-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdantieji švietimiečiams siūlo skirti papildomus 34 mln. eurų, o dėl kitko leisti spręsti Vyriausybei

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, kuriame daugumą sudaro valdantieji, kitąmet siūlo skirti papildomus 34 mln. eurų švietimo sektoriui finansuoti. Dėl kitų švietimiečių lūkesčių, komiteto narių nuomone, turės apsispręsti Vyriausybė.
Pedagogų mitingas prie Seimo
Pedagogų mitingas prie Seimo / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienį į posėdį susirinkę Biudžeto ir finansų komiteto nariai svarstė, kaip reikėtų taisyti 2020 metų valstybės biudžeto projektą, ar atsižvelgti į Seimo komitetų ir atskirų parlamentarų siūlymus dėl papildomo finansavimo.

Komiteto pirmininkas „valstietis“ Valius Ąžuolas pasiūlė pritarti keturiems Švietimo ir mokslo komiteto siūlymams, kurių bendra vertė – 34 mln. eurų.

Seimo narys paragino skirti papildomus 6 mln. eurų nemokamam aukštajam mokslui bakalauro studijose įgyvendinti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valius Ąžuolas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valius Ąžuolas

„Įplaukos užsidengtų iš gautų loterijos mokesčių, kuriuos padidinom, komitete pritarėm“, – dėstė V.Ąžuolas.

Jis, teigdamas, kad derėtų ištesėti pažadus savivaldybėms, pasiūlė numatyti papildomus 10 mln. eurų švietimo pagalbos specialistų darbo užmokesčiui didinti, 6 mln. eurų – mokytojų, dirbančių pagal ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, užmokesčio didinimui, taip pat – 12 mln. eurų neformaliam vaikų švietimui.

„Čia būtų iš valstybės ir ES lėšų. Vis tik, didžioji dalis čia sudaro ES, tik mes įtraukiam, kad būtų skiriama“, – paaiškino Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.

Jo siūlymams komiteto nariai pritarė bendru sutarimu.

„O visa kita, kur švietimo yra didžiulis paketas, paliekam apsispręsti Vyriausybei“, – nurodė V.Ąžuolas.

Anksčiau posėdžiavęs Švietimo ir mokslo komitetas nepritarė Vyriausybės pateiktam kitų metų valstybės biudžeto projektui ir pateikė savo siūlymų už 180 mln. eurų.

Biudžeto ir finansų komitetas neatsižvelgė į Švietimo komiteto prašymus didinti mokslininkų ir dėstytojų bei aukštųjų mokyklų neakademinių darbuotojų darbo užmokestį, mokytojų atlyginimų koeficientus, o taip pat – asignavimus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, juos skiriant aukštųjų mokyklų tinklo pertvarkai įgyvendinti ir kita.

Pirmas biudžeto projekto svarstymas Seime numatytas ketvirtadienį. Po jo dokumentas bus grąžintas Vyriausybei, o galutinai turėtų būti priimtas gruodžio 10 dieną.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Egidijus Milešinas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Egidijus Milešinas

Apkaltinusi Vyriausybę nevykdant savo įsipareigojimų, Egidijaus Milešino vadovaujama Lietuvos švietimo ir mokslo profsąjunga lapkričio pabaigoje paskelbė organizuosianti streiką. Tačiau streiko esą nebus, jei kitų metų biudžeto projektas bus pakoreguotas pagal švietimo bendruomenės lūkesčius.

„Laukiam, kol biudžeto projektas grįš į Vyriausybę, ir kokių žingsnių imsis Vyriausybė. Jei bus tenkinama, kas susitarta, streiko tikrai nebus“, – anksčiau teigė profsąjungos lyderis E.Milešinas.

Švietimo bendruomenė nurodo tikėjusis, kad kitąmet finansavimas švietimo sektoriui augs 118 mln. eurų, o ne numatytais 55,5 mln. eurų.

Vyriausybė, anot premjero Sauliaus Skvernelio, ieško būdų kaip atliepti mokytojų ir dėstytojų lūkesčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius