Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išleisti vaiką į mokyklą – vis brangiau

Nuo 280 iki 600 eurų. Tiek, ekspertų skaičiavimais, šiemet tėvams atsiėjo išleisti pirmoką į mokyklą. Vyresniųjų vaikų mokyklinį krepšelį reikėjo tik papildyti, tad, jei mokyklinė uniforma dar neišaugta ir kuprinė nesudėvėta, išlaidų būta mažiau.
Mokslo metai
Mokslo metai / „Kėdainių mugės“ nuotr.

Tačiau mamos žino ir kitų būdų sutaupyti – skyrusioms laiko panaršyti socialiniuose tinkluose ir vadinamuosiuose bagažinių turgeliuose pasiruošimas rugsėjo 1-ajai atsiėjo daug pigiau. O ir švaistyti šiemet tėvai nelinkę – nereta kalbinta mama prisipažino nerimaujanti, kad vaikams dėl koronaviruso mokytis teksią grįžti į namus, nuotoliniu būdu.

Daugiausia skiriama pirmokams

Kėdainietė Elytė šiandien į mokyklą su vyresniuoju broliu pirmą kartą išleidžia ir jaunesnįjį sūnų. Pirmoko krepšelis, jos skaičiavimais, atsiėjo apie 250 eurų. Apranga ir kuprinė kainavo 110 eurų, pirmokui nupirktas naujas rašomasis stalas. Mokykliniams pirkiniams šeima panaudojo ir šią vasarą visiems vaikams valstybės skirtas papildomas išmokas.

„Kokių reikės pratybų, dar nežinome, tad bus papildoma suma. Leidome sau pirmokui nupirkti viską naują, uniformos nesinorėjo dėvėtos, kitose pradinėse klasėse jau nebus taip išlaidaujama. Kitąmet galės pasinaudoti tvarkingais brolio daiktais“, – šypsosi moteris. Ji planuoja, kad kuprinė tarnaus keletą metų, rašomasis stalas – daug ilgiau.

Tėvai taupo

Dalis tėvų, kol nebuvo aišku, ar vaikai mokslo metus pradės virtualiose, ar tikrose klasėse, mokyk­linių prekių pirkti neskubėjo. Aš – taip pat. Tad, likus porai dienų iki naujų mokslo metų pradžios, su šeima apsukome skirtingas vietas: bagažinių turgelį Krakėse ir Kauno prekybos centrus. Kanceliarinių prekių pirkimą atidėjome rugsėjo 1-ajai, tikėdamiesi, kad akcijos prekybos centruose nebus pasibaigusios.

„Kėdainių mugės“ nuotr./Bagažinių turgelyje Krakėse, skirtame pasirengti mokyklai, mamos pirko, pardavinėjo, mainė ir dovanojo vaikiškus rūbus ir daiktus.
„Kėdainių mugės“ nuotr./Bagažinių turgelyje Krakėse, skirtame pasirengti mokyklai, mamos pirko, pardavinėjo, mainė ir dovanojo vaikiškus rūbus ir daiktus.

Krakės, nors ir krapnojant jau rudeniškam lietui, sekmadienio rytą pasitiko bendruomeniška ir nuotaikinga atmosfera. Miestelio centre išsirikiavę bene dešimt automobilių, skamba muzika, šurmuliuoja būrelis mamų ir močiučių su vaikais, perkančių, draugiškai mainančių drabužius, avalynę.

„Šis turgelis – jau antrasis, šįkart skirtas rugsėjui, tad mokykliniai švarkai ir sijonai dingo akimirksniu, – paaiškina Daiva Dubinkienė, Krakių bendruomenės centro pirmininkė ir Krakių kultūros centro renginių organizatorė. – Bagažinių turgūs plinta po visą Lietuvą, tad pagalvojome: o kodėl mums nesurengti? Mamos maino, parduoda, dovanoja. Jaunesnių tėvų karta dabar ypač akcentuoja tvarumą, nešvaistymą. Tuo labiau, kad tėvai baiminasi dabartinės situacijos ir nežino, kiek ilgai vaikai eis į mokyklą, tad taupo.“

Tikisi sklandžių mokslo metų

Ir pažįstamų kėdainiečių sutinkame. „Puiki idėja. Pabandėme pirmajame turgelyje vasaros viduryje su sūnumi parduoti žaisliukus ir kiekvienam perkančiajam dovanoti po knygutę, nes Vytis labai mėgsta skaityti. Mums labai patiko pats procesas. Ir smagu, ir verslo pradmenys vaikui. Šį kartą parinkome daugiau rūbelių, daiktų“, – pasakojo pradinių klasių mokytoja, choreografė Rita Rudokaitė-Stanišauskienė, Krakių kultūros centre dirbanti meno vadove.

Bagažinių turgūs plinta po visą Lietuvą, tad pagalvojome: o kodėl mums nesurengti? Mamos maino, parduoda, dovanoja. Jaunesnių tėvų karta dabar ypač akcentuoja tvarumą, nešvaistymą, – sakė D.Dubinkienė

Ji sako šiais metais mokyklinį krepšelį į trečią klasę eisiančiam sūnui suruošusi taupiai – pakako 100 eurų, įskaitant pratybas, kurios pradinukams kainuoja nemažai, iki 60 eurų. Tačiau sutaupyti pavyko, nes nereikėjo naujos kuprinės, švarkelio, reikėjo siūti tik kelnes. „Negyvenu ta mintimi, kad į mokyklą vaikai eis laikinai. Tikiuosi, kad vaikai mokysis normaliai, jeigu reikės nuotoliniu būdu, tai ne visus mokslo metus. Turiu daug minčių ir planų. Gal kaip tik virusas įnešė kažką naujo, turime išmokti prisitaikyti, lanksčiau žiūrėti į gyvenimą. Mūsų mokykloje patalpos erdvios, žmonių mažiau, tad labai dėkinga situacija organizuoti ugdymo procesą pagal naujus reikalavimus“, – optimistiškai kalbėjo Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos pedagogė.

Daugiausia išlaidų – uniformai

Prie kito automobilio sutinku jauną moterį su dukra, jos prisistato esančios iš Kauno, tačiau Pajieslio kaime gyvena giminės, tad ir apie bagažinių turgelį iš jų išgirdusios. „Rugsėjo pirmajai jau viską turime. Šiemet labai nepigiai mokėjome už uniformą, 73 eurus. Šiemet krepšelis buvo gerokai, perpus brangesnis nei pernai ar užpernai: ir uniforma, ir kanceliarinės priemonės pabrangę“, – pasakojo šeštokės Kamilės mama Sandra.

Moteris sakė abejojanti, ar ilgai vaikai eisiantys į mokyklas, jeigu jose pasitaikys pirmi susirgimai koronavirusu. „Sunki situacija, vaikams vėl trūks judesio, būrelių“, – nerimavo pašnekovė.

Siūlo būdų sutaupyti

O štai kėdainietė Silvija Kviecinskaitė-Vaitkevičienė teigia mokykliniam krepšeliui sutaupanti pirkdama daiktus iš antrų rankų ir neatidedanti pirkinių paskutinei dienai.

„Kėdainių mugės“ nuotr./Kėdainietė Silvija ir jos dukra Adrija palaiko taupumą, tvarumą ir nešvaistymą skatinančias idėjas.
„Kėdainių mugės“ nuotr./Kėdainietė Silvija ir jos dukra Adrija palaiko taupumą, tvarumą ir nešvaistymą skatinančias idėjas.

„Reikia domėtis ir ieškoti, internete visada galima rasti pigiau. Aš sakyčiau, kad mokinio krepšelis dukrai man išeina 80 procentų pigiau nei perkant naujus daiktus. Juk vaikas greitai auga, išlaidauti nebūtina, o paieškojus galima rasti puikių rūbų, sportinės avalynės mokyklai. Mūsų progimnazijos tėvai turi grupę feisbuke, kurioje, radusi tinkamą skelbimą, susiperku viską po 4, 5 eurus. Taip pat, gerai paieškojus, galima už pusę kainos įsigyti ir naujas pratybas – juk būna, kad tėvai nuperka ne tas, kurias nusprendžia naudoti mokykla“, – savo patirtimi dalijasi Silvija.

Reikia domėtis ir ieškoti, internete visada galima rasti pigiau. <...> Gerai paieškojus, galima už pusę kainos įsigyti ir naujas pratybas, – teigė Silvija.

Kainos prekybos centruose

Iš Krakių bagažinių turgelio išvykstame praturtėję ne tik patarimais ir geromis emocijomis, bet ir keliais kokybiškais pirkiniais pradinukei: žinomų prekinių ženklų sportiniais bateliais (12 eurų) ir dviem striukėmis, viena kurių – žieminė (jos atsiėjo 7 ir 12 eurų). Kadangi švarkelį dar birželio mėnesį nupirkau mokyklinių uniformų mugėje, o kuprinė ir penalas per pusmetį (juk nuo kovo mokėsi namuose) nesusidėvėjo, didžiausių išlaidų pareikalaus pratybos.

Toliau sukame į Kauną. Maniau, kad parduotuvės bus pilnos žmonių, tačiau, matyt, atidėliojusių rugsėjo 1-osios pirkinius ne tiek jau ir daug. Šeimos su atžalomis gausiai būriuojasi tik sportinių prekių parduotuvėje, prie avalynės. Nauji žinomų ženklų sportiniai batai vaikinams kainuoja nuo 40 iki 79 eurų, mergaitėms – nuo 20 iki 64 eurų. Toliau prekybos centre ieškome tamsiai mėlyno švarko ir kelnių gimnazistui. Nuolaidų nebėra, visur – rudeninės kolekcijos, tačiau pasiseka rasti padorų švarką už 40 eurų, kelnes – už 30. Dar keletas smulkmenų, ir teliks sąsiuviniai, rašikliai.

Šiemet krepšelis buvo gerokai, perpus brangesnis nei pernai ar užpernai: ir uniforma, ir kanceliarinės priemonės pabrangę, – minėjo Sandra, šeštokės mama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius