-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 05 /15:56

Protestuojantis VU tikisi ramsčio iš Seimo: vieni siūlo, kiti nemato prasmės

Opoziciniai konservatoriai, anot partiečio, Švietimo ir mokslo komiteto nario Edmundo Pupinio, kitų metų biudžeto projektui registruos protestuojančio Vilniaus universiteto (VU) lūkesčius atitinkančius siūlymus. Socialdemokratas Gintautas Paluckas abejoja, ar dabar dar yra prasmės ką nors siūlyti – esą reikia galvoti apie ateitį. Seimo „valstiečio“ Valiaus Ąžuolo žodžiai tai tik patvirtina – naujoms išlaidoms reikia šaltinių. O jie – riboti.
Vilniaus universitetas
Vilniaus universitetas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Opoziciniai socialdemokratai ketvirtadienį Seime susitiko su Švietimo ir darbuotojų profsąjungai vadovaujančiu Andriumi Navicku bei VU atstovais. Ketvirtadienį ir penktadienį VU paskelbė protestą dėl kitų metų biudžeto projekto – nedirba dėstytojai, nevyksta paskaitos, neveikia bibliotekos.

VU bendruomenė didžiausią nepasitenkinimą reiškia Vyriausybės sprendimu dėstytojų, tyrėjų ir mokslo darbuotojų darbo užmokestį 10 proc. didinti ne nuo kitų metų sausio, o rugsėjo. Aukštoji mokykla taip pat pasigenda dėmesio mokslui bei neakademiniam personalui.

G.Paluckas: nereikia turėti iliuzijų

Po susitikimo socialdemokratai išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame protestui ir reikalavimams išreiškė palaikymą, tačiau nenurodė, ar sieks koreguoti biudžeto projektą. Partijos lyderis G.Paluckas 15min teigė, kad to padaryti nebeįmanoma.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

„Atvirai sakau – nematau šansų ar vilčių jį kokybiškai pakeisti arba kokybiškai spręsti dėstytojų ir mokslininkų situaciją, juos kamuojančias problemas. Nereikia turėti iliuzijų. Viskas – [...] bet koks siūlymas pagal statutą turi surinkti 71 balsą ir to neįmanoma padaryti opozicijai. Tuo tarpu pozicija jau yra sutarusi, susiderinusi“, – dėstė jis.

Tačiau ateityje, anot politiko, reikia pertvarkyti mokesčių sistemą, kad didėtų lėšų perskirstymas per biudžetą, o tai esą būtų naudinga viešajam sektoriui.

„Reikia šnekėti apie didesnes galimybes ir iš akademinės pusės diskusiją, modelio konstravimą – galėsim po truputį pradėti. Tai, aišku, ne šios savaitės, ne šių dienų klausimas – kitų metų klausimas“, – tikino G.Paluckas.

Teiks siūlymus dėl algų ir mokslo

VU rektorius Artūras Žukauskas, kalbėdamas apie tai, kad kitų metų biudžeto projektas iš Vyriausybės sugrįžo į Seimą, teigė būtent čia ir besitikintis pokyčių.

„Švietimo, mokslo komitetas yra mūsų pusėje, palaiko mūsų reikalavimus. Susitikau su frakcija viena, su atstovais kitų frakcijų, mes dar tikimės, kad ten nugalės sveikas protas“, – anksčiau kalbėjo jis.

Panašu, konservatoriai žada imtis veiksmų.

„Priėmimo metu bus balsuojama dėl visų pasiūlymų. Mes įregistruosim pasiūlymus“, – 15min nurodė E.Pupinis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edmundas Pupinis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edmundas Pupinis

Partija, anot jo, siūlys didinti finansavimą Lietuvos mokslo tarybai bei kelti dėstytojų darbo užmokestį nuo sausio.

„Kad realiai, o ne popieriuje, iki 2025 metų būtų pereita prie atlyginimų lygio, kuris 50 proc. didesnis už vidutinį metinį šalies atlyginimą“, – teigė E.Pupinis.

V.Ąžuolas: visi turi solidarizuotis

Pagal Vyriausybės patvirtintą, bet Seimo nepriimtą Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategiją, dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų etatinis darbo užmokestis turėtų augti ne mažiau kaip 10 proc., o iki 2025-ųjų šių darbuotojų vidutinis darbo užmokestis (VDU) pasiektų 150 proc. šalies VDU.

Vyriausybė, pasirašiusi susitarimą su keturiomis švietimo profsąjungomis, pakoregavo kitų metų biudžeto projektą ir numatė dėstytojų algų augimą 10 proc., tačiau ne nuo sausio, kaip prašo VU, o nuo rugsėjo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valius Ąžuolas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valius Ąžuolas

Seimo „valstietis“ Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Valius Ąžuolas 15min teigė, kad galimybės šiuo momentu taisyti biudžeto projektą yra ypač ribotos.

„Vyriausybė galimybes, kurias turėjo, išnaudojo ir atnešė į Seimą savo projektą. Buvo su profsąjungomis pasirašytas tam tikras susitarimas, gal nebuvo pats geriausias, bet vis tiek – susitarimas yra susitarimas, o šiuo metu atsitinka, kad vienas universitetas yra nepatenkintas. [...] Sudėtinga situacija. Visi turėtų būti solidarūs“, – kalbėjo Seimo narys.

Klausiamas, ar konservatorių pasiūlymai, jei jie bus pateikti, bus atmesti, V.Ąžuolas atsakė: „Lėšų galimybės ribotos. Kad ir koks tas pasiūlymas būtų, kuriam reikia papildomų lėšų, nerandant šaltinių, iš kur tų lėšų gauti, iš karto tampa sudėtingas.“

MRU: reikalavimais nėra brandu spręsti problemas

Protestą paskelbusi aukštoji mokykla ketvirtadienį įėjimus užsibarikadavo tvorelėmis. Ant jų užrašas – „paskutinis prioritetas“, matyt, susijęs su šios Vyriausybės pažadu prioritetizuoti švietimo sektorių.

Su VU solidarizavosi Vilniaus dailės akademija, ketvirtadienį pakvietusi į akciją „Lietuva be mokslo – Lietuva be ateities“.

Savo ruožtu Mykolo Romerio universitetas (MRU), kurio buvęs rektorius šiuo metu eina švietimo ministro pareigas, išplatino pranešimą žiniasklaidai pavadinimu „Streikas nėra konstruktyvus dialogas“.

„Suprantu akademinių bendruomenių nusivylimą, tačiau ultimatumai ir reikalavimai nėra brandus ir konstruktyvus būdas spręsti susikaupusias problemas, – pranešime cituojama MRU rektorė Inga Žalėnienė. – Raginčiau šioje situacijoje Lietuvos universitetus, kolegijas susitelkti, aktyviau įsitraukti su savo konkrečiais pasiūlymais toms pačioms valdžios institucijoms, o sprendimų priėmėjus į šiuos pasiūlymus įsiklausyti, nes tik taip galima pasiekti visus tenkinantį rezultatą.“

Finansų ministras Vilius Šapoka VU protestą susiejo su šios aukštosios mokyklos rektoriaus rinkimais, kuriuose dalyvauja ir dabartinis įstaigos vadovas A.Žukauskas.

„Čia tik mano nuomonė, nepretenduoju į absoliučią tiesą“, – pridūrė jis ir teigė, kad „bet kuri civilizuota protesto forma yra demokratijos išraiška“.

Ministras paragino aukštąsias mokyklas reformuotis: „Kuomet yra keliami staigūs, radikalūs reikalavimai, kurie nėra pagrįsti valstybės galimybėmis, aš manau, labiau reikėtų fokusuotis, kaip mes galėtume rasti sutarimus, kad kuo greičiau tos reformos įvyktų. Priešingu atveju visuomet trūks pinigų.“

Seimas biudžeto projektą ketina priimti gruodžio 17-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius