusijos specialiosios tarnybos rodo, kad to nori. Tokių dalykų jie jau padarė kitose šalyse.

Lygiai taip pat kaip jau buvo anksčiau: patys paskelbė, patys organizavo, patys skundėsi. Ir jie padarys tai dar kartą. Vėl ir vėl. Jei nebus sustabdyti“, – į kaltinimus atsakė V.Zelenskis.

Mes – adekvatūs žmonės. Aš – adekvačios šalies, adekvačios tautos prezidentas. Ir dviejų vaikų tėvas. Ir jokio cheminio ar kitokio masinio naikinimo ginklo mano šalyje niekas nekuria. Ir visas pasaulis tai žino.

Jūs tą žinote. Ir jei jūs panaudosite bent kažką panašaus prieš mus – gausite griežčiausią sankcijų atsaką“, – pridūrė V.Zelenskis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius