Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Omikron atmainos gimtinėje PAR COVID-19 banga staigiai atslūgo: tas pats laukia ir kitų šalių?

Pietų Afrikos Respublika (PAR), lapkričio pabaigoje paskelbusi apie aptiktą koronaviruso omikron atmainą, kuri dabar išplito po pasaulį, dabar praneša, kad ketvirtoji COVID-19 banga šalyje jau baigiasi – nors variantas itin užkrečiamas, ligoninės daug spaudimo nepajuto. Vietos ekspertų teigimu, panašus scenarijus – greita bangos pradžia ir tokia pat greita jos pabaiga – laukia ir kitų šalių, rašo „The Washington Post“.
Studentės PAR sostinėje Pretorijoje
Studentės PAR sostinėje Pretorijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

PAR vyriausybė Pretorijoje ketvirtadienį po specialaus kabineto posėdžio paskelbė, esą visi rodikliai liudija, kad ketvirtosios koronaviruso bangos pikas jau pasiektas, o situacija sparčiai gerėja.

„Nors omikron atmaina labai užkrečiama, hospitalizacijos rodikliai gerokai geresni nei per ankstesnes bangas“, – pranešė vyriausybė ir atšaukė šūsnį ribojimų.

Nuo šiol šalyje nebegalioja naktinė komendanto valanda, panaikinti suvaržymai prekybai – tiesa, ir toliau bus privaloma viešose vietose nešioti kaukes.

Negana to, vyriausiasis PAR epidemiologas Salimas Abdoolas Karimas pareiškė manantis, kad užsikrėtimų kreivė tokia pat trajektorija žemyn judės ir „visose kitose arba beveik visose kitose šalyse“.

„Twitter“ nuotr./Salimas Abdoolas Karimas
„Twitter“ nuotr./Salimas Abdoolas Karimas

„Jei ankstesni variantai sukeldavo bangas, kurios atrodydavo kaip Kilimandžaras, tai omikron banga panašesnė į Šiaurės Everestą (tai bene sudėtingiausias aukštikalnės šlaitas pasaulyje, – red.)“, – teigė S.A.Karimas.

„Geros naujienos visiems“

„Dabar mes ridenamės žemyn pietiniu šlaitu ir manome, kad būtent tokios bus ne tik omikron, bet ir kitų variantų sukeltos bangos“, – pridūrė mokslininkas.

Vos prieš pora savaičių PAR fiksavo rekordinius užsikrėtimų rodiklius. Tiesa, šalies kovos su pandemija vadovai, matydami, kad ligoninėse pacientų labai sparčiai nedaugėja, nusprendė nepaskelbti griežto karantino ir dabar jau atidaro šalį.

Dabar jau aiškiau, kodėl hospitalizacijų padaugėjo tik labai kukliai, nors ne tik PAR, bet ir JAV ar daug kur Europoje užsikrėtimų naująja atmaina rodikliai tiesiog išsprogo.

Remtasi, aišku, moksliniais tyrimais. Antai PAR nacionalinis užkrečiamųjų ligų institutas paskelbė studiją, parodžiusią, kad omikron atmaina sukelia gerokai mažiau rimtų ligos atvejų nei, tarkime, delta variantas.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Omikron atmaina į ligonines siunčia mažiau žmonių
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Omikron atmaina į ligonines siunčia mažiau žmonių

Pavyzdžiui, teigiama, kad pacientams, kuriems vis dėlto prireikia medikų pagalbos, tikimybė sunkiai susirgti yra mažesnė apie 30 proc. nei deltos atveju.

Tokią tendenciją šią savaitę patvirtino ir dar vienas naujas JAV bei Japonijos mokslininkų atliktas tyrimas. Laboratorijose nustatyta, kad omikron atmaina ne taip giliai įsiskverbia į plaučius – tai reiškia, kad užsikrėtusieji patiria gerokai mažiau kvėpavimo sunkumų ir serga taip, lyg būtų tiesiog peršalę.

Kitaip tariant, dabar jau aiškiau, kodėl hospitalizacijų padaugėjo tik labai kukliai, nors ne tik PAR, bet ir JAV ar daug kur Europoje užsikrėtimų naująja atmaina rodikliai tiesiog išsprogo. O tai, žinoma, yra geras ženklas visai žmonijai.

Žinoma, PAR atveju svarbu ir tai, kad šioje šalyje daugiau nei 70 proc. gyventojų anksčiau buvo užsikrėtę kitomis koronaviruso atmainomis ir jų organizmai sėkmingiau pakovojo prieš tokį naują pandeminį išpuolį.

„Pietų Afrikoje atmainos, net tokios, kuriose matyti daug mutacijų, labai greitai nebeturės kur surasti žmonių. Jau gruodžio viduryje omikron variantas buvo beišsikvepiantis – tiesiog nebuvo žmonių, kuriuos galima užkrėsti“, – pažymėjo S.A.Karimas.

Imago / Scanpix nuotr./Omikron atmaina
Imago / Scanpix nuotr./Omikron atmaina

„Atmaina išplito labai greitai. Kai apie ją išsiaiškinome, ji jau dominavo. Bet dabar situacija jau nebloga, – gerų prognozių likusiam pasauliui išsakė mokslininkas. – Manyčiau, kad JAV nuo PAR atsilieka 2-3 savaitėmis, Norvegija ir Danija – dviem savaitėmis.

Jungtinė Karalystė ir likusi Europa – maždaug mėnesiu. Bet tai, ką matome Pietų Afrikoje, kol kas atrodo kaip geros žinios visiems.“

Rekordai neturėtų gąsdinti

Omikron atmaina plinta ypač greitai, ir vakcinacijos rodikliai čia negelbsti. Pavyzdžiui, Danijoje, kur nuo koronaviruso paskiepyta išties daug gyventojų, užsikrėtimų daugėja gerokai greičiau nei per ankstesnes bangas.

Bet mokslininkai pabrėžia, kad daugelyje tokios bangos užgriūtų šalių ligoninių intensyvios priežiūros skyriai daug papildomo spaudimo nepatiria – kaip minėta, dėl to, kad susirgimai švelnesni. O tai gali būti reikšti, kad prasideda pandemijos pabaiga.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Daugelis dėliojamų scenarijų numato, kad žmonių imunitetas virusui toliau didės
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Daugelis dėliojamų scenarijų numato, kad žmonių imunitetas virusui toliau didės

„Financial Times“ šeštadienį rašo, esą pasaulinė mokslininkų bendruomenė jau neslepia optimizmo, kad 2022-aisiais pandemijos spaudimas šalių sveikatos apsaugos sistemoms gerokai sumažės.

Daugelis dėliojamų scenarijų numato, kad žmonių imunitetas virusui toliau didės – ir vakcinų, ir persirgus įgyjamo natūralaus atsparumo dėka.

„Omikron atvejai Europoje ir Šiaurės Amerikoje išplito ypač greitai. Bet per artimiausią mėnesį ar du pamatysime, kad jų lygiai taip pat greitai sumažės, nors visą pasaulį atmaina apkeliaus per 4-6 mėnesius.

T.Colbournas: visiškai realistiška manyti, kad COVID-19 sukuriama našta 2022 metais sumažės 95 proc.

Tada, bangai nuslūgus, užaugintas imunitetas mums padovanos ramybės laikotarpį“, – mano medicininio fondo „Wellcome“ direktorius Jeremy Farraras.

Londono universiteto koledžo epidemiologijos profesorius Timas Colbournas priduria: „Visiškai realistiška manyti, kad COVID-19 sukuriama našta 2022 metais sumažės 95 proc., todėl šis virusas nebepaklius į didžiausių sveikatos problemų dešimtuką. Taip būtų galima užbaigti pandemiją.“

Tiesa, pirmiausia omikron atmainos banga dar turi praūžti. Vašingtono universiteto mokslininkai skaičiuoja, kad per kitus du mėnesius šiuo variantu gali užsikrėsti net 3 mlrd. žmonių.

Tačiau, vėlgi, kadangi omikron atmaina yra švelnesnė nei delta variantas ir pastarąjį daug kur jau yra išstūmusi, tokie skaičiavimai neturėtų gąsdinti, nes hospitalizacijų lygis, regis, žemas ir, svarbiausia, valdomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius