-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 04

Šalutiniai vakcinų nuo COVID-19 poveikiai vaikams: M.Stankūnas pristatė JAV patirtį

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto profesorius Mindaugas Stankūnas antradienį pristatė JAV atliktą tyrimą, kokių šalutinių poveikių patiria 5–11 metų vaikai, paskiepyti vakcinomis nuo COVID-19.
Estijoje skiepijami vaikai.
Estijoje skiepijami vaikai. / Postimees / Scanpix nuotr.

„Paskutinę praėjusių metų dieną JAV Ligų kontrolės centro leidžiamame mokslo žurnale „Morbidity and Mortality Weekly Report” buvo publikuotas straipsnis, kuriame apibendrinta informacija apie šalutinius vakcinacijos nuo COVID-19 poveikius tarp 5–11 m. vaikų. Straipsnio autoriai šį klausimą nagrinėjo pasitelkdami du informacijos šaltinius: 1) duomenis iš Vakcinų nepageidaujamų reiškinių pranešimų registravimo sistemos (angl. Vaccine Adverse Event Reporting System - VAERS) ir 2) specialios apklausos (v-safe). Trumpai aptarkime svarbiausius rezultatus.

Pirmiausiai reikėtų pasakyti, kad buvo analizuojami duomenys už laikotarpį nuo 2021 m. lapkričio 3 d. iki gruodžio 19 d. Per šį laiką įvyko 8,7 mln. vakcinacijos epizodų 5–11 m. amžiaus grupėje. Per tą patį laikotarpį VAERS sistemoje buvo užfiksuoti 4249 pranešimai apie šalutinius vakcinos poveikius, iš kurių 97,6 proc. (4149 atv.) nebuvo nerimą keliantys. 100 atvejų (2,4 proc.) buvo įvardinti rimtais. Paminėsiu, kad buvo gauta 15 pranešimų apie įtartinus miokardito atvejus. Tačiau diagnozė buvo patvirtinta 11 iš jų. Kaip straipsnio autoriai teigia, kad šios publikacijos rengimo metu 7 vaikai visiškai pasveiko nuo miokardito, o 4 dar sveiko. Per tiriamą laikotarpį buvo gauti du pranešimai apie galimas mirtis dėl vakcinacijos. Jos įvyko 5 ir 6 metų mergaitėms. Gilesnė jų analizė parodė, kad jos turėjo labai sunkią sveikatos istoriją ir prieš vakcinaciją buvo „trapios“ būklės. Tačiau turimi duomenys neleidžia įvardinti priežastinį ryšį tarp vakcinacijos ir jų mirties įvykio“, – rašo M.Stankūnas.

„Kaip minėjau anksčiau, šiame straipsnyje buvo nagrinėjama informacija iš specialios apklausos. T. y. tėveliai savo mobiliuose telefonuose galėjo užpildyti klausimyną ir nurodyti, kaip per pirmąsias 7 d. po vakcinacijos jautėsi jų vaikučiai. Matome, kad pusė vaikų jautė skausmą injekcijos vietoje. Kas penktas apklausoje dalyvavęs tėtis ar mama nurodė, kad jų vaikutis jautė nuovargį po vakcinacijos. O kas septintas vaikas po vakcinacijos skundėsi galvos skausmu. Kas 20 vaikas po vakcinacijos jautėsi nepajėgus atlikti sau įprastų dienos darbų. 14 tėvelių (arba 0,02 proc. apklausos dalyvių) nurodė, kad per pirmąsias 7 d. po vakcinacijos jiems reikėjo stacionarinio gydymo. Detalesnė informacija apie šias hospitalizacijas yra žinoma, kad du vaikai buvo hospitalizuoti dėl apendicito, po vieną dėl vėmimo, dėl kvėpavimo takų infekcijos ir dėl retrofaringinio absceso. Vienas pranešimas pasirodė klaidingas.

Autoriai daro išvadą, kad vakcinacija nesukėlė sunkių šalutinių poveikių 5–11 metų vaikams. Taip pat jie primena, kad tam tikrų nesunkių šalutinių poveikių po vakcinacijos pasireiškimas yra visiškai normalu. Šie šalutiniai poveikiai yra šiek tiek dažnesni po antros dozės nei po pirmos.

Priminsiu, kad JAV nuo COVID-19 mirė 558 vaikai (5–18 m. amžiaus)“, – rašo LSMU profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius