-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 12 /19:19

Buksuoja universitetų tinklo pertvarka: Seimas prijungė LSU prie LSMU, bet atidėjo klausimą dėl VDU

Penktadienį neeilinės sesijos metu parlamentas, nepaisydamas Lietuvos sporto universiteto (LSU) senato ir tarybos priešinimosi bei noro išlaikyti autonomiją, prijungė šią aukštąją mokyklą prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU). LSMU valdomieji organai šiam žingsniui pritarė.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dviejų universitetų reorganizaciją palaikė 55 parlamentarai, 14 balsavo prieš, 19 susilaikė. Nutarimo priėmimui Seimo salėje aktyviai priešinosi opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcija.

Kaip balsavo kiekvienas Seimo narys, galite pasitikrinti čia.

A.Kubiliaus siūlymus Seimas atmetė

Seimo posėdžio metu konservatorius Andrius Kubilius, norėdamas teisės akte „įrašyti tikrąją faktinę padėtį, jos neslėpti ir supažindinti su ateities kartomis“, siūlė tvirtinamame nutarime pažymėti, kad LSU valdymo organai prijungimui nepritaria ir kad jo reorganizacija, esant tokiai situacijai, gali vykti tik Vyriausybės teikimu, kurio Seimas esą nėra gavęs.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys

Tokiems siūlymams pritarimą išreiškė konservatorius Rimantas Jonas Dagys – esą reikia prisiimti atsakomybę, situacijos gražinti negalima.

„Manyčiau teisingiausia, kad šis nutarimas būtų atidėtas arba [atsirastų] bent jau Vyriausybės nutarimas“, – bendrapartiečiams atitarė konservatorius Edmundas Pupinis.

„2017 metų lapkričio 22 dienos nutarimas yra visa apimantis – visų Lietuvos universitetų tinklo pertvarką, – parlamentarams aiškino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša. – Ten yra labai aiškiai išsakyta Vyriausybės pozicija ir nuomonė kiekvieno prijungimo ar sujungimo atveju.“

A.Kubiliaus siūlymui Seimas, kaip ir Švietimo ir mokslo komitetas, nepritarė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Andrius Kubilius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Andrius Kubilius

Užtat pritarė E.Pupinio siūlymui įpareigoti Seimo valdybą užsakyti nepriklausomą ekspertinį LSU ir LSMU reorganizacijos plano ir sąlygų vertinimą, koks numatytas pertvarkant LEU, VDU ir ASU. Toks vertinimas, kaip dėstė Seimo narys, leistų pasitikrinti ir apsisaugoti nuo klaidų.

Nereikia pasiduoti politiniams žaidimams, politinėms diskusijoms. Kad niekas nevyktų nori tik (LSU) administracija, nes matomai jos po prisijungimo neliks.

Palaikymą LSU prijungimui prie LSMU išreiškė Mišrios Seimo narių grupės narys Gintaras Steponavčius. Primindamas prie LSMU prijungtos Veterinarijos akademijos pavyzdį, tarp LSU ir LSMU jis teigė matantis sinergiją.

„Raginu padaryti bent kažką, kad pajudėtume link aukštesnės kokybės. Kviečiu atmesti asmeniškumus ar siaurus interesus į šoną ir balsuoti vieningai“, – sakė G.Steponavičius.

G.Skaistė: nuėjome mažiausio pasipriešinimo keliu

„Nereikia pasiduoti politiniams žaidimams, politinėms diskusijoms. Kad niekas nevyktų nori tik (LSU) administracija, nes matomai jos po prisijungimo neliks“, – dviejų universitetų pertvarkai palaikymą išreiškė „valstietis“ Kęstutis Mažeika.

Pečius dėl savarankiško LSU išsaugojimo surėmė konservatoriai. Gintarė Skaistė stebėjosi, kodėl jungiami ne visi Kauno universitetai, kaip buvo numatyta pirminiame universitetų tinklo pertvarkos plane.

„Kai turime istorinę galimybę padaryti kažką didingo [...], mes nueiname mažiausio pasipriešinimo keliu, paliekame tam tikrus universitetus iš viso užribyje“, – sakė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irena Degutienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irena Degutienė

Irena Degutienė aiškino, kad apie sėkmingas LSMU ir Veterinarijos akademijos jungtuves kaip pavyzdį jungiant LSU prie LSMU nereikėtų kalbėti.

„Siūlau neskubėti – galbūt šį klausimą iš viso svarstyti pavasario sesijoje, ir svarstyti ar LSU liktų savarankiškas kaip muzikos ar dailės akademija“, – lyg skaitydama LSU pranešimą žiniasklaidai teigė I.Degutienė.

Iki penktadienio LSU vykdė aktyvią priešinimosi reorganizacijai kampaniją.

„Esame nusivylę tokiu Seimo nutarimu, nes prieš šį žingsnį nebuvo atsižvelgta į Lietuvos sporto universiteto bendruomenės ir tarybos nuomonę bei argumentus, neaptartos tokio mechaninio jungimo pasekmės. Švietimo ir mokslo ministerijai ne kartą pristatėme tolesnės LSU veiklos viziją, pabrėžėme, kad neatsisakome dalyvauti universitetų tinklo pertvarkoje, bet savo specializuotų studijų ir sporto mokslą plėtrą galime užtikrinti autonomiškame universitete arba akademijoje“, – penktadienį Seimui išreiškus valią paskelbė laikinoji LSU rektorė Diana Rėklaitienė.

LSU nuotr./Lietuvos sporto universitetas
LSU nuotr./Lietuvos sporto universitetas

LSU jungimo naudos neįžvelgia

Jos teigimu, Seimo sprendimas „gali sužlugdyti ne tik sporto mokslą ir studijas, bet ir visą Lietuvos sportą“.

„Nuo pat aukštojo mokslo reformos pradžios buvome maitinami pažadais, kad prisijungus bus geriau, nebus žlugdomos sporto, kūno kultūros, rekreacijos, reabilitacijos studijos ir sporto mokslas. Deja, iki šiol neišgirdome realių tokio jungimo argumentų. Liūdina ir tai, kad kai kurie Seimo nariai posėdyje kalbėjo netiesą, pateikė klaidingus faktus, akivaizdžiai atstovavo institucijai, su kuria anksčiau buvo susiję darbine veikla ir taip parodė nepagarbą visai mūsų universiteto bendruomenei. Nuolat buvo kartojamas ir Veterinarijos akademijos prijungimo prie Sveikatos mokslų universiteto sėkmės pavyzdys. Tačiau tiesa ta, kad Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro MOSTA ekspertų vertinimu mokslo lygis nepakilo, o ir yra akivaizdžiai žemesnis nei LSU“, – pranešime žiniasklaidai dėsto D.Rėklaitienė.

Laikinosios rektorės teigimu, artimiausiu metu apie priimtą Seimo nutarimą ji diskutuos kartu su universiteto bendruomene, senatu ir taryba.

LSU nuotr./Albertas Skurvydas
LSU nuotr./Albertas Skurvydas

Ketvirtadienį pranešimą žiniasklaidai LSU jungimo klausimu išplatino ir LSU senato pirmininkas Albertas Skurvydas. Jis, sprendžiant iš turinio, Seimo narius siekė įspėti dėl reorganizacijos pasekmių.

„LSU prijungimas prie LSMU reikštų labai gerai veikiančių sporto mokslo ir studijų išskaidymą iš esmės. To pasekmė – LSU sunaikinimas, nes specializuotame medicinos krypties universitete nėra ugdymo ir vadybos mokslų bei studijų krypčių“, – aiškino jis.

Dėl VDU klausimo Seimas rinksis šeštadienį

Palaiminę dviejų universitetų darinį, Seimo nariai atidėjo Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetų (LEU ir ASU) prijungimo prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) klausimą iki kito posėdžio. Tokios pertraukos frakcijos vardu paprašė konservatorius Mykolas Majauskas.

Pertraukai pritarė 32 parlamentarai, prieštaravo – 48, 20 jų susilaikė.Klausimą dėl trijų universitetų reorganizacijos parlamentarai svarstys šeštadienį.

Sprendimui formuoti plačios aprėpties VDU yra pritarę VDU, LEU ir ASU valdymo organai.

Anksčiau nepritarimą plačios aprėpties VDU kūrimui reiškė M.Majausko bendrapartietis A.Kubilius.

„Visiškai neaišku, kodėl žemės ūkio technologinį Stulginskio universitetą reikia jungti su humanitariniu Vytauto Didžiojo universitetu, o ne su technologiniu Kauno technologijų universitetu. Susidaro vaizdas, kad tris „pasiligojusius“ (o kai kuriuos jau ir „bemirštančius“) universitetus norima gelbėti, dirbtinai sujungiant. Taip bus tik švaistomi resursai ir prarandamas laikas bei aiški perspektyva. Taip yra kompromituojama visa reforma, o iš Kauno atimama ar bent sumenkinama galimybė turėti stiprų, pasaulinio lygio technologinį universitetą“, – dėstė opozicinės frakcijos narys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

„Kauno universitetų sujungimas savaime neišspręs visos Kauno aukštųjų mokyklų problematikos – tai tik pirmas žingsnis telkiant mokslo ir studijų potencialą.

Švietimo ir mokslo ministerija, dar prieš Seimui nusprendžiant atidėti plačios aprėpties VDU kūrimo klausimą, išplatino pranešimą žiniasklaidai. Jame teigiama, kad dalies „Kauno universitetų sujungimas savaime neišspręs visos Kauno aukštųjų mokyklų problematikos – tai tik pirmas žingsnis telkiant mokslo ir studijų potencialą“.

„Šis Seimo sprendimas yra daugiau nei metus trukusių diskusijų rezultatas. Apie poreikį jungti universitetus kalbama seniai. Šis sprendimas – realus žingsnis. Jį priimant buvo atsižvelgta į Vyriausybės nutarimą, aukštųjų mokyklų siūlymus, įgyvendinamas Seimo nutarimas dėl valstybinių universitetų tinkle optimizavimo“, – pranešime žiniasklaidai cituojama švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Sujungiant universitetus, kaip aiškina ministrė, „mažinamas studijų programų dubliavimas, sutelkiami moksliniai pajėgumai, didesnės galimybės vykdyti tarpkryptines studijas ir tyrimus. Siekiant stiprinti kokybę, numatomos investicijos į studijų programų atnaujinimą, dėstytojų kvalifikacijos tobulinimą, mokslinius tyrimus“.

Priėmus Seime strigusį nutarimą dėl VDU, LEU ir ASU reorganizacijos, universitetai iki kovo 1-osios Seimui turėtų pateikti reorganizacijos planą. Jį vertins ekspertai.

Pagal planą, po reorganizacijos plačios aprėpties VDU studijas vykdys Kaune, LEU studentai turės galimybę studijas užbaigti Vilniuje, LEU turtas atiteks Vyriausybei.

Gruodžio viduryje Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC), atsižvelgdamas į tarptautinės ekspertų grupės išvadas, neigiamai įvertino LEU veiklą. Tai sudaro prielaidas naikinti leidimą LEU vykdyti studijas. Tiesa, jei Seimas patvirtins minėtos aukštosios mokyklos prijungimą, ji nebus likviduojama.

SKVC sprendimas įsiteisės pirmadienį.

Penktadienį savo darbą baigia iš pareigų atsistatydinęs LEU rektorius Algirdas Gaižutis.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas, buvęs LEU darbuotojas E.Jovaiša anksčiau siūlė LEU, VDU ir ASU reorganizuoti sujungimo būdu, tačiau tokiu atveju būtų reikėję steigti naują juridinį asmenį – jis negalėtų perimti pirmtako pavadinimo.

Vyriausybė lapkritį patvirtino visų Lietuvos universitetų tinklo pertvarkos planą. Pagal jį, šalyje iš keturiolikos universitetų turėtų likti devyni.

Pirminiu Vyriausybės sumanymu, universitetų tinklo pertvarka turėjo atrodyti taip: sostinėje – sujungtas Vilniaus universitetas ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Kaune – Kauno universitetas, sujungiant šiame mieste esančius ASU, Kauno technologijos universitetą (KTU), LSU ir VDU (prie VDU prijungtas LEU).

Kaune turėjo likti ir vienas profilinis universitetas – LSMU. Šiaulių universitetą siūlyta prijungti prie VU, o Klaipėdos universitetą palikti kaip jūrinės pakraipos aukštąją mokyklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius