Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 28 /16:21

Premjeras: švietimo ministrė turės trauktis, jeigu sulauks nepalankaus VTEK sprendimo

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė turės atsistatydinti, jeigu sulauks nepalankių Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadų, trečiadienį pareiškė premjeras Saulius Skvernelis.
Jurgita Petrauskienė, Saulius Skvernelis
Jurgita Petrauskienė, Saulius Skvernelis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Jeigu bus pripažinta, kad pažeisti įstatymai (...), be abejo“, – žurnalistams teigė ministras pirmininkas, paklaustas, ar J.Petrauskienė turės trauktis, jeigu VTEK išvada jai nebus palanki.

Vis dėlto premjeras pareiškė, kad Vyriausybės pradėtos švietimo reformos tęsis, „nepriklausomai nuo to, kas bus švietimo ministras“, ir parėmė J.Petrauskienę dėl pastangų įvesti naują mokytojų algų modelį.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, klausiama, ar neketina atsistatydinti, jei VTEK išvada jai bus nepalanki, atsakė: „Dėl mano atsistatydinimo, kaip jau ir ne kartą minėjau, spręs mane delegavę vadovai.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Etikos sargai aiškinasi, ar ministrė nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų.

VTEK tyrimą ministrės atžvilgiu pradėjo dėl jos vyro Evaldo Petrausko įmonės „Ecotour“ laimėtų viešųjų pirkimų Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžiose įstaigose.

Etikos sargams jau pradėjus tyrimą J.Petrauskienė praėjusią savaitę deklaravo, kad jos sutuoktinis turi akcijų ir įmonėje „Betonus“.

Dėl interesų derinimo ir kritikos kai kurioms švietimo reformoms opozicija yra inicijavusi J.Petrauskienei interpeliaciją.

Ministras pirmininkas teigė, kad balsuodami dėl nepasitikėjimo ministre „Seimo nariai apsispręs, ar jie yra už pokyčius švietimo sistemoje, kurie turėjo jau seniai būti padaryti“.

Premjeras: atskirai su viena profsąjunga deramasi nebus

Po Vyriausybės posėdžio ministras pirmininkas komentavo ir dalies mokytojų streikų dėl etatinio mokytojų apmokėjimo modelio klausimą.

„Yra pateikti su profesinėmis sąjungomis svarstyti siūlymai, kaip tobulinti šitą sistemą, kuri dar veikianti mažiau nei trys mėnesiai [...]“, – dėstė S.Skvernelis.

Anot jo, „yra ir bus deramasi su visomis profsąjungomis“.

„Su viena atskira nebus. Noriu taip pat pabrėžti, kad vienos profesinių sąjungų pasirinkta protesto forma yra tiesiogiai įtakojanti ugdymo procesą – kenčia vaikai, kenčia tėvai. Labai gaila, kad tokia forma yra pasirinkta“, – kalbėdamas apie streiką koordinuojančią Lietuvos švietimo darbuotojų profesinę sąjungą aiškino premjeras ir profsąjungai pasiūlė sukonkretinti savo reikalavimus.

„Jei į konkrečius siūlymus deklamuojamos eilės, eilėraščiai, konstruktyvumo, matyt, surasti bus sunku“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Premjeras paragino visus pedagogus grįžti prie ugdymo proceso, „kad būtų užtikrinti vaikų interesai“.

„Ir tuo pačiu kelti savo reikalavimus, kalbėtis, derėtis, ieškoti sprendimo būdų, nes šitas kelias, kuris pasirinktas (streikas – 15min), yra žalingas pirmiausia mūsų vaikams“, – dėstė ministras pirmininkas.

LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Saulius Skvernelis
LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Saulius Skvernelis

Jo teigimu, Vyriausybė už nedirbtas dienas streikuojantiems mokytojams atlygio nemokės.

„Tai, kaip girdėjome, prisiėmė viena profesinė sąjunga, kuri organizuoja streikus, [...] tikiuosi, taip ir bus padaryta“, – sakė S.Skvernelis.

S.Skvernelis: ministerija derybose buvo lanksti

Jo įsitikinimu, Švietimo ir mokslo ministerija derybose su profesinėmis sąjungomis buvo labai lanksti.

„Jau buvo susitikimas, buvo suformuotas protokolas, ketvirtadienį, tai yra, rytoj bus dar vienas susitikimas, į tuos siūlymus, kuriuos profesinės sąjungos išsakė, man kiek pateikta medžiaga, yra į viską sureaguota į jų siūlymus yra atliepta, – tikino premjeras.

– Jeigu nebūtų įvestas naujas apmokėjimas, mes kalbėtume apie kelių šimtų procentų visų mokytojų atlyginimų mažinimą, priklausomai nuo to, kiek vaikų ir klasių komplektų mažėja.“

Anot premjero, yra pripažįstama, kad etatinio apmokėjimo modelio taikymo spragų yra, tačiau dauguma ugdymo įstaigų, S.Skvernelio tikinimu, modelį įgyvendino sklandžiai.

Trečiadienį į Švietimo ir mokslo ministeriją atvyko būrys streikuojančių mokytojų ir profsąjungos vadovas A.Navickas. Jie nori tartis dėl etatinio apmokėjimo modelio tobulinimo, nors ministerija susitikimą su profsąjungomis yra numačiusi ketvirtadienį.

J.Petrauskienė: LŠDPS derybų būdas – destruktyvus

J.Petrauskienė atvykusiųjų į ministeriją elgesį pavadino destruktyviu.

„Vakar darbo pabaigoje gavome raštą, kad šiandien 11 val. ateisime ir būsime“, – kalbėjo ministrė.

„Rytoj yra numatytas posėdis, į kurį kviečiami visi. Manau, kad tai yra konstruktyvus būdas kalbėtis“, – teigė ji.

Mokytojai ministerijoje žada sėdėti per naktį.

Dalies mokytojų streikai Lietuvos ugdymo įstaigose tęsiasi trečią savaitę. Streikus koordinuoja Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, trečiadienį streikuoja 73-ijų mokyklų pedagogai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius