Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 30 /10:04

Mokytojų profsąjungos ragina partijas susitarti dėl 300 mln. eurų švietimui

Penkios švietimo darbuotojų profsąjungos penktadienį paragino visas parlamentines partijas pasirašyti susitarimą dėl papildomų 300 mln. eurų skyrimo švietimui. Pirmadienį vyksiančiame Vyriausybės bus aptarti visi pedagogų profsąjungų siūlymai.
Švietimo ir mokslo ministerijoje susitinka profsąjungų vadovai ir ministrė
Švietimo ir mokslo ministerijoje susitinka profsąjungų vadovai ir ministrė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Ketvirtadienį po dvylika su puse valandos trukusių sunkių derybų su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene ir jos komandos nariais, paaiškėjo, jog visų šalies švietimo profesinių sąjungų iškeltiems reikalavimams įgyvendinti reikalinga beveik 300 mln. eurų suma. Siūlome visoms parlamentinėms partijoms nedelsiant pasirašyti susitarimą, kuriame būtų sutarta dėl minėtos 300 mln. eurų sumos skyrimo, sprendžiant iškeltas problemas, kurių ignoravimas toliau gilins švietimo sistemos krizę“, – rašoma penktadienį išplatintame profsąjungų kreipimęsi.

15min nuotr./Profsąjungų lyderių prašymas politikams
15min nuotr./Profsąjungų lyderių prašymas politikams

Jį pasirašė Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“ vadovė Ramutė Minkevičienė, „Sandraugos“ vadovas Kęstutis Juknis, Švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius, Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas bei Mokytojų, švietimo ir mokslo profesinės sąjungos vadovas Ramūnas Znutas.

Anot profsąjungų lyderių, tokiu susitarimu bus pademonstruotas realus, o ne deklaratyvus rūpestis švietimu.

Svarstyti susitarimo dėl algų mokytojams kėlimo pasirašymą su partijomis ketvirtadienį derybose pasiūlė Vyriausybės atstovai.

„Pagrindinis tokio susitarimo tikslas būtų garantuoti, jog mokytojų atlyginimai negalės būti žemesni pasirinkto lygio. Mes įgyvendinome panašų susitarimą krašto gynybos srityje, tokia praktika pasiteisino ir kalbant apie medikų atlyginimus. Siūlome mokytojų profesinių sąjungų, valdžios institucijų, politinių partijų vadovams apsispręsti dėl esminių tokio susitarimo sąlygų, kurios garantuotų ilgalaikį ir tvarų mokytojų darbo užmokesčio augimą“, – penktadienį išplatintame Vyriausybės pranešime cituojamas S. Skvernelis.

Jis taip pat pabrėžė, kad „tik vykdant struktūrines reformas gali būti sprendžiamas dešimtmečius marinuotas pedagogų atlyginimų finansavimo klausimas“.

Švietimo ir mokslo ministerijoje ilgiau nei dvylika valandų ketvirtadienį trukusios derybos buvo atidėtos nepriėmus sprendimų.

Švietimo ministrė J.Petrauskienė ir premjero patarėja Unė Kaunaitė taip pat pasiūlė, kad naujus įsipareigojimus dėl atlyginimų Vyriausybė galėtų prisiimti 2020 metais, t.y. paskutiniais dabartinio parlamento kadencijos metais.

„Siūlymai, kurie kainuoja virš 200 mln. papildomų eurų biudžete, turint galvoje, kad šiuo metu biudžeto projekte švietimui yra skirta papildomai 180 mln. eurų, yra neadekvatūs ir tai yra destruktyvu“, – ketvirtadienį tvirtino J.Petrauskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Ji apgailestavo, kad derybos dėl etatinio mokytojų apmokėjimo virto derybomis dėl „pinigų dalybų“.

Tačiau streikuojančios A.Navicko profsąjungos nariai teigė nesitrauksiantys nuo reikalavimų mokytojų atlyginimų koeficientus didinti penktadaliu.

Svarstant šį klausimą derybos atsidūrė aklavietėje.

Tolimesnė derybų eiga turėtų paaiškėti penktadienio rytą, tos pačios dienos popietę streikuojantys pedagogai prie Seimo rengs mitingą.

A.Navickas teigė esąs pasirengęs kalbėtis su partijomis dėl finansavimo didinimo švietimui, tačiau sprendimų dėl algų kėlimo tikisi dar šiemet.

Jis žada, kad pedagogų streikas bus tęsiamas.

Naujausiais Statistikos departamento duomenimis, mokytojų atlyginimas iki mokesčių trečią šių metų ketvirtį pasiekė 952 euro ir jau viršija šalies vidutinį atlyginimą, jis yra 936 eurai, pranešė Vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius