Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švietimo ministras: visuotinis nemokamas aukštasis mokslas – įmanomas

Nuo 2020-ųjų organizuoti nemokamas bakalauro studijas yra įmanoma, sako naujasis švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.
Algirdas Monkevičius
Algirdas Monkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį Seime Švietimo ir mokslo komiteto posėdžio metu ministras teigė bandysiantis įvesti nemokamas bakalauro studijas.

„Mes pasižiūrėję kaip tai galima padaryti teisinėje bazėje, turint tam tikras finansines galimybes, manome, kad tai galima padaryti, jeigu modelis būtų iki galo gerai apsvarstytas, susitarta su visom suinteresuotomis šalimis“, – dėstė A.Monkevičius ir pridūrė, kad tai būtų „paradigminis pokytis, kuris leistų veikti išsibarstymą, kada yra daug studentų, mokančių savo lėšomis už studijas, o kita dalis turi galimybę gauti valstybės finansavimą“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Ministras teigė ieškosiantis būdų, kaip stojančiuosius skatinti rinktis valstybei reikalingas studijų programas.

„Jeigu būtų apsisprendimas, kad tai yra svarbu ir galėtume tą padaryti, ministerija darbų imsis ir mes turėtume pavasarį rimtai pasidarbavę projektą pasiūlyti. Reikėtų kiek galima anksčiau paskelbti apie jo įgyvendinimą, ir tarkime, nuo 2020 metų rugsėjo 1 dienos pradėti priimti į tokias studijas mūsų piliečius“, – kalbėjo A.Monkevičius.

Praėjusiais metais, kai tuomet dar Švietimo ir mokslo ministerija išskyrė prioritetines studijų kryptis ir joms numatė daugiau valstybės finansuojamų studijų vietų, 5330 studijų krepšelių liko nepanaudota. Atlikę 2,6 mln. eurų buvo perleisti kolegijų ir universitetų reikmėms.

Idėją aukštąjį mokslą padaryti apskritai nemokamą anksčiau buvo iškėlęs valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

Tuomet dar švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės vadovaujama ministerija laikėsi pozicijos, kad nemokamos bakalauro studijos gali būti siūlomos besirenkantiesiems tik rinkai reikalingas profesijas ir nepalaikė siūlymo įvesti visuotinį nemokamą aukštąjį mokslą.

A.Monkevičius švietimo, mokslo ir sporto ministru tapo po to, kai argumentuojant atsinaujinimo būtinybe, J.Petrauskienė iš pareigų buvo atstatydinta.

Premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė savo programoje visų studijų pakopų studentams, priimtiems į studijas valstybei svarbiose srityse, kur galimas specialistų poreikio planavimas, numatė garantuoti valstybės finansuojamą nemokamą studijų vietą, susietą su studento įsipareigojimu pasiekti apibrėžtus studijų rezultatus.

Konstitucija numato, kad valstybė nemokamą mokslą garantuoja gerai besimokantiems piliečiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius