-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 03 /16:01

VU protestas: nedirbs dėstytojai, nebus paskaitų, tikisi sprendimų Seime

Vilniaus universitetas (VU) veiklą stabdo pirmą kartą istorijoje, sako šios aukštosios mokyklos rektorius Artūras Žukauskas. Artėjantį ketvirtadienį ir penktadienį protestuojantys universiteto dėstytojai nedirbs, nors gaus užmokestį, studentai nebus laukiami paskaitose, neveiks bibliotekos. VU stokoja valdžios dėmesio mokslui ir švietimo bendruomenei, ir jau nuo sausio reikalauja didesnių algų neakademiniam personalui bei dėstytojams.
Rita Žiliukaitė, Artūras Žukauskas, Klaudijus Melys
Rita Žiliukaitė, Artūras Žukauskas, Klaudijus Melys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šios savaitės pradžioje Vyriausybė ir keturios švietimo profsąjungos sutarė dėstytojų, mokslininkų ir tyrėjų darbo užmokestį nuo kitų metų rugsėjo didinti 10 proc. ir atsižvelgiant į tai taisyti biudžeto projektą. Tai atsieis papildomus 4,6 mln. eurų.

Pasiektą susitarimą vadina „tariamu“

Tačiau VU Filosofijos fakulteto profesinės sąjungos vadovės, iniciatyvinės grupės „Paskutinis prioritetas“ narės Rūtos Žiliukaitės teigimu, minėtas susitarimas – tik tariamas, o jį sudarant esą nebuvo atstovaujama visa švietimo bendruomenė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Žiliukaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Žiliukaitė

„Mes parengėme aštuonių punktų reikalavimus. Visas ankstesnes savaites mėginome dar kartą platinti juos viešai, iš tiesų ne kartą kalbėjome, kas yra būtina tam, kad mes išsaugotume mokslo ateitį šitoje valstybėje“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo ji.

VU reikalauja:

  • kitų metų valstybės biudžete numatyti lėšas, skirtas dėstytojų ir mokslininkų atlyginimams didinti bent 20 proc.;
  • numatyti lėšas neakademinio personalo atlyginimų didinimui, kad jis atitiktų darbo rinkos medianą;
  • sukurti strategiją, kuria iki 2023 metų akademiniai ir aukštos kvalifikacijos neakademiniai darbuotojai uždirbtų ne mažiau kaip 1,5 vidutinio darbo užmokesčio (VDU): pradedantys mokslininkai 1,5–2 VDU, mokslo darbuotojai, asistentai 2–2,5 VDU, vyresnieji mokslo darbuotojai, docentai 3–4 VDU, vyresnieji mokslo darbuotojai, profesoriai 3,5–4 VDU, priedai ir priemokos nesudarytų daugiau kaip 10 proc. bazinio metinio atlyginimo, atlyginimai būtų indeksuojami augant ekonomikai.
  • kitų metų valstybės biudžete numatyti lėšas skatinamųjų stipendijų studentams kėlimui;
  • turėti tvarią mokslo tyrimų finansavimo strategiją įgyvendinant Europos Komisijos ir EBPO rekomendacijas (bent 3 proc. BVP);
  • įtraukti mokslininkus ir kitus viešojo sektoriaus atstovus į mokesčių ir biudžeto politikos formavimą;
  • pripažinti mokslo ir studijų kuriamą vertę kuriant šalies gerovę;
  • formuoti sąžiningą, skaidrią ir subalansuotą viešojo sektoriaus atlyginimų politiką pagal kompetencijas ir atsakomybes.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos skaičiavimais, dėstytojų darbo užmokesčio augimas 20 proc. valstybei atsieitų apie 40 mln. eurų, akademinio personalo algų didinimas – apie 10 mln. eurų, teigė R.Žiliukaitė.

Ji pabrėžė, kad pagal Vyriausybės ir profsąjungų atstovų pasirašytą susitarimą, kitąmet neakademinio personalo atlyginimai neaugs, o dėstytojų darbo užmokesčio klausimas bus perleistas kitai Vyriausybei.

Sprendimų tikisi Seime, jei ne – nesustos

„Visą praėjusią savaitę mes bandėme šmaikščiu, nuotaikingu būdu, neslėpdami ironijos atkreipti valdžios pareigūnų, Seimo, Vyriausybės dėmesį į tai, kad mūsų valstybėje aukštasis mokslas nebetenka prioriteto, kad jis tapęs [...] paskutiniu šalies prioritetu. Bet šiandieną mums visai nebejuokinga“, – kalbėjo VU rektorius A.Žukauskas.

Jo įsitikinimu, valstybė negeba investuoti į aukštąjį mokslą, o kitų metų biudžeto formavimas vyksta primityviai, derantis su profsąjungomis neįtraukiami universitetų valdymo organai. Pokyčių A.Žukauskas teigė besitikintis Seime.

Švietimo, mokslo komitetas yra mūsų pusėje.

„Švietimo, mokslo komitetas yra mūsų pusėje, palaiko mūsų reikalavimus. Susitikau su frakcija viena (socialdemokratų – 15min), su atstovais kitų frakcijų, mes dar tikimės, kad ten nugalės sveikas protas“, – išreiškė viltį rektorius, turėdamas omeny, kad kitų metų biudžeto projektas iš Vyriausybės sugrįžo į Seimą.

Jeigu Seimas biudžetą priims neatsižvelgęs į VU reikalavimus, aukštoji mokykla, anot rektoriaus, „nesustos“.

Sieks išmokslinti Seimą

„Turime didelį portfelį įvairiausių socialinių akcijų. Viena iš jų – pasirengimas kitiems Seimo rinkimams. Mes pakviesime visus alumnus, kurie kandidatuos į kitą Seimą – nepriklausomai nuo partinės priklausomybės – pasikelti savo kvalifikaciją VU, suteiksim galimybę susipažinti su strateginio valdymo pagrindais, viešojo sektoriaus valdymo pagrindais, finansavimo pagrindais, lyderystės, komandinio darbo, interesų derinimo ir kitom reikalingom kompetencijom, reikalingom šiuolaikiniam politikui“, – pasakojo A.Žukauskas.

Paklaustas, ar VU kurs politinę jėgą, rektorius tai paneigė, bet patikslino, kad aukštosios mokyklos alumnams bus pasiūlytas kompetencijų paketas.

Bandysim daryti intelektinę intervenciją į mūsų parlamentą.

„Ir tokiu būdu bandysim daryti intelektinę intervenciją į mūsų parlamentą“, – nurodė A.Žukauskas.

VU Studentų atstovybės prezidentas Klaudijus Melys tikino, kad įstaigos studentai palaiko iniciatyvą stabdyti veiklą, bet esą visai tuo nesidžiaugia. VU, anot jo, vykdė apklausą, kurios metu 77 proc. studentų protestui reiškė paramą.

„Kiekvienas studentas studijuojantis aukštojoje mokykloje faktas, kad bus nepatenkintas dėl to, kad paskaitos, seminarai, ypatingai artėjant egzaminų laikotarpiui, bus nepatenkinti, nes šie užsiėmimai nevyksta. Bet mes visi suprantam, kas yra solidarizavimasis, kad aukštasis mokslas atsidurtų toje padėtyje, kur turėtų būti“, – kalbėjo jis.

Protestas paveiks apie 25 tūkst. asmenų

VU protestui, anot A.Žukausko, palaikymą išsakė Kauno, Klaipėdos, Šiaulių universitetai, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija, tačiau jie esą jungtis ir stabdyti darbo kol kas nesiryžta.

„Gal ir teisingai daro, kad nebūtų per didelis nuostolis visai Lietuvai“, – pasvarstė rektorius.

Jis teigė nežinantis atvejų, kad VU kažkada būtų sustabdęs savo veiklą savanoriškai: „Turbūt pirmą kartą istorijoje. Buvo kelis kartus uždarytas prievarta, bet kad pats stabdytų veiklą, šito nėra buvę, ko gero.“

VU yra seniausia ir didžiausia aukštoji mokykla Lietuvoje. Čia studijuoja apie 20 tūkst. studentų, dirba daugiau kaip 4 tūkst. darbuotojų.

Pranešimo apie laikiną VU nedarbą antradienio popietę sulaukė ir šios aukštosios mokyklos studentai. Jį pasirašė R.Žiliukaitė ir bendruomenės reikalų prorektorė Birutė Švedaitė-Sakalauskė.

Anot jų, Vyriausybės ir švietimo profsąjungų pasiektas susitarimas dėl kitų metų biudžeto ir dėstytojų algų augimo „tik nežymia dalimi atliepia VU ir Lietuvos mokslinių tyrimų institutų bendruomenių iškeltus reikalavimus, todėl yra nepriimtinas bei nuviliantis“.

„Neatsitraukdamas nuo savo ankstesnių reikalavimų VU tęsia savo protestą ir gruodžio 5–6 dienomis laikinai stabdo savo veiklą“, – teigiama laiške.

Nebus paskaitų, neveiks biblioteka

Minėtomis dienomis, anot VU, bus uždaryti visi aukštosios mokyklos miesteliai, nevyks paskaitos, nebus vykdoma mokslinė veikla, nedirbs Centrinė administracija ir padalinių administracijos, universiteto ansamblis bus nepasiekiamas turistams, neveiks VU biblioteka.

„Tačiau bus sudaryta galimybė įvykti iš anksto suplanuotoms tarptautinėms ir nacionalinėms konferencijoms bei išoriniams renginiams“, – priduriama pranešime.

VU administracija prašo „suprasti šią situaciją ir drauge su dėstytojais susitarti bei užtikrinti sklandų atsiskaitymų perkėlimą“.

„Siekdami, kad protesto dienomis VU studentų interesai būtų atliepti ir mokymosi procesas visai nenutrūktų, veiks viena universiteto auditorija (201 aud. VU Filosofijos fakultete, Universiteto g. 9, Vilnius), kurioje universiteto dėstytojai savanoriškai skaitys paskaitas. Jos bus transliuojamos internetu, socialiniais tinklais Lietuvai ir pasauliui“, – nurodė VU.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./VU bibliotekos Profesorių skaitykla
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./VU bibliotekos Profesorių skaitykla

13 aukštųjų mokyklų vienijanti profsąjunga, anot jos vicepirmininkės Astos Lapinskienės, prie VU inicijuojamo protesto nesijungs.

„Mes pasirašėme kolektyvinę sutartį, mes tikrai prie nieko neprisidėsime ir negalime daryti to teisiškai“, – BNS sakė ji.

Nepritariame tokiems pavieniams veiksmams.

„Nepritariame tokiems pavieniams veiksmams“, – pridūrė Aukštųjų mokyklų profsąjungų susivienijimo (LAMPSS) atstovė.

Praėjusį trečiadienį priešais Vyriausybę streikavę VU dėstytojai dalijo diplomus už „ačių“. Jei į jų reikalavimus nebus atsižvelgta, universitetas stabdys veiklą, tąkart nurodė aukštosios mokyklos rektorius A.Žukauskas.

Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis įspėjimo rimtai neįvertino.

„Puiku, studentai bus laimingi“, – su ironija atsakė jis, paklaustas, kaip vertina VU planus stabdyti veiklą.

Po VU reikalavimų sąrašu parašus padėjo Nacionaliniu vėžio instituto, Lietuvių kalbos instituto, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto, Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto ir kitų institucijų atstovai.

Biudžetą Seimas planuoja priimti gruodžio 17-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius