Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ERASMUS patirtis: pamažu prisijaukinu Bordo (X dalis, nuotraukos)

Bordo miestas gali pasigirti didžiausia miesto teritorija, saugoma UNESCO. Iš tiesų senamiestis yra milžiniškas ir labai labai turtingas. Kadangi sekmadieniais paskaitų nebūna, pasinaudojome proga praminti dviračiais pro miestą.
Gatvėje šokamas stepas.
Gatvėje šokamas stepas. / Vytauto Ulozo nuotr.

Daugiau Vytauto pasakojimų rasite čia.

Nors mes Bordo jau ne pirmą dieną, bet pasimesti čia dar labai lengva. Kita vertus, tai visai neblogai, kai nori atrasti ką nors nauja. Važiuoji sau senamiesčio gatvėmis ir gali būti tikras, kad atrasi ką nors įdomaus. Iš tiesų, miestas pilnas įvariausių senų pastatų, skverų, didesnių ir mažesnių bažnyčių bei visokiusių parduotuvėlių. Pats garsiausias senamiesčio statinys neabejotinai yra Šv.Andrė katedra, kurios seniausioji dalis buvo pastatyta 1096 metais. Dauguma pastato, kurį galima pamatyti šiandien, buvo pastatyta XIII ir XIV amžiuje. Dar didesnį įspūdį kelia šalia stovintis gotikinio stiliaus varpinės bokštas, papuoštas gausybe chimerų ir net sunkiai telpantis į vieną kadrą. Bokštas buvo pastatytas XV amžiuje, o XIX amžiuje dar papuoštas Notre Dame de l‘Aquitaine (Mūsų Akvitanijos ledi) skulptūra, pačioje bokšto viršūnėje.

Bordo yra begalybė lankytinų vietų ir monumentų, tačiau vėliau bus dar laiko juos aplanktyti ir, beabejo, aprašyti. Bevažinėdami užtikome įdomią parduotuvę. Ieškojome atvirukų ir pamatėme nedidelę (taip atrodė iš pradžių) parduotuvę. Užėjus vidun paaiškėjo, kad tai penkių aukštų „Virgin“ prekybos centras. Kiekviename aukšte parduodami vis kiti dalykai – knygos, DVD filmai, garso ir vaizdo aparatūra, kanceliarinės prekės, kompiuteriniai žaidimai ir kt., tačiau didžiausią įspūdį paliko visas aukštas skirtas instrumentams ir dar vienas, skirtas muzikos įrašams.

Pastarajame galima rasti tūkstančius įvairių atlikėjų kompaktinių diskų ar vinilinių plokštelių,  taip pat įrengta daugiau kaip 30 stovų, kur galima pasiklausyti kai kurių atlikėjų muzikos. Vienas malonumas klausyti gražios negirdėtos muzikos, juolab per tokios kokybės ausines. Įdomiausia tai, kad šalia NIRVANA, Tom Petty, Pet Shop Boys ir kitų žinomų atlikėjų puikuojasi jaunos lietuvaitės Alinos Orlovos naujausia kompaktinė plokštelė, nes ji prieš kelis mėnesius pasirašė kontraktą su garsia Prancūzijos įrašų kompanija. Smagu aptikti lietuviškų pėdsakų Prancūzijoje. Instrumentų aukštas, deja, jau buvo uždarytas, tad reikės jį aplankyti vėliau.

Bordo miestas ir regionas gali pasigirti ne vienu dalyku, kuris yra didžiausias/ilgiausias/seniausias ar kitaip garsiausias Europoje. Vienas iš tokių yra Šventosios Kotrynos gatvė, kuri yra pati ilgiausia pėsčiųjų gatvė Europoje. Joje beveik kiaurą parą gali sutikti begalę žmonių ir palikti savo atlyginimą, bet kurioje iš čia esančių brangių parduotuvių. Taip pat čia dažnai vyksta įdomių renginių. Vieną iš tokių užmatėme ir patys. Būrelis moterų, kurios laisvalaikį leidžia šokdamos stepą, surengė pasirodymą vienoje iš aikščių. Profesionalumu jos pasigirti galbūt ir negali, bet kadangi anksčiau nebuvau gyvai matęs šio šokio, buvo tikrai smagu pasėdėti, pasiklausyti muzikos ir kartu su būreliu vietinių paploti šokėjoms.

Pakeliui namo akį patraukė skelbimas, kad prie pat mūsų namų esančioje bažnyčioje vyksta nemokamas vargonų koncertas. Pasitaikė proga aplankyti bažnyčią, pagal kurios bokštus iš tolo galime pamatyti, kur gyvename ir kuris vakarais būna apšviesta kiek keistoka mėlyna neonine šviesa. Šventyklos vidus panašus į kitų miesto bažnyčių, tačiau ši mažesnė, kiek nuošalesnė ir todėl mažiau lankoma turistų. Tik juokinga, kad nepavyko įeiti nepastebėtam. Kadangi žmonės klausėsi vargonų, atsisuko kėdes į vargonų, o ne į altoriaus pusę, kaip įprasta, todėl įėjęs pasijunti gan nejaukiai, nes į tave, kaip į kokį kunigą, žiūri nemaža grupelė žmonių. Koncertas jau buvo besibaigiąs, todėl ilgai neužsibuvau, tačiau vis tiek smagu sudalyvauti kultūriniame miesto gyvenime, kuris čia tikrai turiningas.

Galiu pasakyti, kad akis po truputį pripranta prie aplinkos, o Bordo tampa vis labiau savas miestas. Neabejoju, kad čia laukia dar ne vienas atradimas.

Bus daugiau!

Vytauto Ulozo dienoraštis.

Buvai išvykęs studijuoti svetur pagal ERASMUS mainų programą? Dar neišblėso ten patirti įspūdžiai bei nuotykiai? Pasidalyk ERASMUS patirtimi su kitais studentais. Savo pasakojimą ir keletą nuotraukų siųsk el. paštu studentai@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius