Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas nagrinės, ar LSU prijungimas prie LSMU neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį pranešė nagrinėsiantis Seimo narių prašymą ištirti, ar Lietuvos sporto universiteto (LSU) reorganizacija prijungimo prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) būdu neprieštarauja Konstitucijai.
LR konstitucija
Konstitucija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Parlamentarų, besikreipusių į KT, teigimu, Seimas nutarimą dėl universiteto reorganizacijos priėmė neturėdamas nei LSU tarybos, nei LSMU tarybos, nei Vyriausybės teikimo dėl nutarime nurodytų universitetų reorganizavimo.

„Kitaip tariant, pareiškėjos manymu, ginčijamas Seimo nutarimas buvo priimtas nesilaikant įstatyme nustatytos tvarkos, pažeidžiant Seimui suteiktas galias [...]“, – svetainėje rašo KT.

Parlamentarų nuomone, universiteto reorganizavimo klausimų svarstymas, nesant jo valdymo organų nuomonės, yra aukštosios mokyklos autonomijos pažeidimas.

„Pareiškėjos manymu, ginčijamas Seimo nutarimas suvaržo galimybę LSU tarybai įgyvendinti savo teises laisvai apsispręsti dėl jo reorganizavimo, prieštarauja Konstitucijai [...], kurioje yra įtvirtinta aukštųjų mokyklų autonomija“, – priduriama svetainėje.

Apie tai, kad kreipsis į KT dėl LSU reorganizacijos anksčiau pranešė Seimo konservatorių frakcija.

Seimas LSU prijungimui prie LSMU pritarė sausį. Tiesa, universitetų pertvarka nėra baigta, nes Seimas kaip steigėjas turi patvirtinti naujo universiteto statutą, reorganizacijos planą.

Planuojama, kad Sporto universitetas veiks LSMU sudėtyje kaip Sporto akademija, tačiau LSU siekia išlaikyti autonomišką statusą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius