Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 11 22 /2018 11 23

Lietuvoje atšaukiami Indijoje gaminti vaistai, turintys vėžį galinčių sukelti priemaišų

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) iš rinkos atšaukia visas vaistinių preparatų, kurių veiklioji medžiaga valsartanas pagaminta „Mylan Laboratories Limited“ Indijoje, serijas.
Vaistai
Vaistai / 123rf.com nuotr.

VVKT ketvirtadienį pranešė, kad Lietuva vadovaujasi Europos Sąjungoje (ES) pradėtomis procedūromis, kad ši kraujospūdžiui mažinti skirta veiklioji medžiaga nebegali būti naudojama ES.

Tarnyba pasidalino Europos vaistų agentūros informacija, jog kai kuriose vaistų su valsartanu serijose rastas per didelis kiekis N-nitrozodietilamino (NDEA) priemaišos – kancerogeno, galinčio sukelti vėžį.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) penktadienį nurodė, kad atšaukiami šie vaistai:

  • Amlodipine/Valsartan Teva 10 mg/160 mg plėvele dengtos tabletės N28 (registruotojas Teva B.V., Nyderlandai);
  • Amlodipine/Valsartan Teva 5 mg/160 mg plėvele dengtos tabletės N28 (registruotojas Teva B.V., Nyderlandai);
  • Vanatex HCT 80 mg/12,5 mg plėvele dengtos tabletės N28 (registruotojas Medana Pharma SA, Lenkija).

Visas vaistų serijas su minėto gamintojo valsartanu jau atšaukė Šveicarija, Kroatija, Italija ir Ispanija. Kitos šalys, savo rinkose turinčios vaistinių preparatų su šia veikliąja medžiaga, atšaukimus planuoja artimiausiu metu. Čekijos, Islandijos, Švedijos, Kipro ir Suomijos rinkose vaistų su minėto gamintojo veikliąja medžiaga nėra.

Liepą Europos vaistų agentūra jau pranešė atšaukianti minėtos medžiagos turinčius vaistus, kuriuos gamino Kinijos kompanija „Zhejiang Huahai Pharmaceuticals“. Jos pagamintos veikliosios medžiagos valsartano taip pat rasta NDMA priemaišų.

VVKT pažymi, kad tiesioginio pavojaus pacientų sveikatai nėra ir didesnė rizika pacientams būtų staiga nutraukti vaistų dėl aukšto kraujo spaudimo vartojimą. Europos vaistų agentūra šiuo metu atlieka papildomus tyrimus dėl priemaišų vaistuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius