Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Tūkstantmečio mokyklų“ pirmojo srauto dalyvius lėšos pasieks per artimiausias savaites

Daugiau nei trečdalį šalies savivaldybių, kurios dalyvauja „Tūkstantmečio mokyklų“ programos pirmajame sraute, lėšos pasieks per artimiausias savaites, trečiadienį informavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.
Investavimas, finansai
Investavimas, finansai / 123RF.com nuotr.

Iš viso pirmojo srauto savivaldybių pažangos planams įgyvendinti skirta apie 109,6 mln. eurų. Pažangos planų įgyvendinimas baigsis 2025 metų balandį.

„Pradedame labai tikrai svarbų etapą, kuomet jau yra parengti pažangos planai, investiciniai projektai 22 pirmojo srauto savivaldybių ir pradedamas jau tas mūsų lauktas įgyvendinimo etapas, kuomet investicijos virš 102 milijonų eurų iškeliauja į savivaldybes ir savivaldybės įgyvendins „Tūkstantmečio mokyklų“ pačių parengtus pažangos planus“, – trečiadienį žurnalistams sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Pasak ministrės patarėjos Agnės Andriuškevičienės, lėšos savivaldybes turėtų pasiekti artimiausiu metu.

„Savaitę arba kitą pasirašom jau galutines sutartis, nes dabar pasirašytos preliminarios. Tai reiškia, kad savivaldybės gauna avansinį mokėjimą, jas pasiekia realūs pinigai, pradeda įgyvendinti veiklas, tada gabalėlį nuveikia, vėl teikia prašymą“, – sakė ji.

Pirmuoju etapu mokyklos galės gauti iki 30 proc. avanso.

Programoje iš viso dalyvauja 58 savivaldybės. Pirmajame sraute dalyvauja 22 savivaldybės (18 pažangos planų), 93 mokyklos.

Iš viso ugdymo veikloms organizuoti, priemonėms įsigyti ir mokytojų bei vadovų mokymams savivaldybės skyrė 46 proc. investicijų (apie 50,5 mln. eurų.). Likusieji 59 mln. eurų skirti infrastruktūrai mokyklose atnaujinti, pritaikyti ją pagal universalaus dizaino principus.

Lyderystės sričiai skirta 33 mln. eurų, įtraukiajam ugdymui – 25 mln. eurų, kultūriniam ugdymui – 20 mln. eurų, STEAM ugdymui – 31 mln. eurų.

Programos dalyvės – ir stiprios, ir pačios silpniausios

Pasak A.Andriuškevičienės, „Tūkstantmečio mokyklų“ programa atspindi Lietuvos mokyklų paveikslą. Joje dalyvauja pradinės, pagrindinės mokyklos ir gimnazijos.

„Mokyklos yra ir stiprios, ir pačios silpniausios“, – kalbėjo ji.

Atrenkant mokyklas, atsižvelgta į mokinių pasiekimus, vaikų socialinę, ekonominę, kultūrinę aplinką. Anot A.Andriuškevičienės, programa „nėra orientuota į geriau gyvenančius vaikus.“

„Lietuvoje mes turime apie 20 procentų socialinę riziką patiriančių vaikų, tai „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje pirmame sraute jų yra 20 procentų, o antrame 23 procentai“, – sakė ji.

Su antruoju srautu dalyvauja 36 savivaldybės (33 pažangos planai), 178 mokyklos, preliminariai joms skirta 99,95 mln. eurų be pridėtinės vertės mokesčio, programos įgyvendinimą jos pradės šįmet spalį.

Konkreti parama savivaldybei priklauso nuo jos teritorijoje besimokančių mokinių skaičiaus ir pažangos plano vertės: ji svyruoja nuo 500 tūkst. mažesnėms savivaldybėms iki 43 mln. eurų Vilniui per visą projekto laikotarpį iki 2026-ųjų.

Nepasiekus rezultatų lėšos gali būti grąžinamos

Jeigu mokyklos išsikeltų rezultatų nepasieks, gautas lėšas gali tekti grąžinti arba jas perskirstyti naujoms veikloms.

„Jeigu jau su galutiniu mokėjimo prašymu mes pamatom, kad tam tikros veiklos yra nepadarytos ir rezultatai nepasiekti, tai gali būti tam tikros finansinės korekcijos pritaikytos“, – sakė Centrinės projektų valdymo agentūros Švietimo skyriaus projektų vadovė Eglė Vizbarė.

Anot Vilniaus švietimo pažangos centro vadovės Unės Kaunaitės, mokykloms nepasiekus rezultatų, kentėtų nebent savivaldybė.

„Tikrai mokyklos šitoj vietoj niekaip finansiškai nekentės, jeigu nesugebės tam tikrų lėšų pripažinti, tai tiesiog padengs jas iš savo biudžeto“, – pridūrė ji.

Sostinėje lėšos skirtos ir gimnazijos statyboms

Projekte dalyvauti atrinkta dešimt sostinės mokyklų. Pasak U.Kaunaitės, į programą neįtrauktos atrankos sistemą turinčios mokyklos, pasirinktos tos, kuriose šiuo metu matomi tam tikri iššūkiai.

„Orientavomės į tas mokyklas, kuriose šiuo metu matome tam tikrus iššūkius, kur norėtume sustiprinti mokyklas ir rajonai daugeliu atveju yra tokie sudėtingesni. Mes tikimės, kad tai gali būti programa, kuri padės tas mokyklas sustiprinti“, – kalbėjo U.Kaunaitė.

Sostinė iki gegužės vidurio turėtų gauti apie 13 mln. eurų. Ši pinigų suma numatyta ir Pilaitės gimnazijos statyboms.

Šią vasarą įvyks dalis infrastruktūros pritaikymo darbų, bus įsigytos naujos ugdymo priemonės, nuo rugsėjo startuos mokymai bei ugdymo stiprinimo veiklos, darbą mokyklose ir savivaldybėse pradės „Tūkstantmečio mokyklos“ sričių koordinatoriai.

„Tūkstantmečio mokyklų“ programai įgyvendinti planuojama skirta 210 mln. eurų. Iš viso programoje turėtų dalyvauti 270 mokyklų.

Suderinus planus, už šiuos pinigus bus galima gerinti mokymo aplinką, pirkti įrangą, priemones, sukurti naują ar atnaujinti infrastruktūrą, ugdyti mokyklų vadovų, pedagogų kompetencijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius