Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Perspėja: reklamose „stebuklingai“ padedantys vaistai gali sugadinti sveikatą

Lietuva nepatenka tarp šalių, kuriose daugiausia antsvorio turinčių žmonių, tačiau reklamos, kaip stebuklingai numesti svorio, spaudoje ir portaluose ypač daug. Vaistų kontrolės tarnyba teigia, kad rinktis stebuklingai galinčias padėti sulieknėti piliules reikia itin atsargiai – jas vartodami gyventojai rizikuoja sveikata. Tai, pasak specialistų, nepatikrinti, neaiškios kilmės, neregistruoti preparatai.
Vaistai
Vaistai / 123RF.com nuotr.

Viename portale skelbiama, kad Lietuvos mokslininkas profesorius Karolis Maciejauskas išrado kone stebuklingą būdą, kaip per 28 dienas sulieknėti 14 kilogramų. Toks pasiūlymas atrodo viliojantis tik iš pirmo žvilgsnio. Įvedus šio mokslininko pavardę į paiešką, tokio žmogaus rasti nepavyksta. Lietuvos mokslų akademija informavo, kad tokio profesoriaus išvis nėra.

Neegzistuoja ir nurodytos puslapyje institucijos. Dar daugiau abejonių dėl preparato tikrumo sukelia tai, kad lenkiškame variante jau nurodomas kitas profesorius, sukūręs tokį patį metodą. O žmonių, kurie neva numetė svorio, nuotraukos lietuviškame ir lenkiškame portale tos pačios, tik skiriasi jų vardai ir metai. Vaistų kontrolės tarnybos atstovai teigia, kad vartodami tokius papildus gyventojai rizikuoja sveikata.

„Mūsų tarnybos požiūriu, tie produktai yra vos ne falsifikatas, niekas negali pasakyti, iš kur jie atkeliavo, kokiu būdu, kokia iš tikrųjų yra jų sudėtis. Vaistai nuo gamintojo iki vaistinės yra atsekami, ta platinimo grandinė, kuri yra žinoma prižiūrima, o informacija apie vaistus yra pateikiama ir patikrinta. Čia, iš tikrųjų, informacija nežinoma, produktas nėra nei aiškios kilmės, nei sudėties“, – teigia Vaistų kontrolės tarnybos direktoriaus pavaduotojas Žydrūnas Martinėnas.

Tarnybos specialistai atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu daugėja gana kokybiškai kopijuojamų valstybinių institucijų svetainių.

„Kovoti su svetainėmis, kurios veikia užsienio serveriuose būtų gana sudėtinga. Mes susirašinėjame su Vartotojų priežiūros tarnyba, su kitomis institucijomis, rezultatas dažnai toks, kad nebe Lietuvos institucijų kompetencijos srityje uždrausti, blokuoti preparatus ir taip toliau. Teisinėmis priemonėmis būtų sudėtinga kovoti, paprasčiau būtų šviesti vartotojus, kad netikėtų klaidinančia informacija“, – teigia Ž.Martinėnas.

Seimo narių akiratyje tokios ir panašios reklamos dar neatsidūrė. Tačiau sveiką gyvenseną propaguojantis parlamentaras Dainius Kepenis mano, kad tai tik laiko klausimas. Pasak jo, žmonės užkimba ant tokių kabliukų, tačiau buvę apgauti dar vis nedrįsta skųstis.

Policijos departamento atstovo Ramūno Matonio teigimu, policija nuolat gauna skundų apie įvairias sukčiavimo formas. Būtent taip įvardijamos tokios įvairių vaistų reklamos. Per metus dėl sukčiavimo gaunama maždaug 2,5 tūkst. pranešimų.

Pasak R.Matonio, jei nuo sukčių nukentėję gyventojai kreipsis į policiją, tyrimas bus pradėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius