-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 24

Užkibo už dar vienos melagienos: kaukės blokuoja deguonį ir naikina smegenis

Internete plinta vokiečių neurologės gąsdinimas, esą veido kaukės žudo smegenis, nes žmogus su savo išvėptu oru įkvepia daugiau ne deguonies, o anglies dvideginio. Tai yra melas, nes kaukės neblokuoja šviežio oro ir deguonies lygio kraujyje nesumažina. Medikų teigimu, kaukės yra vienas iš būdų neplatinti COVID-19.
Žmogaus smegenys
Žmogaus smegenys / Scanpix nuotr.

Tvirtina pati kaukės nedėvinti

Įrašas, kuriuo aktyviai dalijamasi „Facebook“, pavadintas „Žudikiškų kaukių dėvėjimo pasekmės“. Jame cituojama vokietė neurologė dr. Margareta Griesz-Brisson tvirtina, esą kaukės sukelia negrįžtamus smegenų pažeidimus, ir tai vadina nusikaltimu žmonijai.

„Kvėpuojant iškvėptą orą, be abejo, susidaro deguonies trūkumas ir anglies dioksido perteklius“, – perteikiami medikės žodžiai.

Nuotr. iš „Facebook“/Internete plinta gąsdinimas, kad kaukės yra kenksmingos
Nuotr. iš „Facebook“/Internete plinta gąsdinimas, kad kaukės yra kenksmingos

Ji primena, kad žmogaus smegenys yra labai jautrios deguonies stygiui, o kai kurios nervų ląstelės be deguonies negali likti ilgiau kaip 3 minutes. Ūmūs įspėjamieji tokios būklės simptomai – galvos skausmas, mieguistumas, galvos svaigimas, susikaupimo problemos, sulėtėjusi reakcija.

Tiesa, deguonies trūkstant nuolat, simptomų nebelieka ir organizmas prisitaiko, bet smegenų nervinės ląstelės nesugeba normaliai dalytis.

„Kai manote, kad jau įpratote nešioti kaukę ir vėl įkvėpti iškvepiamo oro, degeneraciniai procesai smegenyse paspartėja dėl nuolatinio deguonies bado, – teigiama įraše. – Taigi, jei mūsų vyriausybės neleis atsikratyti kaukių ir vėl grįžti prie normalaus, natūralaus kvėpavimo, po kelių mėnesių jau prarastos nervinės ląstelės nebeatsistatys!“

Nuotr. iš „Facebook“/Vaizdo įrašu su Margarite Griesz-Brisson išvedžiojimais dalijosi tūkstančiai žmonių
Nuotr. iš „Facebook“/Vaizdo įrašu su Margarite Griesz-Brisson išvedžiojimais dalijosi tūkstančiai žmonių

Deguonies trūkumas ypač pavojingas vaikų ir paauglių smegenims – M.Griesz-Brisson tai pavadino „nusikalstama kriminaline veika“.

Anot neurologės, turi būti laisvas kiekvieno žmogaus apsisprendimas, ar jis nori dėvėti kaukę, „kuri visiškai neveiksminga, neapsauganti nuo virusų“, ar ne.

Ji teigia nedėvinti kaukės, nes „norinti turėti aiškų, skaidrų protą bendraudama su pacientais ir nebūti nejautroje, kurią sukelia anglies dioksidas“.

„Kaip matote, jie jau atima orą, kuriuo kvėpuojame“, – baugina M.Griesz-Brisson, įraše pristatoma kaip žymi neurologė, neurofiziologė, dirbanti Vokietijoje ir Londone, kur yra įkūrusi Neurologijos ir skausmo kliniką. Ji išties yra apsigynusi disertaciją neurologijos srityje, taiko natūralius gydymo metodus ir gydydama atmeta bet ką, kas yra nenatūralu, net pleistrą.

Nuotr. iš „Facebook“/Bandoma įtikinti, kad kaukes dėvi tik menko intelekto žmonės
Nuotr. iš „Facebook“/Bandoma įtikinti, kad kaukes dėvi tik menko intelekto žmonės

Socialiniuose tinkluose dalijamasi ir paveiksliuku, kuriame matyti keturios galvos: su tinkamai uždėta kauke, su kaukėmis, dengiančiomis tik burną ir tik smakrą bei visai be kaukės. Kartu prirašyta, kad žmogaus, nenešiojančio kaukės, intelekto koeficientas net viršija vidutinį (maždaug 100), o nešiojančiojo ją tinkamai tesiekia 5.

Žadėjo išduoti leidimus nedėvėti kaukių

Medikės žodžiai cituojami iš vaizdo įrašo, kuris pasirodė rugsėjį ir kuriuo iškart pradėta dalintis internete. Jo kopiją su vertimu į anglų kalbą galima rasti „BitChute“ (vaizdo įrašų talpinimo tinklalapyje, panašiame į „YouTube“, tik žinomame kaip kraštutinių dešiniųjų, sąmokslo teoretikų, neapykantos kurstytojų priebėga).

Tame pačiame tinklalapyje pernai rudenį pasirodė kone valandos trukmės vaizdo įrašas, kuriame britų sąmokslo teoretikas Davidas Icke („YouTube“ dar pernai pavasarį ištrynė jo paskyrą) su sūnumi Garethu diskutuoja apie veido dengimą per pandemiją. Įraše keletą kartų pasakoma, kad kaukės lemia smegenis pažeidžiantį deguonies trūkumą. Savo žodžiams pagrįsti D.Icke cituoja minėtą neurologę.

Nuotr. iš „Instagram“/Margarite Griesz-Brisson aiškina, esą kaukės kenkia smegenims
Nuotr. iš „Instagram“/Margarite Griesz-Brisson aiškina, esą kaukės kenkia smegenims

Vėliau buvo kitų M.Griesz-Brisson vaizdo įrašų, ji taip pat kalbėjo viešai. Viename įraše neurologė, pavyzdžiui, žadėjo parūpinti žmonėms pažymėjimą, kad jie negali dėvėti kaukės, jų net nemačiusi. Tačiau „Google Scholar“ ir „PubMed“, kur surinkta daugybė mokslinių straipsnių, jos darbų neranda. Medikė aiškina nemėgstanti nei kalbėti, nei rašyti.

Galvą skauda ne sumažėjus deguonies

M.Griesz-Brisson aiškinimai, esą kaukės sukelia deguonies trūkumą, kuris pavojingas suaugusiojo smegenims ar neleidžia vaiko smegenims vystytis, yra klaidingi.

Kvėpuoti nosį ir burną uždengus kauke išties gali būti nepatogu, ypač, pavyzdžiui, jei lauke karšta ir reikia bėgti į autobusą. Todėl teorija, esą tai kenkia smegenims, iš pirmo žvilgsnio daugeliui gali pasirodyti pagrįsta. Tačiau taip nėra.

Pernai liepą JAV mokslininkai paskelbė, kad įprastos veido kaukės nesumažina į plaučius patenkančio deguonies kiekio, net ir žmonėms, kuriuos kamuoja sunkios plaučių ligos. Anot tyrėjų, užsidėjus kaukę iš pradžių apimantis nemalonus pojūtis atsiranda dėl to, kad sudirginami jautrūs veido raumenys, įkvepiamas šiltesnis oras, net klaustrofobijos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje

Kaip agentūrai AFP sakė Vokietijos Pneumologijos ir kvėpavimo ligų draugijos (DGP) narys, Saro krašto universiteto ligoninės gydytojas prof. Philippas Lepperis, tarp veido ir kaukės yra labai mažas tarpas, o kaskart įkvepiant ten esantis oras susimaišo su šviežiu, tad kaukė neturi iš esmės jokios įtakos deguonies ir anglies dvideginio kiekiui organizme.

Iškvėptas ir šviežas oras susimaišo, nes kaukė nėra visiškai prigludusi prie veido, be to, pro ją oras gali prasiskverbti. Anot Ph.Lepperio, deguonies molekulė yra vos 260 pikometrų (1 pikometras sudaro 1 x 10-12 metro). Medžiagos, iš kurios pagamintos chirurginės kaukės, skylutės yra maždaug 100 tūkst.–1 mln. kartų didesnės. Taigi įprastos kaukės nesustabdo jokių oro dalelių.

Agentūra „Reuters“ jau anksčiau paneigė teoriją, kad kaukės sukelia hiperkapniją (būseną, kuri ištinka įkvėpus per daug anglies dvideginio). JAV Ligų kontrolės ir prevencijos (CDC) centro teigimu, ši medžiaga kaukėje po truputį kaupiasi.

Flickr.com/Deguonis
Flickr.com/Deguonis

Tačiau anglies dvideginio nesusidaro tiek, kad jis pakenktų kaukę dėvinčiam žmogui. Gali būti, kad ilgai dėvint kaukę gali pradėti skaudėti galvą, dėl įvairių priežasčių ji gali pasidaryti nepatogi, bet anglies dvideginio organizme dėl jos nepadaugės.

Mažamečiams kaukės nerekomenduojamos

Tiesa, kad su kauke kvėpuoti gali būti sunkiau. Kodėl taip nutinka, jei deguonies nesumažėja? Kaip agentūrai AFP paaiškino kitas DGP narys Dominicas Dellwegas, uždengus nosį ir burną kvėpavimo raumenims, ypač diafragmai, tenka dirbti stipriau. Smegenys gauna signalą apie tai, bet nei deguonies, nei anglies dvideginio lygis kraujyje nesikeičia.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) taip pat tvirtina, kad ilgalaikis kaukės dėvėjimas gali būti nepatogus, bet dėl jo organizmas nei apnuodijamas anglies dvideginiu, nei patiria deguonies stygių.

123RF.com nuotr./Vaikas izoliacijoje
123RF.com nuotr./Vaikas izoliacijoje

Kaukes galima dėvėti ir vaikams. Anot PSO, vyresni nei 12 metų paaugliai gali dėvėti jas tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip suaugusieji. Jaunesniems vaikams taikomos tam tikros išlygos, o mažamečiams iki 6 metų kaukės nerekomenduojamos dėl saugumo.

Teiginys, esą dėvint kaukę miršta nervų ląstelės, taip pat nėra teisingas. Vokietijos neurologijos draugijos generalinio sektoriaus prof. Peterio Berlito teigimu, kai kurios nervų ląstelės išties negali likti gyvos, likusios be deguonies ilgiau nei kelias minutes. Tačiau to priežastis yra ne kaukė, nes dėl jos deguonies nesumažėja.

M.Griesz-Brisson išvardyti simptomai (galvos skausmas, mieguistumas, galvos svaigimas, susikaupimo problemos, sulėtėjusi reakcija) atsiranda ne dėl kaukės, o dėl ilgalaikio kvėpavimo anglies dvideginiu, pavyzdžiui, iškvepiant orą į plastikinį maišelį ir vėl jį įkvepiant.

Klaidingas ir neurologės aiškinimas, kad kaukės neapsaugo nuo virusų. Portalas 15min jau rašė, kad oficialios institucijos ir autoritetingi ekspertai tvirtina, jog kaukės yra vienas iš būdų, padedančių pristabdyti COVID-19 plitimą.

Patikimi šaltiniai

Informacinę erdvę stebinčių institucijų atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius