Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po susitikimo su ŠMM atstovais – žinia streikuojantiems mokytojams: daugiau derybų nebus

Šalies pedagogų streikas perkopė į ketvirtąją savaitę. Apie pusantro tūkstančio šalies mokytojų toliau streikuoja dėl rugsėjį mokyklas pasiekusio etatinio darbo apmokėjimo įvedimo. Apie 20–30 pedagogų nuo trečiadienio apsigyveno Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM). Pirmadienį šie mokytojai, tiesa, be profesinės sąjungos pirmininko Andriaus Navicko, susitiko su ŠMM atstovais – ministrės Jurgitos Petrauskienės patarėjais, ministerijos specialistais. Pirmoje susitikimo dalyje dalyvavo ir pati ministrė.
Šeštadienį ministrė aplankė ŠMM
Streikuojantys mokytojai ministerijoje / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pedagogų ir ŠMM atstovų susitikimas baigėsi ne itin draugiškai. Jam besibaigiant ministrės patarėjas Arminas Varanauskas atsistojęs nuo stalo pareiškė, kad daugiau derybų nebus ir paliko salę. Iš pradžių tokie jo žodžiai mokytojus supykdė, tačiau iš karto po susitikimo premjerui Sauliui Skverneliui paskelbus, kad keičia tris ministrus, tarp jų ir J.Petrauskienę, pedagogų atstovai tai priėmė, kaip pasisakymą žmogaus, kuris žino, kad neteko darbo.

Ministras pirmininkas S.Skvernelis pirmadienį priešpiet paskelbė, kad keičia tris ministrus – švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę, kultūros ministrą Lianą Ruokytę-Jonsson ir aplinkos ministrą Kęstutį Navicką.

Pastabų nesulaukė

Ministrės patarėjas A.Varanauskas po susitikimo portalui LRT.lt sakė, kad jame dalyvavo ir kitų sričių profesinės sąjungos, kurios taip pat išsakė savo nuomones ir nuogąstavimus. Jis taip pat teigė, kad posėdžio su ministerijoje streikuojančiais mokytojais metu, buvo perskaitytas susitarimo protokolas, kuris mokytojams buvo atsiųstas penktadienį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arminas Varanauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arminas Varanauskas

„Į jį pastabų mes nesame gavę, mes vis girdime, kad jis nematytas ar jame nėra pasiūlymų, tą ir padarėme. Labai aiškiai sakome, kad kadangi pastabų negavome, darome prielaidą, kad dėl etatinės dalies esame sutarę ir įsipareigojimus ketiname vykdyti. Dėl kitų reikalavimų, kurie yra susiję su finansiniais įsipareigojimais, kaip ir minėjau, dėl jų nesutarta, nes tai ne šios ministerijos klausimas. Tie klausimai bus sprendžiami Vyriausybės posėdyje“, – komentavo A.Varanauskas.

Paklaustas apie jo žodžius, kad daugiau derybų ir diskusijų dėl Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos reikalavimų nebus, jis pakartojo, kad nebus deramasi dėl papildomo finansavimo reikalavimų, nes tai nėra ŠMM atsakomybė.

„Šioje ministerijoje bet kokiuose tolimesniuose posėdžiuose mes nebeturime apie ką kalbėti, nes dėl etatinio darbo pastabų nebėra, o dėl finansavimo mes negalime išspręsti tų dalykų“, – sakė ministrės patarėjas.

Pasak jo, natūralu, kad į dalį reikalavimų yra neatsižvelgta – konkrečiai kalbama apie reikalavimą nuo kitų metų pedagogų atlyginimus didinti penktadaliu, o tam reikėtų 300 mln. eurų.

„Neatmestina, kad siekiama ir kažkokių kitų tikslų, nebūtinai susijusių su mokytojų gerove“, – komentavo A.Varanauskas.

Netrukus po to premjeras S.Skvernelis pareiškė keičiantis tris ministrus, tarp jų ir J.Petrauskienę. Tai reiškia, kad tiek A.Varanauskas, tiek kiti viceministrai ir ministrės patarėjai taip pat bus keičiami.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Ar paliks ŠMM patalpas – neaišku

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Vytautas Silvanavičius, sužinojęs apie ministro pirmininko sprendimą keisti švietimo ir mokslo ministrę, sakė suprantantis, kodėl „taip aikštingai atvyko patarėjas ir išrėkė tai, kas buvo žinoma“.

Jis teigė, kad A.Varanausko perskaitytą protokolą streikuojantys mokytojai skaitė ir analizavo visą savaitgalį.

„Dabar tokia žinia apie ministrės atsistatydinimą, tai aš suprantu A.Varanausko tokį impulsyvų pasisakymą. Mes manome, kad seniai reikėjo padaryti, nes ši komanda privedė prie tokios situacijos švietime. Negebėjo girdėti nuomonių dėl etatinio modelio ydų“, – komentavo V.Silvanavičius.

Paklaustas, kokią įtaką ministrės patraukimas iš pareigų turės deryboms dėl profsąjungos reikalaujamų pokyčių, V.Silvanavičius teigė, kad galimai bus mažiau demagogijos, „kalbėjimo apie nieką“. Taip pat paklaustas, ką ministrės keitimas reikš streikuojantiems ir ypač ministerijoje apsigyvenusiems pedagogams, A.Navicko pavaduotojas teigė, kad dar neaišku, ar mokytojai liks ir toliau nakvoti ministerijoje.

„Mes tai dar svarstysime. Mums bus daug aiškiau, kai mūsų pirmininkas susitiks su premjeru. Tada matysime, ar pasilikti, ar išeiti. Tarsimės. Be to, ne viskas mūsų valioje, mokytojai taip pat tars žodį“, – komentavo V.Silvanavičius.

Žinią apie premjero sprendimą keisti ministrę J.Petrauskienę ministerijoje streikuojantys mokytojai pasitiko plojimais ir vertino, kaip svarbų pasiekimą. Netrukus po to į ŠMM grįžo ir profsąjungos pirmininkas A.Navickas, kuris taip pat pasitiktas plojimais.

Streikuoja 3 proc. mokyklų

Kaip portalą LRT.lt informavo ŠMM, pirmadienį visoje šalyje streikuoja 60, t.y. apie 3 proc., ugdymo įstaigų. 53-ose mokyklose streikas tęsiamas, 7 mokyklos prie jo prisijungė, o 17-oje jis buvo nutrauktas. Penktadienį skaičiuota, kad streikavo 1575 pedagogų, pirmadienį skaičiuojama, kad prie streiko prisijungė arba jį tęsia 1400 mokytojų.

Penktadienį suskaičiuota 13 mokyklų, kuriose streikavo po vieną ar tris mokytojus. Pusė tokių mokyklų – ikimokyklinio ir neformaliojo ugdymo. Tokios mokyklos taip pat įtraukiamos į streiko statistiką, tik sakoma, kad streikuoja ne mokykla, o pedagogai.

„Trečdalyje mokyklų streikuoja daugiau nei pusė jose dirbančių pedagogų. Tokiose mokyklose pilnavertį ugdymo procesą organizuoti sunku, tačiau į mokyklą atvykusiems mokiniams durys neuždaromos – pagal galimybes jie įtraukiami į įvairias ugdomąsias veiklas. Yra mokyklų, kuriose ir streikuojantys mokytojai veda pamokas, skiria mokiniams užduotis“, – komentavo ŠMM atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius