Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profsąjungų ultimatumas: nesirašys sutarties, jei neatsiras lėšų dėstytojų algoms

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga ir Aukštųjų mokyklų profesinės sąjungos susivienijimas nesirašys kolektyvinės sutarties su Švietimo, mokslo ir sporto (ŠMSM) ministerija, jei Vyriausybė nuo kitų metų nedidins dėstytojų etatinio darbo užmokesčio 10 proc. Apie tai ketvirtadienį pranešė Aukštųjų mokyklų profesinės sąjungos susivienijimo pirmininkė Asta Lapinskienė.
Egidijus Milešinas
Egidijus Milešinas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Ne mažiau kaip 10 proc. nuo 2020 metų kasmet didinti dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų darbo užmokestį Vyriausybė nusprendė gegužės 8 dieną, kai patvirtino viešojo sektoriaus darbuotojų užmokesčio strategiją.

A.Lapinskienės teigimu, Finansų ministerija algų augimui neranda lėšų.

„Procentai, kurie suderėti susitarime, jie pakibo – neaišku, ar mes gausim tuos 10 proc., ar ne“, – ketvirtadienio pavakarę sakė ji.

Jeigu nedidins algų, tai nesirašysim ir mes.

„Kai gausim galutinius atsakymus iš Finansų ministerijos, tada bus aišku, ar pasirašysim kolektyvinę sutartį. Jeigu nedidins algų, tai nesirašysim ir mes“, – pridūrė susivienijimo atstovė.

„Švietimas strategiškai svarbus ar ne?“

„Vyriausybėje yra priimtas nutarimas. Švietimo ministerija dalyvauja šituose susitarimuose. Finansų ministerija, dalyvaudama šituose susitarimuose, atmeta tuos susitarimus. Klausimas – ar švietimas strategiškai svarbus, ar ne? Ir šitą klausimą mes keliam. Jeigu strategiškai svarbus, pinigai, kurie yra numatyti susitarime, turi atsirasti“, – teigė A.Lapinskienė.

Ji, Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos lyderis Egidijus Milešinas bei kiti švietimiečiai ketvirtadienį susitiko su švietimo, mokslo ir sporto ministru Algirdu Monkevičiumi bei aptarė galimybes atnaujinti 2017 metais pasirašytą švietimo ir mokslo šakos kolektyvinę sutartį.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius ir Egidijus Milešinas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius ir Egidijus Milešinas

„Praktiškai sutarta, kad kolektyvinė sutartis atskirom dalimis bus taikoma visiems švietimo ir mokslo darbuotojams, atskira dalis bus taikoma tik profsąjungų nariams.

Toliau sutarta praktiškai visus Finansų ministerijos pasiūlymus, pakeitimus atmesti – palikti tai, kas dabar sutarta.

Plius papildomai įtraukti į šakos kolektyvinę sutartį nuostatą, kas susitarta nacionalinėje kolektyvinėje sutarty, tai yra, švietimo darbuotojams naikinti koeficientų žirkles nuo sausio 1 dienos“, – po susitikimo komentavo E.Milešinas.

Nori, kad koeficientų „žirklių“ neliktų visai

Seimas koeficientų „žirkles“ nuo 2020-ųjų sausio panaikino tik mokytojams.

„Visiems kitiems pedagoginiams darbuotojams žirklės nėra panaikintos, – aiškino profsąjungos lyderis. – Mes sutarėm, kad žirklės visiems darbuotojams naikinamos nuo sausio 1 dienos.“

Derybas su profsąjungomis komentavęs ministras nesutarimų dėl esmės neįžvelgė.

Didžioji dalis pačių svarbiausių dalykų yra suderinta.

„Didžioji dalis pačių svarbiausių dalykų yra suderinta. Ši profsąjunga aktyviai dalyvavo rengiant nacionalinę viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio didinimo strategiją. Manau, pasiekėm susitarimą, kurį aprobavo Vyriausybė, pateikė Seimui, Seimas šitos strategijos dar nepatvirtino“, – komentavo A.Monkevičius.

Anot jo, dydžiai, kurie numatyti viešojo sektoriaus darbuotojų užmokesčio strategijoje, bus perkelti į kolektyvinę sutartį, tačiau galutinai dėl skaičių esą nesusiderinta.

Dar derinama

„Dabar vyksta derinimas, atsižvelgus į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pastabas“, – aiškino ministras. Esą neaišku, ar teisiškai sutartį, kuri atnaujinama, gali pasirašyti ir Mokyklų vadovų asociacija, taip pat – ar sutartis galios visiems sektoriaus atstovams, ar tik ją pasirašiusiems.

Ministerija žada rašytis dvi kolektyvines sutartis – vieną su Švietimo ir mokslo profsąjunga, kitą – su Andriaus Navicko vadovauja Švietimo darbuotojų profsąjunga. A.Monkevičius neatmeta galimybės, kad sutartis bus viena.

„Aš labai skatinčiau. Mano galva, tai būtų labai reikalinga. Bet galutinį sprendimą turi priimti pačios profesinės sąjungos, priversti jų negalim“, – teigė jis.

E.Milešinas tikino, kad bendros sutarties pasirašyti neįmanoma: „Suarta, kad kolektyvinė sutartis nebus rašoma nauja, sutarta [...] dėl kolektyvinės sutarties atnaujinimo [...]. Tokiu atveju prisijungti nėra galimybės.“

Sutartys – rugsėjį

Kolektyvines sutartis su skirtingomis profsąjungomis Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ketina pasirašyti rugsėjį.

Švietimo darbuotojų profsąjunga reikalauja į sutartį su ja įtraukti nuostatą dėl valandinio pedagogų darbo įkainio augimo – kad nuo kitų metų jis didėtų 5 proc., tai yra, 25–30 centų, o nuo kitų metų rugsėjo – 10 proc. Ar įkainis taip ir didės, kol kas neaišku.

„Mes sutarėm, kad jie pasitars, mes pažiūrėsim skaičiavimus“, – trečiadienį teigė A.Monkevičius.

Plačiau apie tai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius