-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 28 /2018 11 29

Ministeriją užėmę streikuojantys mokytojai kviečia joje nakvoti ir mokinius

„Mes, ministre, jūsų laukiam“, – kartojo streiką Lietuvos ugdymo įstaigose koordinuojančios profsąjungos vadovas Andrius Navickas. Trečiadienį į Švietimo ir mokslo ministeriją susirinkę streikuojantys pedagogai neišsiskirstė ir įstaigoje liko nakčiai. Juos pradėjo lankyti politikai. Pernakvoję ministerijoje mokytojai tikina, kad nesitrauks, ir laukia prisijungiančių mokinių, kurie ketvirtadienį prie ministerijos rengia mitingą. Ministerija teigia, kad sprendimai dėl modelio koregavimo bus priimti tik ketvirtadienį, susitikus su visų profsąjungų atstovais.
Mokytojai ruošiasi naktį praleisti ministerijoje
Mokytojai praleido naktį ministerijoje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Kazakevičius pažadėjo, kad švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ketvirtadienį tarsis su profesinėmis sąjungomis, kaip tobulinti etatinį mokytojų darbo apmokėjimą.

Po praėjusią savaitę vykusio posėdžio ministerija surašė pasiūlymų rinkinį ir tikisi, kad ketvirtadienį jis bus patvirtintas.

Tačiau A.Navicko vadovaujama streikuojanti profsąjunga kritikuoja tuos siūlymus. A.Navickas kaltina ministeriją neatsižvelgus į jo reikalavimus ir tvirtina, kad dokumentas parengtas jį derinus su kitais mokytojams atstovaujančiais judėjimais.

Paankstino derybų laiką

Ministerijoje nakvoję keliasdešimt streikuojančių mokytojų ketvirtadienį laukia, kol ministrė J.Petrauskienė pradės derybas dėl etatinio apmokėjimo.

„Mokytojai miegojo miegmaišiuose ant grindų, kaip senais, gerais laikais. (...) Beveik parą laiko mokytojai laukia, kada ateis ministrė“, – BNS sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotoja Erika Leiputė-Stundžienė.

Ministerija ketvirtadienį paskelbė paankstinusi derybų su profsąjungomis laiką, jų pradžia numatyta 10.15 valandą. Ministrė atšaukė ketvirtadienio rytą planuotą vizitą į Panevėžį.

E.Leiputė-Stundžienė teigė, kad trečiadienio vakarą su pedagogais ministerijoje buvo susitikęs Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento vadovas Aidas Aldakauskas, trumpam pas mokytojus pavakare buvo užsukusi ir ministrė

Kviečia prisijungti mokinius

Ketvirtadienį ryte A.Navickas LRT televizijai sakė, kad streikas bus tęsiamas tol, kol bus susitarta, o streikuojančių entuziazmas nesilpsta – nakvoti į ministeriją ketvirtadienį gali atvykti dar didesnis skaičius mokytojų, taip pat žada prisijungti ir mokiniai, kurie mitinguos prie ministerijos.

Tiesa, anot jo, ketvirtadienio diskusija gali būti itin sudėtinga.

„Kadangi bus įtraukta daug ir kitų profsąjungų, didelė grupė žmonių, tai diskusija, manau, vyks gana sunkiai ir klampiai“, – LRT sakė A.Navickas.

Jo teigimu, šiuo metu šalyje streikuoja „arti šimto“ mokyklų.

Trečiadienio vakarą ministrės nesulaukė

„Tenka tik apgailestauti, kad ministrė net nepradėjo tartis. Ji išsakė tas pačias tezes, kur anksčiau sakydavo, kad ji tarsis su kitomis profesinėmis sąjungomis. [Ministrė] toliau negirdi ir nenori girdėti mūsų reikalavimų pateiktų. Tenka tik apgailestauti, kad ji taip kenkia vaikams ir jų ugdymo procesui“, – LRT televizijai trečiadienio vakarą sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos (LŠDPS) pirmininkas A.Navickas.

„Dabar vyksta diskusijos, manau, jos užsitęs. Yra ir viceministras, ir darbuotojai, [...] gal grįš ministrė.

Juk ministrė labai gyrėsi, kad su kitomis profesinėmis sąjungomis iki 11 valandos vakaro derėjosi ir sutarė dėl kolektyvinės sutarties. Tai gal visgi ministrė apsigalvos ir grįš?

Mes, ministre, jūsų laukiam. Tikrai mes čia būsim ir kodėl neišnaudoti to laiko?“ – komentavo profsąjungos vadovas ir pridūrė, kad mokytojai dirba viršvalandžius, tad esą ir švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė diskusijai gali rasti laiko po darbo.

Vėliau BNS paskelbė, kad maždaug trys dešimtys pedagogų naktį liko leisti ministerijoje.

„Laukiame, gal ministrė grįš“, – trečiadienio vakarą BNS sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vicepirmininkė Erika Leiputė-Stundžienė.

Jos teigimu, nakvoti ministerijoje liko apie trys dešimtys pedagogų. Jie susirinkę Kolegijų salėje.

„Neseniai baigėsi vanduo“, – sakė profsąjungos atstovė.

Po darbo valandų ministerijos pastate buvo likę ir keli jos darbuotojai, BNS sakė ŠMM atstovė Nomeda Barauskienė.

Sulaukė svečių ir lauktuvių

Apie 21.30 val. mokytojai sulaukė iš Elektrėnų moksleivių atvežtų čiužinių, miegmaišių, arbatos ir šokolado. Nakvynei ministerijoje ruošiamasi rimtai.

Prieš 22 val. ministeriją „okupavusius“ mokytojus aplankė opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis su partijos kandidatais į Vilniaus ir Klaipėdos merus – Seimo nariais Dainiumi Kreiviu ir Agne Bilotaite. Konservatoriai mokytojams parūpino kavos aparatą, kruasanų, šokolado. Pas ministerijoje įsikūrusius mokytojus užsuko ir Socialdemokratų partijos lyderis Gintautas Paluckas, pasirodė ir kandidatas į prezidentus Arvydas Juozaitis. Su juo atvykęs aktorius Algirdas Latėnas surengė pasirodymą.

Kitas „raundas“ ketvirtadienį

LŠDPS apie norą atvykti į ministeriją derėtis informavo iš antradienį vakare, pranešimą žiniasklaidai išplatino trečiadienį ryte.

Vertindamas tokį derybų būdą, viceministras G.Kazakevičius jį pavadino pokalbiu.

„Tai suprasčiau kaip pokalbį, dar kartą išklausant, kur yra kokių nors papildomų neatitikimų“, – trečiadienio popietę teigė jis.

„Rytoj 13.30 val. yra kitas raundas dėl tam tikrų pokyčių“, – pridūrė G.Kazakevičius.

Jeigu mokytojai ministerijoje liks per naktį, viceministro teigimu, jie bus aprūpinti arbata, kava, sumuštiniais.

Tariantis dėl Švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties (kurios LŠDPS nėra pasirašiusi), anot G.Kazakevičiaus, dalyvavo visos profsąjungos, išsiskirstyta radus sutarimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga ruošiasi nakvynei ministerijoje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga ruošiasi nakvynei ministerijoje

Vertindamas LŠDPS keliamus reikalavimus, viceministras tikino, kad jie susiję su kolektyvine sutartimi.

„Nemaža dalis jų yra tai, kas buvo sutarta per šakos kolektyvinę sutartį“, – dėstė G.Kazakevičius.

Streikuojantys mokytojai lauks ministrės

Streiką paskelbusios profsąjungos vadovas A.Navickas teigė nelaukęs ketvirtadienio susitikimo, nes, anot jo, ministerija derybas vilkina.

„Mes matom ir girdim raginimus tiek prezidentūros, tiek Švietimo komiteto, kad reikia nedelsiant sėstis ir derėtis“, – žurnalistams ministerijoje sakė jis.

A.Navickas teigė, kad tariamasi bus tik su švietimo ir mokslo ministre J.Petrauskiene.

„Lauksim, kol ji atvyks. Ji gi turi būti darbo vietoj. Ar neturi?“ – klausė A.Navickas.

Anot jo, švietimo ir mokslo ministrė „streiko įkarštyje“ išvažiavo į užsienį, todėl esą nutarta imtis iniciatyvos.

„Nevyksta pamokos, tėvai nepatenkinti. Kiek galima laukti? Išgirdome vakar intensyvius raginimus iš prezidentūros. Manom, kad rytoj kelių valandų imituoti derybas... Tikslas yra vienas ir pagrindinis – atkurti ugdymo procesą. Derėtis su profesinėmis sąjungomis, kurios nesutrikdė ugdymo proceso, įvesti destrukciją į derybas. Jei mes siekiame atkurti [ugdymo procesą], turime šiandien dėl to ir susitarti, kokiomis sąlygomis mes jį atkursime“, – dėstė A.Navickas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Navickas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Navickas

Paklaustas, ką veiks iki tol, kol ministrė ateis, profsąjungos vadovas atsakė: „Tai turbūt gersim kavą.“

„Mes neketinam niekur išeiti iš čia. Nesutarsim, tai būsim ir rytoj, ir penktadienį, ir šeštadienį. Kiek reikės, tiek būsim“, – tikino A.Navickas.

Ministrė neturi laiko

Etatinio mokytojų apmokėjimo modelio klausimas trečiadienį buvo aptartas ir Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdžio metu. Jame dalyvavusi ministrė sakė po posėdžio vyksianti susitikti su premjeru, vėliau – su dviejų ministerijų atstovais. Ji tikino, kad Švietimo ir mokslo ministerijos durys yra atviros visiems, bet leido suprasti, kad derybos vyks ketvirtadienį.

„Rytoj susitikimas su visomis profesinėmis sąjungomis, o ministerijos durys visada atviros pokalbiui. A.Navicko profesinę sąjungą tikrai sutiksime ir lauksime ministerijoje, visi esame suinteresuoti, kad konfliktas būtų išspręstas ir mokytojai ramiai sugrįžtų į mokyklas“, – BNS cituoja J.Petrauskienę.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Streikas Lietuvos ugdymo įstaigose tęsiasi trečią savaitę. Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, trečiadienį nedirba 73-ijų mokyklų pedagogai.

„Labai apytikriais duomenimis“, kuriuos skelbia ministerija, streikas paveikia ne daugiau kaip 16 tūkst. mokinių.

Ministerija anksčiau skelbė sutarusi su profsąjungų atstovais, kaip tobulins etatinio apmokėjimo modelį, parengė sutarimų protokolą.

Su juo galite susipažinti čia.

Reikalavimų sąrašas ištįso

LŠDPS nurodo, kad į protokolą yra įtraukti patogūs kitų profsąjungų, bet ne jos siūlymai.

Profsąjunga trečiadienį žiniasklaidai išplatintame pranešime išplėtė savo reikalavimų sąrašą. Anksčiau LŠDPS siūlė:

  • įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų ir 18 valandų skirta kitiems darbams;
  • mažinti mokinių skaičių klasėse;
  • pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc.

Buvo pridėti tokie reikalavimai:

  • mokytojo etatas gali būti dalinamas tik išlaikant tą pačią kontaktinių ir nekontaktinių valandų skaičiaus proporciją;
  • valandos etatui skaičiuojamos ne metams, o savaitei;
  • turi būti parengta pedagoginių ir nepedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio kėlimo programa;
  • ikimokyklinių ir priešmokyklinių įstaigų pedagogų etate turėtų būti ne mažiau kaip šešios nekontaktinės valandos.

Įvedant etatinį apmokėjimo modelį siekta atlyginti už visus mokytojo darbus, išlaikyti stabilų darbo krūvį, į mokyklas pritraukti jaunų specialistų. Pritaikius modelį, ministerijos duomenimis, užmokestis kilo 70 proc. mokytojų.

Opozicija dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo, kitų metų švietimo biudžeto, aukštųjų mokyklų jungimo, ugdymo programų keitimo, ministrės vyro Evaldo Petrausko verslo ir kitų klausimų švietimo ir mokslo ministrei J.Petrauskienei inicijavo interpeliaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius