Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 08 18 /16:02

Kas lauks sugrįžusiųjų į mokyklas? Reikės kaukių, pamokos – tik viename kabinete arba lauke

Stebėdama COVID-19 susirgimų statistiką, Vyriausybė ruošiasi artėjantiems mokslo metams. Prie nuotolinio mokymo grįžti planų nėra, tačiau švietimo įstaigos, siekiant apsisaugoti nuo koronaviruso plitimo, privalės imtis prevencinių priemonių. Prie jų teks priprasti ir mokiniams, ir juos lydintiems tėvams, ir mokytojams. Tad kas keisis?
Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje
Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tvarką, kaip mokslai atrodys ekstremaliosios situacijos dėl COVID-19 metu, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga atnaujino pirmadienį, sprendimai jau įsigaliojo.

Neliks maitinimo švediško stalo principu

Į darbą sugrįžę švietimo įstaigų darbuotojai, įskaitant pedagogus, į įstaigas užsukę tėvai, globėjai bendrose uždarose erdvėse (koridoriuose, valgyklose, mokytojų kambaryje, renginiuose), kai nuo mokinių ar renginio dalyvių neišlaikomas 2 metrų atstumas, nuo šiol turės dėvėti veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Veido kaukė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Veido kaukė

Skirtingose klasėse ugdomų mokinių kontaktas tiek pamokų metu, tiek po pamokų turės būti ribojamas maksimaliai:

  • vienos klasės mokiniams ugdymo veiklos visą dieną turės būti organizuojamos toje pačioje mokymo patalpoje (jei yra poreikis, skirtingi mokytojai turėtų atvykti į klasei priskirtą patalpą, o ne mokiniai vykti pas mokytoją);
  • siekiant atskirti skirtingose klasėse ugdomų mokinių srautus, kai jie atvyksta į ar išvyksta iš švietimo įstaigos, naudojasi bendromis švietimo įstaigos patalpomis, ilsisi pertraukų metu, valgo, reikės koreguoti švietimo įstaigų darbo laiką, skirtingų klasių pamokų pradžios ir pabaigos, pertraukų laikus;
  • reikės sureguliuoti pertraukų, kurių metu valgoma, laiką;
  • maitinimas švediško stalo principu negalės būti organizuojamas;
  • po kiekvienos klasės valgymo salė turės būti išvėdinama ir išvaloma;
  • patalpas, kuriose organizuojamas mokinių ugdymas, vykdomos konsultacijos, reikės vėdinti prieš atvykstant mokiniams ir kiekvienos pertraukos metu;
  • dažnai liečiami paviršiai turės būti valomi ne rečiau kaip 2 kartus per dieną.

Švietimo įstaigos yra įpareigotos maksimaliai išnaudoti galimybę pamokas, grupines veiklas organizuoti lauke, lauko klasėse.

Švietimo pagalbos specialistų konsultacijos turės būti teikiamos individualiai ar vienu metu dirbama tik su tos pačios klasės mokiniais. Po kiekvienos konsultacijos patalpas reikės išvėdinti, nuvalyti dažnai liečiamus paviršius.

Turės būti matuojama temperatūra

Uždarose erdvėse renginiai turės vykti laikantis klasių izoliavimo principo, tarp dalyvių reikės išlaikyti ne mažesnį kaip 1 metro atstumą.

Mokiniai, juos atlydintys asmenys, darbuotojai švietimo įstaigose turės turėti galimybę pasimatuoti temperatūrą, jei pasireikš užkrečiamųjų ligų požymių, negalės būti įleisti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Mokiniai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Mokiniai

Jei mokiniui ar darbuotojui ugdymo proceso metu pareikš karščiavimas (37,3 °C ir daugiau) ar užkrečiamųjų ligų požymiai, jis nedelsiant turės palikti patalpas, o mokykla konsultuotis karštąja koronaviruso linija tel. 1808.

Analogiškus reikalavimus dėl savisaugos priemonių, srautų valdymo, galimybių stebėti sveikatą turės įgyvendinti ir aukštosios, profesinės mokyklos, neformaliojo suaugusiųjų švietimo įstaigos, taip pat tos, kurios organizuoja neformalųjį vaikų švietimą, ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą.

Dar detalesnį planą, kaip nuo rugsėjo 1-osios turės atrodyti darbas ugdymo įstaigose, išdėstė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) – parengė rekomendacijas.

Pagrindinis principas organizuojant ugdymą – valdyti mokinių srautus.

„Pagrindinis principas organizuojant ugdymą – valdyti mokinių srautus, kad būtų mažinamas skirtingose klasėse besimokančių mokinių kontaktas“, – atsakyme BNS nurodė švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Jolanta Urbanovič.

Kelios pamokos be pertraukos

Šįmet mokykloms nurodyta paskirti vieną konkrečią klasę moksleiviams, kur vyks visos pamokos, išskyrus technologijų, gamtos mokslų dalykus.

Gretimose klasėse taip pat turėtų mokytis bendraamžiai, vengiant skirtingo amžiaus moksleivių kontaktų. O to siekiant, pamokas skirtingų klasių mokiniams rekomenduojama pradėti skirtingu laiku, mokyklos taip pat turi parengti mokinių judėjimo krypčių žemėlapį mokyklos patalpose.

Jeigu mokykloje yra galimybė, būtina numatyti kelis įėjimus, kelis skirtingus išėjimus ir kelią, kuriuo arčiausiai pasiekiama mokymosi vieta.

Rekomenduojama organizuoti po dvi to paties dalyko pamokas iš eilės, o pietų pertraukai skirti ilgesnį laiką. Jei yra tinkamos sąlygos, patariama kai kurių dalykų pamokas vesti lauke.

Mokiniams švietimo ir mokymosi pagalba taip pat turės būti teikiama, konsultacijos galės būti organizuojamos ir nuotoliniu būdu.

Leis valgyti klasėse

Po kiekvienos pamokos būtina vėdinti specializuotus kabinetus ir sporto sales, taip pat dezinfekuoti bendrai moksleivių naudojamą mokymosi inventorių ar priemones.

Naujovių laukia ir maitinimo tvarka – nuo rugsėjo bus leidžiama valgyti klasėse, maistą patiekus vienkartiniuose induose, arba mokyklos valgykloje, jeigu bus skirtos atskiros erdvės skirtingų klasių mokiniams.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Maistas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Maistas

Valgykloje kartu pietauti turėtų tik tos pačios klasės mokiniai ir šalia esančių klasių mokiniai, kurie naudojasi bendra koridoriaus erdve.

Mokyklos valgykloje turi būti užtikrintos tinkamos sąlygos darbuotojų ir mokinių rankų higienai: praustuvėse tiekiamas šiltas ir šaltas vanduo, prie praustuvių patiekiama skysto muilo, vienkartinių priemonių rankoms nusišluostyti.

Atvykstantys mokykliniais autobusais moksleiviai turės sėdėti saugiu atstumu vienas nuo kito ir nuo vairuotojo, visiems privaloma dėvėti kaukes, išskyrus atvejus, kai to daryti negalima dėl sveikatos būklės.

Autobuso rankenos, kėdžių atlošai ir kiti dažniausiai liečiami paviršiai turi būti dezinfekuojami kas kartą prieš įlaipinant kitą vežamų mokinių grupę.

Rekomenduoja riboti nuotolinių pamokų laiką

Gavus informacijos apie koronaviruso atvejį mokykloje, apie tai direktorius turės informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, o darbas mokykloje tęsis nuotoliniu būdu.

Ne mažiau nei pusė laiko turės būti skirta tiesioginėms nuotolinėms pamokoms, likęs laikas turi būti skirtas savarankiškam darbui, paliekant galimybę bendrauti elektroniniu paštu.

Vadinamųjų sinchroninių pamokų, kai visi dirba kartu per nuotolį, trukmė negali viršyti dviejų valandų.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nuotolinės pamokos
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nuotolinės pamokos

Pirmadienį Vyriausybė taip pat priėmė sprendimus dėl prevencinių priemonių, kurios būtų įvestos atskirose savivaldybėse, jei situacija dėl COVID-19 jose pablogėtų. Atskiras dėmesys čia skiriamas ir švietimo įstaigoms, pavyzdžiui, nuotolinis mokymas, net ir labai suprastėjus situacijai, bendrai visoms švietimo įstaigoms nebūtų įvestas.

Jei 14 dienų sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų savivaldybėje būtų didesnis nei 25 atvejai, vaikams, turintiems lėtinių ligų, būtų rekomenduojama sudaryti sąlygas mokytis nuotoliniu būdu, nuotolinį mokymą bus rekomenduojami organizuoti aukštosioms mokykloms.

Mokiniai į ugdymo įstaigas sugrįš rugsėjo 1-ąją, studentai – rugsėjo 14 deną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius