Mokslo metai pandemijos gniaužtuose: kaip Panevėžio mokyklos prisitaikė prie COVID-19

Į Panevėžio mokyklas sugužėjo tūkstančiai mokinių. Kadangi 2020–2021 mokslo metai pažymėti pandemijos ženklu, teko užtikrinti Sveikatos apsaugos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų reikalavimus dėl apsisaugojimo nuo COVID–19 protrūkio.
Vilniaus „Minties“ gimnazija
Vilniaus „Minties“ gimnazija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Aukštaitijos sostinės bendrojo lavinimo įstaigų mokytojai ir mokiniai kol kas pratinasi prie naujų mokymo, elgesio ir bendravimo taisyklių mokyklose. Per mokslo metus teks patirti ne vieną iššūkį užgriuvus COVID-19 pandemijai.

Pasiruošė rimtai

Ilgąja gimnazija vadinama Kazimiero Paltaroko gimnazija priėmė koronaviruso iššūkius ir rimtai pasiruošė naujiems mokslo metams, kad pandemijos gniaužtai nesuvaržytų mokslų.

„Esame didžiausia Panevėžio miesto gimnazija – ilgoji gimnazija, neturime sąlygų, kad mokytojai vaikščiotų į klases. Todėl palikome kabinetinę sistemą, bet užtikrinome saugią higieną ir itin intensyvią klasių dezinfekciją. Pedagogai po kiekvienos pamokos dezinfekuoja kabinetus – paruošia juos kitam užsiėmimui“, – pradėjo pokalbį gimnazijos direktorė Gražina Gailiūnienė.

Skirtingi įėjimai

Švietimo įstaigos vadovė sako, kad po trijų pamokų būna pusvalandžio trukmės pertrauka.

„Po keturių pamokų – vėl pusvalandžio pertrauka, o po penkių – 15 minučių pertrauka. Per šią pertrauką dezinfekciją visoje mokykloje atlieka valytojos. Kaip minėjau, ypatingas dėmesys – dezinfekcijai, kas valandą plaunami tualetai. Yra sudaryti grafikai ir valytojos pasirašo, kad sutvarkė paskirtą vietą“, – vardijo svarbiausius darbus G.Gailiūnienė ir tęsė:

„Kitas darbas, kurį padarėme – sužymėjome srautus koridoriuose. Kadangi mokykla turi 5 įėjimus ir išėjimus, jie taipogi suskirstyti, pro kur įeiti į gimnaziją. Pro vieną eina tik darbuotojai, pro centrinį įėjimą eina tie, kurių persirengimo spintelės yra centriniuose mokslo įstaigos rūmuose. Pro įėjimą prie rūbines eina persirengiantieji rūbinėje. Yra dar vienas įėjimas iš kiemo pusės. Prie kiekvieno įėjimo pakabintas interaktyvus dezinfekatorius, kurio nereikia liesti rankomis.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji Kaune

Pradžia – sudėtinga

K.Paltaroko gimnazijos direktorė G.Gailiūnienė prisipažino, kad pirmoji mokslo savaitė buvo sudėtinga.

„Į antros savaitės pabaigą vaikai priprato prie naujovių ir žino, kaip įeiti į mokyklą, kad reikia rankas dezinfekuoti. Vaikai – sąmoningi ir dėvi kaukes patalpose, bet jiems kaukių nereikia klasėse – pamokų metu. Mokytojams nupirkome skydelius, o klasėse pažymėjome dviejų metrų juostas. Jei mokytojas peržengia juostą, privalo užsidėti kaukę“, – pasakojo G.Gailiūnienė.

Koridoriuose judėjimo rodyklės

Švietimo įstaigos vadovė pristatė dar vieną naujovę, kurios anksčiau, iki pandemijos, nebuvo.

„Mokyklos koridoriai sužymėti judėjimo kryptimis. Nupieštos rodyklės parodo, kaip vaikščiojama koridoriais, laiptais. Be to, mokiniai į mokyklą ateina skirtingu laiku. Pradinukai pamokas pradeda 7.45 val., o vyresnieji – 8.15 val. Taip suvaldomi mokinių srautai. Be to, pradinukai dirba be įprasto skambučio. Nuskamba tik pirmas skambutis 7.45 val.“,– aiškino G.Gailiūnienė ir pristatė, kaip reguliuojamas vaikų maitinimas:

„Sudarytas labai griežtas maitinimo grafikas ir jo privaloma laikytis. Kai kurie vaikai nevalgo valgykloje – atsineša iš namų. Tada mažiukai valgo klasėse, o didesnieji, jei geras oras, lauke. Mokyklos valgykloje nebėra savitarnos, nors turime nusipirkę brangius marmitus (maisto šildymo įrenginiai) – jų mums nebereikia, o ir negalime jų naudoti. Be to, nuolatos reikia stebėti maitinimo taisykles, kurios nuolat kinta.“

Yra ir saviizoliacijoje

Gimnazijos direktorė neslėpė, kad šiuo metu saviizoliacijoje yra ir švietimo įstaigą lankančių vaikų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Gabijos progimnazija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Gabijos progimnazija

„Turime mokinių, kurie mokosi nuotoliniu būdu. Jie grįžo į Lietuvą iš užsienio ir dabar tenka jiems izoliuotis. Važinėja vaikai pas mus mokytis iš Pasvalio, o ten buvo nustatytas koronaviruso židinys. Dabar jie nelanko mokyklos. Dar sąsajos yra su Panevėžio „Šviesos“ specialiojo ugdymo centru, kur administracijos darbuotojai nustatytas koronavirusas. Stengiamės, kad gimnazijoje nebūtų užkrato. Vaikai nenori nuotolinio mokymo. Tą išgirdome iš jų pačių, kai prasidėjo mokslo metai. Dvyliktokai mokosi nuo pirmųjų pamokų, ko anksčiau nebuvo –pirmoji mokslų savaitė būdavo nerimta“, – pasakojo G.Gailiūnienė.

Atsakomybė bendra

Anot gimnazijos direktorės, tėvai išleisdami vaiką į mokyklą, privalo ne tik įdėti dėžutę su maistu, bet nepamiršti apsauginės kaukės.

„Atsakomybę už vaiko saugumą turi priimti ir tėvai, ir mokykla. Tačiau, jei vaikas neturi kaukės, duodame ją. Turime jų nusipirkę kritiniams atvejams. Pirkome ir dezinfekcinį skystį, interaktyvius dezinfekatorius. Labai norėjome nupirkti termometrą skenerį, bet jis labai brangus – iki 9 tūkst. eurų kaina. Tiesa, kaukių ir skysčio davė šiek tiek ir Panevėžio miesto savivaldybė. Juk vaikai – panevėžiečiai“, – sakė G. Gailiūnienė.

Pagal naujausias ŠMM rekomendacijas, organizuojant ugdymo procesą 2020–2021 mokslo metais mokyklose turi būti maksimaliai laikomasi numatytų saugos priemonių, ribojami mokyklos bendruomenės kontaktai, laikomasi saugaus atstumo. Tai reiškia, kad kiekvienai mokinių klasei būtina paskirti konkrečią patalpą, klasę, kurioje vyksta pamokos, vengiant skirtingo amžiaus mokinių grupių susitikimų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaikų dienos centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaikų dienos centras

Mokyklos turi būti pasirengusios mokinių judėjimo krypčių žemėlapį mokyklos patalpose, kryptys turi būti nurodytos ženklais. Rekomenduojama ilginti pertraukas, kad mokiniai galėtų ne tik pavalgyti, bet ir pasivaikščioti lauke. Mokinių srautų judėjimas, jeigu tai įmanoma, turi būti nukreiptas taip, kad būtų išvengta sankirtų su kitais srautais.

Maitinimas gali būti organizuojamas dviem būdais: klasėse – maistas patiekiamas vienkartiniuose induose, arba mokyklos valgykloje, paskiriant atskiras erdves skirtingų klasių mokiniams maitinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius